Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ο αμοραλισμός των Φαρισαίων και οι δύο χρεώστες...

 Μια ιστορία λέει, πως καθώς ο Ιησούς δέχτηκε πρόσκληση από έναν Φαρισαίο να πάει στο σπίτι του και καθώς γευμάτιζαν με άλλους παρευρισκόμενους, μια αμαρτωλή γυναίκα που βρίσκονταν στην πολή (η Μαγδαληνή), έφτασε και έφερε ένα αλαβάστρινο δοχείο με μύρο, στάθηκε πίσω, κοντά στα πόδια του και κλαίγοντας τα έβρεχε με τα δάκρυά της και τα σκούπιζε με τα μαλλιά της, τα φιλούσε και τα άλειφε με το μύρο.

  Όταν το είδε αυτό ο Φαρισαίος που τον είχε προσκαλέσει, είπε από μέσα του: "Αν ο άνθρωπος αυτός ήταν προφήτης, θα γνώριζε ποια και τι είδους γυναίκα είναι αυτή που τον αγγίζει γιατί είναι αμαρτωλή".  Ο Ιησούς διαισθάνθηκε και απάντησε σ’ αυτές τις σκέψεις λέγοντας: "Σίμων, έχω κάτι να σου πω".

 "Δύο άνθρωποι χρωστούσαν λεφτά σε κάποιον δανειστή. Ο ένας πεντακόσια δηνάρια κι ο άλλος πενήντα. Επειδή όμως δεν είχαν να τα επιστρέψουν, τα χάρισε και στους δυο. 

 Πες μας λοιπόν, ποιος από τους δυο θα τον αγαπάει περισσότερο;". Ο Σίμων αποκρίθηκε: "Νομίζω εκείνος στον οποίο χάρισε τα περισσότερα".

 "Ορθά έκρινες", του είπε ο Ιησούς και  ρίχνοντας τη ματιά του στη γυναίκα τού είπε: "Βλέπεις ετούτη τη γυναίκα; Όταν μπήκα στο σπίτι σου, δε μου έπλυνες με νερό τα πόδια. Αυτή, αντίθετα, με δάκρυα μου έπλυνε τα πόδια και μου τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Ένα φίλημα δε μου ’δωσες ενώ αυτή, από τη στιγμή που μπήκε, δεν έπαψε να μου φιλάει τα πόδια. Το κεφάλι μου δεν μου το άλειψες με λάδι, ενώ αυτή μου άλειψε με μύρο τα πόδια. 

 Γι’ αυτό, λοιπόν, σε βεβαιώνω πως οι πολλές της αμαρτίες συγχωρήθηκαν, όπως δείχνει η πολλή της αγάπη. Σ’ όποιον συγχωρούνται λίγες αμαρτίες, αυτός λίγο αγαπάει".  Γυρνώντας είπε στην γυναίκα: "Οι αμαρτίες σου συγχωρήθηκαν.Η πίστη σου σ’ έσωσε πήγαινε στο καλό".

 Ο Φαρισαίος δεν περίμενε την απάντηση του Ιησού ούτε βέβαια την εξέλιξη της ιστορίας. Λογικό. Το έχουν αυτό οι Φαρισαίοι.  

Ας έρθουμε στο σήμερα λοιπόν. Πολλοί από εμάς, βάζουμε στην ζυγαριά ανόμοια πράγματα και καταστάσεις, βιαζόμαστε να κρίνουμε και ακόμα και στις άσχημες στιγμές μας, προσπαθούμε, όχι πάντα αλλά πολύ συχνά, να ντύσουμε την αποτυχία μας με το μανδύα του ορθού, του λογικού και του αλάθητου.
 Το χειρότερο απ όλα είναι ότι δε μπορούμε να διακρίνουμε την κακία, την κακεντρέχεια, την μισαλλοδοξία, την λανθασμένη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους. Ίσως γιατί δε μας νοιάζει; Ίσως γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα να σκεφτούμε ότι πράττουμε αδικα; Η πολύ απλά ίσως γιατί έτσι είμαστε φτιαγμένοι; Έτσι έχουμε γαλουχηθεί;

 Ξέρω ότι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου πλάθεται και σφυρηλατείται μέσα στην δύσκολη και ολοένα και πιο ψυχοφθόρα καθημερινότητα, άρα δεν υπάρχει η άνεση του χρόνου και του χώρου, να σκεφτόμαστε πάντα με σύνεση και καθαρό μυαλό. 

 Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία. Ούτε είναι θεμιτό να σκεφτόμαστε πάντα, πως εμείς σε σχέση με κάποιον άλλο, έχουμε πάντα δίκιο λες και ανήκουμε σε κάποια μοναδική και ιδιαίτερη κάστα του ανθρώπινου είδους. Όχι. Από τέτοιου είδους σκέψεις ξεκινάνε όλα τα δεινά. Ο καθένας από εμάς, είναι διαφορετικός αλλά παραμένει πάντα άνθρωπος. Με φοβίες, ενοχές, ψυχολογικές μεταπτώσεις, ανασφάλειες κα ιδιαιτερότητες.
 
 Σε αυτόν τον μαραθώνιο που λέγεται ζωή, όλοι ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία. Το αν κάποιος προπορεύεται η περνάει τον διπλανό του, έχει να κάνει με πολλούς και διαφόρους λόγους.

 Σημασία έχει να μην βλέπουμε τον συνάνθρωπο μας ως εμπόδιο και ως κάτι παράταιρο, αλλά ως μέλος της ίδιας ομάδας. Ειδικά την σημερινή εποχή, αυτές τις μέρες που όλοι δοκιμαζόμαστε. Δύσκολο το ξέρω. Τα έχουμε ξαναπεί άλλωστε. Δε πειράζει. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως. Και για μένα το λέω...


ΥΓ. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με Υγεία. Να αγαπιέστε παιδιά...

10 σχόλια:

  1. Πέρασα να ευχηθώ Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
    με υγεία, ελπίδα, αγάπη και χαρά!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική μου, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Με Υγεία!

      Διαγραφή
  2. "Ούτε είναι θεμιτό να σκεφτόμαστε πάντα, πως εμείς σε σχέση με κάποιον άλλο, έχουμε πάντα δίκιο λες και ανήκουμε σε κάποια μοναδική και ιδιαίτερη κάστα του ανθρώπινου είδους. Όχι. Από τέτοιου είδους σκέψεις ξεκινάνε όλα τα δεινά. Ο καθένας από εμάς, είναι διαφορετικός αλλά παραμένει πάντα άνθρωπος. Με φοβίες, ενοχές, ψυχολογικές μεταπτώσεις, ανασφάλειες και ιδιαιτερότητες..."

    Πόσο δυνατά ηχούν αυτά σου τα λόγια αγαπητέ Μάκη. Πόσα μηνύματα συμπερασματικά βγάζουν. Έχουμε βουλιάξει στην αντίληψη της ατομικότητας Μάκη και σε ένα κυνήγι μαγισσών για να επικρατήσουμε απέναντι σε ποιον; Στον συνάνθρωπό μας. Να κάψουμε δηλαδή ένα δέντρο και έτσι να καούν όλα;
    Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη που καλλιεργεί η εμπορευματοποιημένη κοινωνία του κέρδους και της κυριαρχίας.

    Σε ένα από τα κινηματογραφικά έργα του ΤΖ. Τόλκιν κάπου άκουσα μέσα από τα λόγια του Γκάνταλφ το εξής: "Σημασία έχει τι θα κάνεις με τον χρόνο που σου δόθηκε στη ζωή σου...."
    Πόσο συγκλονιστική είναι αυτή η αλήθεια.
    Στέκομαι αγαπητέ φίλε στο γεγονός ότι, αυτές τις μέρες, κάθε χρόνο, έχεις κάτι ξεχωριστό, κάτι ανθρώπινο να μας πεις, να μας συμβουλεύσεις. Σε ευχαριστούμε από καρδιάς.
    Καλή Ανάσταση Μάκη μου με όλη μου την καρδιά.
    Ξέρω ότι είσαι ένας άνθρωπος που θα το ζήσεις το βίωμα με τον κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη μου. Θα κρατήσω από τα όσα ουσιαστικά είπες, πως έχουμε βουλιάζει στην αντίληψη της ατομικότητας.

      Και, ναι σημασία έχει όντως τι θα κάνουμε με τον χρόνο που μας δόθηκε στην ζωή. Γιατί αυτό που βιώνουμε εδώ είναι αυτό που αισθανόμαστε και άμεσα. Ζούμε, αγαπάμε, μισούμε, καταλαβαίνουμε, αισθανόμαστε, βιώνουμε...

      Είναι περίεργες αυτές οι μέρες του Πάσχα. Δύσκολες και στεγνές. Ελπίζω να βγούμε καλύτεροι άνθρωποι από όλο αυτό. Το έχουμε ανάγκη.

      Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με Υγεία, φίλε.

      Διαγραφή
  3. Σημαντικά όλα αυτά που γράφεις. Και σίγουρα αν τα κάναμε πράξη θα ήταν αγγελικός ο κόσμος μας. Αλλά πιστεύω πλέον ότι ο κόσμος είναι φταγμένος από ανθρώπους, από αγγέλους και διαβόλους. Δεν γίνεται όλοι να γίνουν άγγελοι. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι η επιλογή μας να μην μιμηθούμε στη ζωή τους διαβόλους, τους Φαρισαίους, να μην γίνουμε εκείνοι που δείχνουν με το δάχτυλο τον άλλον, εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη οπότε και δεν ξέρουν να διορθώσουν ατέλειες. Εύχομαι αυτή η Ανάσταση που θα τη ζήσουμε εντός των τοίχων του σπιτιού μας, να αναστήσει και την αυτογνωσία.
    Και να φέρει ελπίδα για ένα γλυκύτερο αύριο
    Καλό Πάσχα Μάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άννα,

      Η διαπίστωση σου περί αγγέλων και διαβόλων με βρίσκει σύμφωνο. Και σίγουρα, όπως αναφέρω και στο κείμενο η αλλαγή που ζητάω είναι πολυ δύσκολη. Έως ακατόρθωτη. Αλλα μαρέσει να ελπίζω.

      Βλέπω και με παρασέρνει το όλο κλίμα. Θέλω να πιστεύω όμως ότι αυτά που αναφέρω είναι στην πραγματικότητα (ίσως όχι την δική μας την ανθρώπινη, έτσι όπως την έχουμε καταντήσει), τα πιο απλά και λογικά που θα έπρεπε να υπάρχουν. Ο παράγοντας άνθρωπος όμως είναι καταλυτικός.

      Αυτό το γλυκύτερο αύριο αναμένουμε όλοι. Θέλω να πιστεύω...

      Καλό Πάσχα καλή μου με Υγεία!

      Διαγραφή
  4. Η ζωή φίλε Μάκη πιστεύω πως δεν είναι Μαραθώνιος γιατί δεν βγαίνει κανείς μας νικητής. Όλους μας περιμένει το αναπόδραστο τέλος που λέει και ο ποιητής. Η ζωή κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μόνον δρόμος, διαδρομή μέχρις εκεί. Η επιλογή της διαδρομής και οι συνοδοιπόροι μας εν μέρει είναι δικής μας επιλογής και εν μέρει της τύχης.
    Καλή Ανάσταση Μάκη μου με υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για το μισο-μισο της τύχης και των επιλογών Μαρία μου. Πολλές φορές απλά σκέφτομαι πως μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερα από όσο πραγματικά επηρεάζουμε.


      Χριστός Ανέστη με Υγεία καλή μου!

      Διαγραφή
  5. Μακάρι η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε να μας ωθήσει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στα μάτια, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή με τον ίδιο τρόπο να κοιτάξουμε και τους άλλους γύρω μας. Ζεστά, με ειλικρίνεια αλλά και κατανόηση. Ίσως έτσι συνειδητοποιήσουμε ευκολότερα πως οι συνάνθρωποί μας δεν είναι αντίπαλοι, ούτε εμπόδια. Αντιθέτως μπορούν να μας δώσουν την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι, αν τους αφήσουμε!
    Καλή Ανάσταση εύχομαι από καρδιάς!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο και μια λογική που με καλύπτει πλήρως. Τα εμπόδια στην πραγματικότητα Μαρίνα είναι ο εαυτός μας και οι επιλογές μας...

      Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη με Υγεία!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation