Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Κρύο από κρύο έχει.. διαφορά«Γύρω στις 3 τη νύχτα ένας άντρας περπατάει στο δρόμο με τρεμάμενο βήμα. Σταματάει ένα περιπολικό και ο αστυφύλακας τον ρωτάει: Που πηγαίνετε τέτοια ώρα? Σε μια διάλεξη…. Μια διάλεξη στις 3 την νύχτα? Φυσικά... Και ποιος τη δίνει? Η γυναίκα μου…»
«Κρυάδες... « είπα φωναχτά στον κολλητό μου... «Τι κρυάδες ρε συ... Αν αυτό είναι κρυάδες κάτσε να ακούσεις το άλλο πού διάβασα σήμερα... Βρήκαν λέει το πιο ψυχρό μέρος του ηλιακού μας συστήματος...». «Έλαααα» του λέω εγώ με την έκπληξη να διαγράφεται στο πρόσωπο μου... «Ναι, ναι... Οι επιστήμονες, χάρη στον νέο σεληνιακό δορυφόρο κατέγραψαν στο νότιο πόλο της Σελήνης, βαθιά μέσα στους κρατήρες ένα σημείο που η θερμοκρασία (εδώ και χιλιάδες χρόνια) δεν ξεπερνάει του -240 βαθμούς κελσίου... Συγκεκριμένα πρόκειται για τους κρατήρες Φαουστίνι, Σουμέικερ, Χάγουορθ που είναι πάντοτε μέσα στο σκοτάδι.
«Κοίτα να δεις», αναφώνησα και αμέσως ο κολλητός μου συνέχισε... «Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί το σημεία αυτά είναι πιο ψυχρά και από τον Πλούτωνα που θεωρούταν μέχρι τώρα το ψυχρότερο μέρος του ηλιακού μας συστήματος. Το σημαντικό όμως, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι πως λόγω του πολικού ψύχους πρόκειται να κρατηθούν χρήσιμες πτητικές ουσίες, όπως το νερό και το μεθάνιο, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από το υπόλοιπο μέρος του φεγγαριού.»
Κοίταξα τον κολλητό μου με χαμηλωμένο βλέμμα και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να «μασάω περισσότερο και να μιλάω λιγότερο», καθώς η συγκεκριμένη είδηση με έκανε να καταλάβω πως κρύο από κρύο έχει διαφορά... Και στην περίπτωση μας μερικές εκατοντάδες δεκάδες βαθμούς κελσίου κάτω από το μηδέν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Page translation