Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Κατάθλιψη των γιορτών: Το... ένοχο κοινό μυστικό

 "Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό στον κόσμο από το να ξυπνάς ανήμερα Χριστούγεννα και να μην είσαι παιδί..." Η φράση ανήκει στην Έρμα Μπόμεκ, αμερικανίδα συντακτρια εφημερίδων και νομίζω αποτυπώνει πλήρως αυτό που μια μεγάλη ομάδα συνανθρώπων μας βιώνει στις λαμπερές γιορτές την περίοδο των Χριστουγέννων.
 Θα έχουμε όλοι ακούσει, ίσως και βιώσει, την λεγόμενη κατάθλιψη των Χριστουγέννων (Christmas Blues), διαταραχή με πολλαπλά και δυσεπίλυτα χαρακτηριστικα...
Ιατρικός ορισμός
  Η λεγόμενη "Κατάθλιψη των Χριστουγέννων" ή "Κατάθλιψη των Γιορτών", λένε οι ψυχολόγοι Δημήτριος Σούρας και Δήμητρα Δασκαλάκη  δεν αποτελεί κλινική διάγνωση στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ταξινόμησης των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV), περιγράφεται όμως ως μια γνωστή και κοινή διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας.

  Η Κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που έχει ως διαγνωστικά κριτήρια την καταθλιπτική διάθεση, τις σκέψεις και τα συναισθήματα απαξίωσης, ενοχής, αβοηθητότητας, τη διαταραχή της συγκέντρωσης, της μνήμης, της υπνικής λειτουργίας (αυπνία-υπερυπνία) και της όρεξης (ανορεξία-βουλιμία), την απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
 Σύμφωνα με ορισμένους θεωρητικούς η ‘Κατάθλιψη των Χριστουγέννων’ συνδέεται με τη Διαταραχή της Εποχιακής Κατάθλιψης (SAD : Seasonal Depression Disorder)- ένα γνωστό φαινόμενο ψυχικής διαταραχής που ξεκινά μέρες ή εβδομάδες ή μήνες πριν την έλευση των γιορτών με κύρια χαρακτηριστικά το άγχος και την καταθλιπτική διάθεση...
Η πηγή του προβλήματος
 Συγκεκριμένα η κατάθλιψη που μπορεί να βιώσουμε στην περίοδο των εορτών (κυρίως των Χριστουγέννων και λιγότερο του Πάσχα, λόγω και της φύσης της γιορτής) έχει να κάνει με την ηλικία μας, την οικονομική και προσωπική μας κατάσταση καθώς και του περιβάλλοντος που κινούμαστε.
 Σκεφτείτε λιγάκι την ψυχικη κατάσταση που βρισκόμαστε στις γιορτές. Νομίζω πως αν το κάνουμε προσεκτικά αυτό θα διαπιστώσουμε, ότι οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε γνωστούς, φίλους, συγγενείς που... παραπονιούνται για ένα αίσθημα αρνητικό που τους περιβάλλει τις ημέρες των εορτών.
 Είτε λοιπόν αυτό συμβαίνει στους άλλους, είτε και σε μας τους ίδιους, όσο η φύση της συγκεκριμένης διαταραχής αντιμετωπίζεται ως κάτι ένοχο και κάτι περαστικό λύση δεν πρόκειται να βρεθεί.

 Αν το καλοσκεφτείτε στις γιορτές γινόμαστε πιο ευάλωτοι, πιο υπομονετικοί, πιο ανθρώπινοι. Δεν είναι κάτι που γίνεται επίτηδες αλλά είναι κάτι που πηγάζει από μεσα μας και κυρίως από τις αναμνήσεις που μπορεί να έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Όμορφες και χαρούμενες καταστάσεις...
Αντιμετώπιση και λύση
 Τα παραπάνω δεν ισχύουν για όλους όμως. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας λοιπόν που οι γιορτες γιαυτούς σημαίνουν μόνο άσχημες σκέψεις και βιώματα. Υπάρχουν άνθρωποι που κλείνονται στον εαυτό τους γιατί νιώθουν πως πιέζονται να γιορτάσουν κάτι που δεν θέλουν, δεν μπορούν, δεν άντέχουν...
 Μιλήστε μαζί τους. Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται ευθεία αντιμετώπιση. Αφουγκραστείτε τους. Μην προσπαθήσετε να μακιγιάρετε και σεις όπως πολλοί άλλοι την δύσκολη πραγματικότητα. Αλήθεια και εμπιστοσύνη χρειάζονται. Ένα χέρι να τους ακουμπήσει, μια κουβέντα να απαλύνει αυτό που νιώθουν.
 Για μένα προσωπικά αυτό το νόημα έχουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Η δοτικότητα και η αγάπη είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. Χαρίστε τα απλόχερα...

7 σχόλια:

  1. Kάποτε Μάκη μου το σκεφτόμουν έτσι...
    τώρα πια χαίρομαι την κάθε στιγμή που ζω, ακόμα και τις γιορτές που έρχονται ... όχι υπερτιμημένα σε βαθμό γελοιότητας αλλά απλά σαν μια όμορφη ζεστή γιορτή για το σπίτι μας. Χωρίς να περιμένω τίποτα περισσότερο από τα χαμόγελα εκείνων που αγαπώ .

    Απλή σκέψη χρειαζόμαστε , να μην περιμένουμε πολλά για να μας ικανοποιούν τα ελάχιστα.

    Σε φιλώ
    Να έχεις μια όμορφη μέρα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Λεβίνα μου! Δίκιο έχεις. Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε άλλο παρά μόνο τα χαμόγελα των συνανθρώπων μας. Απλή σκέψη! Δύσκολο αλλά όχι απραγματοποίητο. Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Μάκη μου μπράβο έκανες πολύ καλή δουλειά..ωραία ανάρτηση και συχνό φαινόμενο. Συμφωνώ με την Λεβίνα! Φιλιά και να έχεις ένα υπέροχο σαβ/κο καλέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερινάκι! Ευχαριστώ πολύ! Πολύ συχνό φαινόμενο όντως. Και δεν το ακουμπάμε όπως πρέπει... Φιλιά καλό Σ/κ και σε σένα!

      Διαγραφή
  3. ξέρω αρκετούς που δεν τα θέλουν με τίποτα τα Χριστούγεννα! σίγουρα είναι βιώματα!! :) εγώ πάντα τα αγαπούσα και εξακολουθώ να τα αγαπώ και ας μην είναι όπως παλιά.. επίσης, να τονίσω πως η αγάπη πρέπει να υπάρχει μέσα μας πάντα και όχι μόνο τις γιορτές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για το θέμα της αγάπης και για το ότι πρέπει να την δείχνουμε πάντα. Απλά ξέρεις πως είμαστε οι άνθρωποι... Βιώματα κυρίως...Όπως το λες Εύη μου. Και μετά και καταστάσεις τωρινές. Προβλήματα οικονομικα, συναισθηματικά και πάει λέγοντας. Καλο βράδυ!

      Διαγραφή
    2. δεν έχεις άδικο, τα προβλήματα πρέπει να τα ξεπερνάμε με κάθε τρόπο, να είμαστε δυνατοί! άσε που όταν είμαστε υγιείς όλα τα μπορούμε! :)

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation