Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Στάθης Ψάλτης: Ο καμικάζι του... γέλιου

Ήταν η καθαρίστρια τζαμιών Λίτσα Κατρακυλίτσα του Μποστ, η παραμάνα στο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σαίξπηρ.
 Ήταν ο βοηθός ανακριτή (σπουδαίος σε δραματικό ρόλο) στον "Συμβολαιογράφο" και ο Κινησίας στην "Λυσιστράτη" που ανάβασε ο Θύμιος Καρακατσάνης. 
Πάνω απ΄όλα όμως ήταν ο Στάθης, εκείνος ο βρωμόστομος, ατακαδόρος, και καψούρης νέος, που έμπλεκε συνέχεια σε περιπέτειες χωρις τελειωμό.

 Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, άρχισε να αδειάζει ακόμα περισσότερο η πηγή του γέλιου και της ξενοιασιάς, μιάς και ο Στάθης Ψάλτης, αυτός ο μοναδικός ηθοποιός, έφυγε από την ζωή στα 66 του χρόνια, νικημένος από αυτό το κωλόπαιδο... τον καρκίνο. 
 Για όσους από εμάς μεγάλωσαν και γέλασαν με τις ταινίες και τις θεατρικές παραστάσεις που πρωταγωνιστούσε, ο Ψάλτης ήταν, είναι και θα είναι, η ενσάρκωση ενός λαού που ήταν πιό χαρούμενος, ονειροπόλος και περισσότερο ειλικρινής...


Κούλα... πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!










Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ...









Στον "Συμβολαιογράφο"...










Ως Κινησίας στην "Λυσιστράτη"














Στο "Τμήμα Ηθών"













Φίλοι Ρωμαίοι...!!!











Είναι φάση το αγόρι...









Στεναχωρέθηκα, πάω να φάω ένα σουβλάκι με τζατζίκι..


 "Τροχονόμος Βαρβάρα", "Βασικά, καλησπέρα σας", "Πέστα βρωμόστομε", "Καμικάζι αγάπη μου", "Μάντεψε τι κάνω τα βράδια", "Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ", "Τρελός είμαι οτι θέλω κάνω", "Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας", "Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος", "Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν",  ήταν μερικές από τις ταινίες που πρωταγωνίστησε και έγιναν σημείο αναφοράς στην δεκαετία του 80'.
 Και αν μερικοί τον κατηγορούσαν πως ήταν εμπορικός, ο Ψάλτης με την πρώτη ευκαιρία τους απαντούσε. Ειδικά στο θέατρο, έπαιζε ρόλους απαιτητικούς και πολλές φορές έξω από τον ανάλαφρο χαρακτήρα των ταινιών και του κινηματογράφου της τότε εποχής. Ποτέ του δεν μετάνιωσε, όπως ο ίδιος υποστήριζε, για ότι έκανε στην καριέρα του. Έπαιξε δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς και τιμήθηκε από το σύνολο των συναδέλφων του για το ήθος και το αστείρευτο ταλέντο του. 

 Σατιρικός, καυστικός, έξυπνος και αυτοσαρκαστικός, ο Στάθης Ψάλτης, θα μείνει στο μυαλό μας ως εκείνη η λεπτή φιγούρα που γέμισε γέλιο τα παιδικά και εφηβικά μας απογεύματα. Με ένα του μορφασμό, με μιά του λέξη έκανε το χαμόγελο να διαγράφεται στο πρόσωπο μας. Η παρακαταθήκη του, όπως και πολλών άλλων, είναι τεράστια και το κενό (λόγω και του ιδιαίτερο στυλ του) δυσαναπλήρωτο.
 Ο Αμερικάνος αρθογράφος Τζωρτζ Νέϊθαν είχε γράψει κάποτε: "Το σημάδι ενός καλού κωμικού, είναι αν γελάς μαζί του προτού ανοίξει το στόμα του." Ο Στάθης Ψάλτης ήταν, μετά βεβαιότητας, η επιτομή της παραπάνω ρήσης...





-Τι σας έμαθε η σκηνή?-  "Το τι θα πει να τη σέβεσαι. Και το πώς είναι να πέφτουν οι δροσοσταλίδες της καρδιάς μου επάνω στο πάλκο. Η σκηνή μαθαίνει όταν δέχεται αυτές τις δροσοσταλίδες. Ξέρει πόση αγάπη της έχω..."

8 σχόλια:

  1. Πάει και ο Σταθαρας! Απίστευτο ταλέντο αστείρευτη πηγή γέλιου!!! Αξέχαστος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοναδικός ηθοποιός, κατά βάθος δραματικός, ειδικά στις εμφανίσεις του στο θέατρο... Ιδιαιτερη περσόνα, έσπασε το καλούπι. Δε νομίζω να ξαναβγει παρόμοιος ηθοποιος. Ένα κομμάτι της εφηβείας μου σήμερα έφυγε μαζί με τον Ψάλτη (και ένα άλλο μαζί με τον θάνατο του Σωτήρη Μουτάκα πριν χρόνια).

      Διαγραφή
  2. Έχω στεναχωρηθεί κατά καιρούς, με πολλούς ''γνωστούς'' που έφυγαν.
    Η στεναχώρια που πήρα όμως με τον Στάθη Ψάλτη, δε συγκρίνεται.
    Αν θες πίστεψέ το, έκλαιγα μπροστά στην τηλεόραση.
    Νιώθω ότι τελείωσε μία εποχή ολόκληρη, η εποχή αυτή της παιδικότητας και της εφηβείας μας.
    Τον είχα δει άπειρες φορές και κάθε φορά μοναδική.
    Αν και τον γνωρίσαμε μέσα από κωμικούς ρόλους, τον λάτρεψα στους δραματικούς. Ταλεντάρα μεγάλη.
    Κρίμα... Καλό του ταξίδι και μπράβο σου ομορφόπαιδο που τον τίμησες. Φιλί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε νιώθω απόλυτα Ματίνα μου, γιατί και για μένα ο Ψάλτης ήταν όλα αυτά που έγραψες! Ξέρεις τι πιστεύω? Οτι κάθε φορά που πεθαίνει ένας άνθρωπος που μας έκανε να γελάσουμε ή και να κλάψουμε και ήταν... παρών στην παιδική και εφηβική μας ηλικία, τότε νιώθουμε πως χάνουμε ένα κομμάτι της αθωότητας μας. Όσης τουλάχιστον μας έχει απομείνει.
      Ο Στάθης Ψάλτης ήταν απο εκείνους που τόλμησε να τα χώσει άγρια στην εξουσία, να την λοιδωρήσει, να βωμολοχήσει εναντίον του κατεστημένου και όλα αυτά κυρίως μέσω του θεάτρου αλλά με έναν ιδιαίτερα δεξιοτεχνικό τρόπο και απο τις κωμικές τανίες που πρωταγωνιστούσε. Και ποτε? Σε μια εποχή ευμάρειας και ακροτήτων σε όλους τους τομείς, μέσα στην ζάλη της πασοκικήε δεκαετίας του 80'. Παρέμενε όμως πάντοτε και ένας ιδιαίτερα πνευματώδης άνθρωπος και αυτο το καταλαβαίνει κανεις απο τις συνεντεύξεις και τα λεγόμενα του.
      Με λίγα λόγια συνδύαζε χαρακτηριστικά και εμφάνιση που δεν υπήρχαν σε Έλληνα (και όχι μόνο) ηθοποιό. Αυτός και για να είμαι και ακριβής, και ο τεράστιος, ο ανυπέρβλητος, Σωτήρης Μουστάκας.

      Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα το σκεπάσει. Πολλά φιλιά παιδί μου.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα σε όλα!!!
      Άλλος μέγιστος και ο Μουστάκας!!!
      Άσχετο, αλλά αυτό το ''πολλά φιλιά παιδί μου'', με έκανε να σου πω αυθόρμητα ''την ευλογία σου πάτερ'', χαχαχαχα :p

      Διαγραφή
    3. Ευλόγησον τέκνον μου...χαχα!

      Διαγραφή
  3. "Και τωρα στο μικροφωνο ο Σταθης. Το ταλεντο, η φυσιογνωμια... το κατι αλλο στη ζωη σας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation