Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Σωτήρης Μουστάκας: "Η κωμωδία είναι φάρμακο..."

Ταλαντούχος, όσο λίγοι καλλιτέχνες στην χώρα μας. Σίγουρα ο κορυφαίος, μεταπολεμικά, Έλληνας ηθοποιός. Γιατί ο Κύπριος Σωτήρης Μουστάκας ήταν ένας αυθεντικός Έλληνας της Μεγαλονήσου. Άσσος στις μεταμφιέσεις, ατακαδόρος, με έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού και της σάτιρας, μεγαλούργησε στα θέατρα της χώρας αλλά και στην μικρή οθόνη για παραπάνω από 40 χρόνια...

Εφυγε από την ζωή σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου του 2007, αλλά οι ταινίες του, οι ρόλοι του, οι θεατρικές παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε και κυρίως η σοβαρότητα και η ευγένεια που εξέπεμπε ως άνθρωπος, μένουν ως παρακαταθήκη σε μια χώρα που χάνει την φυσιογνωμία της...

  • "Η ηθοποιία είναι σαν ένα απάτητο κι ανεξερεύνητο βουνό. Σκαρφαλώνεις με κόπο, φτάνεις στην κορυφή και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, κι ύστερα κι άλλη. Όταν πεις έφτασα, το έχεις χάσει το παιχνίδι"
  • "Νιώθω τριάντα χρονών. Κι αυτό βοηθάει το θέατρο. Γιατί στο θέατρο πρέπει να υπάρχει μια παιδικότητα. Aυτό που κάνουμε είναι ένα παιχνίδι. Πώς όταν είμαστε μικρά θέλουμε να βάζουμε μάσκες, να μεταμφιεζόμαστε, να κάνουμε διάφορα;"
  • "Εργάζομαι ως ηθοποιός πάνω από σαράντα χρόνια, αλλά ποτέ δεν τα υπολόγισα, όπως κάνουν ορισμένοι που γιορτάζουν τα είκοσί τους χρόνια κτλ. Για μένα πέρασαν χωρίς καν να το καταλάβω".
  • "Προτιμώ την κωμωδία. Η κωμωδία είναι φάρμακο".
  • "Είμαι αληθινός σ' αυτό που κάνω, χωρίς ψεύτικα τερτίπια, χωρίς χυδαιότητες και αυτό το νιώθει ο κόσμος. Για μένα το θέατρο είναι χαρά, κατάθεση ψυχής".

4 σχόλια:

  1. Αν σου πω ότι δεν γνώριζα πως ήταν Κύπριος;
    Μεγάλος ηθοποιός.. Αναρωτιέμαι αν θα ξαναβγούν ποτέ τέτοια ταλέντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά εννοείται πως δεν βγαίνον τέτοιοι ηθοποιοί ξανά Κατερίνα! Σεμνός, ταλαντουχος,σαρκαστικός! Τεράστιος απλα!

      Διαγραφή
  2. ''Η κωμωδία είναι φάρμακο'' Πόσο συμφωνώ!Κι όχι μόνο,γιατί βγάζει γέλιο και το γέλιο είναι φάρμακο έτσι κι αλλιώς,αλλά γιατί πολλές φορές μέσα από ένα αστείο λέγονται οι μεγαλύτερες και πιο συγκλονιστικές αλήθειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ανθη! Το γέλιο επιδρά στην ψυχολογία μας όπως τα παυσίπονα στον πονοκέφαλο μας! Άνθρωποι όπως ο σωτήρης μουστάκας πρέπει να είναι φάροι για την κοινωνία μας....συμφωνώ και για τις αλήθειες....

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation