Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η Φρουτοπία είναι...

 Η μαγεία είναι κάτι που δεν έχει αρχή και τέλος. Αρκεί μονάχα μια στιγμή για να κατανοήσεις την διαφορετικότητα αλλά και την σημασία της. Ιδίως στα παιδιά. Την δεκαετία του 80΄ και αργότερα (σε επαναλήψεις) την δεκαετία του 90', μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το κόμικ-παραμύθι του μέγιστου Ευγένιου Τριβιζά και του εξαιρετικού σκιτσογράφου Νίκου Μαρουλάκη, η Φρουτοπία. 

 Μια παιδική σειρά της δημόδιας τηλεόρασης, 48 αυτοτελών επεισοδίων, που μεγάλωσε γενιές παιδιών και έμεινε στην ιστορία για τις κούκλες που πρωταγωνιστούσαν, όλες κατασκευασμένες από την οικογένεια Σοφιανού. Μια οικογένεια με τεράστια παρόδοση στον χώρο του κουκλοθέατρου, που εδωσε σάρκα και οστά στην χώρα που αντί για ανθρώπους, είχε για κατοίκους φρούτα και λαχανικά. 

Λίγα λόγια

 "Η Φρουτοπία είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. 
 Η ιστορία της Φρουτοπίας είναι γεμάτη με πράξεις αφάνταστου ηρωισμού και κατάπτυστης προδοσίας, με υπέροχες θυσίες και ασίγαστα μίση, τολμηρές προσδοκίες και αποτρόπαιες δολοπλοκίες", αναφέρερει ο Ευγένιος Τριβιζάς

Οι ήρωες 
 Και οι πρωταγωνιστές? Εκει πραγματικά η φαντασία του συγγραφέα καλπάζει. Απο που να ξεκίνησουμε και που να τελείωσουμε. Βασικός ήρωας ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος. Και συνεχίζουμε.

 Ο Αιμίλιος το μήλο, ηγέτης της Φρουτοπίας.
Ο Θάνος το κολοκυθάκι, πρωταθλητής στην πυγμαχία της Φρουτοπίας, που όνειρό του είναι να δείρει ένα μανάβη.
Η Μαρουλίτα το μαρούλι, σύζυγος του Θάνου. Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ (Ηρωικό Μυστικό Αντιμαναβικό Μέτωπο).
 Ο Φραγκίσκος το φραγκόσυκο, μέγας επιστήμονας και εφευρέτης, που η τρομερή του εφεύρεση, το τρομερό Φρουκτήνος, βγάζει τη μάνα από τους μανάβηδες και αφήνει μόνο τις βίδες. Ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους για την εξαφάνιση του Μανόλη του μανάβη.
 Η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, γνωστή κουτσομπόλα της γειτονιάς, που δεν αφήνει κανέναν σε χλωρό κλαρί (φρούτα και μη). Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ.
Ο Βλάσης το βλίτο, που δεν είναι και τόσο βλίτο όσο νομίζει.
Ο Ανανίας το πεπόνι, που είχε χάσει την βούλα του και την βρήκε με την βοήθεια του Πίκου Απίκου.
 Ο Βρασίδας το κρεμμύδι, με τα πολλά πουκάμισα, ερωτευμένος με την Μαρουλίτα και στην συνέχεια σύζυγος της Μάτας.
Η Μάτα η ντομάτα (η παραγινωμένη), η οποία χρησιμοποίησε τη βούλα του Ανανία για να αρέσει στον Βρασίδα.
 Ο Φώντας το σκληρό καρύδι, αρχηγός του στρατού της Φρουτοπίας.
Ο Αρχέλαος το λαχανιασμένο λάχανο, σωτήρας και έπειτα εθνικός ήρωας της Φρουτοπίας.
Ο Λάμπρος το ραδίκι του βουνού, ξάδερφος του Αρχέλαου.
H Βεατρίκη το Σπαράγγι, αρχικά προδότρια και στην συνέχεια σωτήρας της φρουτοπίας. (Βλ. Η τελική Αναμέτρηση). Ιδρυτικό μέλος της ΗΜΑΜ.
 Ο Αστυνόμος Κρυψίβουλος, ο μοναδικός άνθρωπος της Φρουτοπίας, που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανόλη μεταμφιεσμένος για να μην τον εξορίσουν τα φρούτα και που τελικά εξορίστηκε από τη Φρουτοπία. Στο τέλος έγινε επίτιμος πολίτης της Φρουτοπίας.
 Ο Μανόλης Στραβοζυγαριάς, πρώην Μανάβης, εκατομμυριούχος, στη συνέχεια έμπορος βουρτσών και τέλος βιομήχανος ωτοασπίδων. Σύζυγος της Ευριδίκης Γιολάντα Ντεσιμπέλ .
Ευριδίκη Γιολάντα Ντεσιμπέλ, γνωστή Σοπράνο, ιδρυτικό μέλος της Α.Α.Τ.ΣΟ. (Αδελφότητα Αποτυχημένων Τενόρων και Σοπράνο).

 Εκτός των παραπάνω βασικών ηρώων, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον διευθυντή της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε που ανέθετε τς δύσκολες αποστολές στον Πίκο Απίκο, τον σοβαρό Αριστομένη Σφιχτοχέρη
 Η τον Ζαχαρία Ζουπηχτό ιδρυτή της εταιρίας ΛΕΜΟΣΤΥΦΕΝ? Τη Λουντμήλα το μήλο, σύζυγο του Αιμίλιου? Την Πέπη την γλυκοπατάτα, τον Πέτρο το Πικραμύγδαλο? Η μήπως την Φρουφρού την φράουλα και τον Λάκη τον Λωτό και τόσους άλλους ήρωες που μπαίνανε στα ελληνικά σπίτια και έκαναν μικρούς και μεγάλους να γελάνε αλλά και να φοβούνται μερικές φορες λόγω της όψης τους.

Οι φωνές 

 Πέρα από τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά της κάθε κούκλας, ένα ακόμη στοιχείο έχει μείνει στο μυαλό όλων όσων θυμούνται την Φρουτοπία. Και αυτό βέβαια είναι οι φωνές. Σημαντικοί ηθοποιοί δάνεισαν την φωνή τους για να αποκτήσει κάθε χαρακτήρας μιλιά. 
 Ο κορυφαίος αφηγητής της ελληνικής τηλεόρασης Κώστας Σκώκος, ο Δημήτρης Πιατάς, η Ματίνα Καρρά, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Φαίδων Σοφιανός, ο Τάσος Κωστής, η Ράνια Οικονομίδου, η Άννα Παναγιωτοπόύλου, ο Μιχάλης Μητρούσης, η Ήβη Σοφιανού, η Βάσια Τριφύλλη, ο Χρήστος Δοξαράς, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ήταν κάποιοι απο αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια.

Κλείνοντας... 

 Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε το διαφορετικό όπως προανέφερα στην αρχή του κειμένου. Όταν ο Τριβιζάς έγραφε την Φρουτοπία και η οικογένεια Σοφιανού σκηνοθετούσε και δημιουργούσε, όταν όλοι όσοι εργάζονταν για αυτή την σειρά από τον πρωτο έως τον τελευταίο, προσπαθούσαν, ίδρωναν για αυτό το αποτέλεσμα, τότε αυτό ήταν όντως.... αλλιώτικο!  

 Μια καλή ευκαιρία για τους πιστούς, τους άπιστους, τους μικρούς και τους μεγάλους να θυμηθούν ή να γνωρίσουν την Φρουτοπία της καρδιάς μας, είναι το ίντερνετ. Ψάξτε, βρείτε, απολαύστε. Μόνο και μόνο για να συγκρίνετε την ποιότητα του τότε με τα σκουπίδια του σήμερα...

 Ολοκληρώνοντας θέλω να προσθέσω κάτι. Ξέρω πως το παραπάνω κείμενο ίσως έχει ελλείψεις ακόμα και λάθη. Ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη. Ήθελα όμως με αυτό τον τρόπο να πω ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που χωρίς να το ξέρουν, έβαλαν ένα λιθαράκι στο να μπορώ να εκφράζομαι, να σκέφτομαι και να ονειρεύομαι..


Υ.Γ. Η Φρουτοπία ανήκει στα φρούτα της...
 


4 σχόλια:

  1. Εγώ Μάκη την "Φρουτοπία" την έμαθα πριν λίγα χρόνια μέσα από κάποιο αφιέρωμα στην TV. Δε θυμάμαι τώρα σε ποιο κανάλι αλλά θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί τόσο που έψαξα στο διαδίκτυο και είδα μερικά video στο YouTube.
    Ωραίο το αφιερώμα σου! Κάτι τέτοια μας χρειάαζονται για να θυμόμαστε πως είναι να είσαι παιδί.
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου ότι και γω ήμουν πολύ μικρος ότα έπαιζε (περισσότερο και με λεπτομέρεια θυμαμαι τις επαναληψεις) αλλά έχω αναμνήσεις! Μερικές φορές παρακολουθώ κάποια επεισοδια και μου φαίνονται ολα τόσο γνώριμα! Καλά το τραγούδι των τίτλων βεβαια είναι πασίγνωστο! Καλά έκανες και το έψαξες! Αξίζει! Ευχαριστώ για το σχόλιο Μαρία! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. αχχχχχχχχχχχχχ φρουτοπία!!!!!!!!!!!
    Έρωτας! Έστω και παιδικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι παιδικοί έρωτες είναι οι καλύτεροι Αριστέα μου! Φιλιαααα!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation