Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Πόσο μας επηρεάζουν οι αρνητικές σκέψεις?

 "Τω βίω μη μάχου". Μην εναντιώνεσαι στη ζωή σου, λέει ένα αρχαίο γνωμικό. Εντάξει, ξέρω πως δεν είναι πάντα εφικτό και πως τα λόγια ρέουν πιό εύκολα απ΄τις πράξεις. 
 Θέλετε η καθημερινότητα, η πίεση, η ψυχολογία μας, οι εξοντωτικοί ρυθμοί ή ακόμα και η βόλεψη σε μια κατάσταση, λίγο πολύ είναι αυτά μας αποτρέπουν να ζήσουμε δρώντας θετικά.
 Είναι όντως πολύ δύσκολο και μη διαχειρίσιμο σε πολλές περιπτώσεις να μην σκέφτεσαι αρνητικά. Πόσο όμως μας επηρρεάζουν οι αρνητικές σκέψεις?

 Είναι προφανές πως λόγω της ιδιοσυγκρασίας και της εύθραυστης ψυχολογίας μας, έχουμε μάθει περισσότερο να αντιδράμε παρά να ανταποκρινόμαστε. Μας παίρνει απο κάτω, αναθεματίζουμε την τύχη μας, μεμψιμοιρούμε, βαλτώνουμε και στο τέλος κλεινόμαστε ολοένα και περισσότερο στον εαυτό μας. Τα προβλήματα μας αντί να ελλατώνονται, διογκώνονται και αυτός ο τρόπος σκέψης μας οδηγεί σε μια κατάσταση που, από προσωρινή, γίνεται αρρωστημένα μόνιμη...
 Απ΄την άλλη, υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που έχουν κάνει παντίερα της ζωής τους την θετική σκέψη. Ε βέβαια μας φταίνε και αυτοί... 
 Θεωρούμε αδιανόητο να βλέπουμε τριγύρω μας ανθρώπους να διασκεδάζουν, να αγαπιούνται, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με αυταπάρνηση και χαμόγελο, να βρίσκουν λύσεις σε... άλυτα προβλήματα και εν τέλει να ζούν καλύτερά από μας. Εγωιστικά και τελείως ατομιστικά μας ενοχλεί η προσαρμοστικότητα και η ανταπόκριση των άλλων σε προβλήματα και θέματα που στο δικό μας το μυαλό μοιάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια.

 Ξέρετε που κάνουμε το λάθος όμως? Αυτό που δε μπορούμε να κατανοήσουμε, είναι πως η στάση και η νοοτροπία ενός ανθρώπου σε ότι του συμβαίνει δεν εξαρτάται μόνο από την... ρημάδα την τύχη του! Ναι. Όσο και αν ακούγεται σε κάποιους αυτό, "πολύ καλό για να είναι αληθινό", ισχύει. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει τα πράγματα. 
 Δεν υπάρχει προδικασμένο αποτέλεσμα, δεν υφίσταται τετελεσμένη κατάσταση. Αυτό ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότηττας μας. Από τα επαγγελματικά και τα προσωπικά μας, μέχρι την υγεία και την ίδια την ύπαρξη μας...

 Και δεν αναφέρομαι σε ξαφνικά γεγονότα που δεν υπάρχει (θεωρητικά) περιθώριο αντίδρασης και επεξεργασίας μιας κατάστασης. Αναφέρομαι σε ολόκληρες περιόδους της ζωής μας που τελικά αυτές ορίζουν το ποιοί είμαστε, πως ζούμε και τι άνθρωποι θα καταλήξουμε στο τέλος. 

 Η θετική ή αρνητική σκέψη, είναι προδιάθεση του αποτελέσματος. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Όσο και αν δυσκολεύομαστε, όσο και αν "είναι η φύση μας αυτή", η προσπάθεια και η αλλαγή σκέψης απ΄το αρνητικό στο θετικό, βοηθάει στην ελάφρυνση ενός προβλήματος. Το κάνει αντιμετωπίσιμο, οικείο και λιγότερο άγνωστο και φοβικό σε μας. Όταν γίνεσαι μέρος ενός προβλήματος (όχι με την αρνητική έννοια) και το βιώνεις, το πολεμάς, το αντιμετωπίζεις, στο τέλος το νικάς.
 Όχι με λόγια και φανφάρες. Όχι μόνο με αυτά. Γιατί και αυτά βοηθάνε αλλά μέχρι ένα σημείο... Χρειάζεται αντίδραση, ένταση και διάθεση για αλλαγή. Αυτό που στην αρχή φαίνεται απροσπέλαστο, ανίκητο, μεγαλύτερο από σένα, δείχνει μικρό και ευάλωτο.
  
 Σκεφτείτε το λιγάκι. Εκεί έξω, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που τα κατάφεραν.  Βγήκαν απ' τον βούρκο, μεγαλούργησαν επαγγελματικά και προσωπικά, προερχόμενοι από την φτώχεια, επέζησαν από αρρώστιες και πολέμους, αντιμετώπισαν με σθένος και χαμόγελο τις αναποδιές που παρουσιάστηκαν στο διάβα τους και βγήκαν νικητές. Αν δεν είναι αυτή η απόδειξη πως η θετική σκέψη επηρρεάζει την ζωή μας, τότε ποια είναι?

 Η δυνατότητα που μας έχει δοθεί, να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε, μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώντα όντα που υπάρχουν στον πλανήτη. Ας την εκμεταλλευτούμε επιτέλους.
 Η σκέψη, είναι κάτι που εμείς πρέπει να οδηγούμε και να επεξεργαζόμαστε. Η ζωή μας αν το καλοσκεφτείτε απ' την άλλη, είναι ο τρόπος που την βλέπουμε. Όπως συμβαίνει με την βροχή. Άλλοι γίνονταιι μούσκεμα και την καταριούνται και άλλοι απλώς βρέχονται και σφυρίζουν χαρούμενα μέσα σε αυτή... Καλό μας μήνα.

6 σχόλια:

  1. "έχουμε μάθει περισσότερο να αντιδράμε παρά να ανταποκρινόμαστε."

    πόσο σωστή κουβέντα, αυτή θα κρατήσω για την ώρα γιατί είναι καθρέφτης της εποχής μας..
    Εξαιρετικές σκέψεις Μάκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα μου. Νομίζω πως ισχύει γιαυτό και την έγραψα. Όντως είναι ο καθρέφτης μας. Όταν παντού εφευρίσκουμε δυσκολίες χωρίς καν να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ζωές μας...

      Υ.Γ. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Φιλιααααααα!

      Διαγραφή
  2. Μας επηρεάζουν οι άτιμες πολύ αλλά αυτό ζωή μας δείχνει.
    Πάντα όμως θα υπάρχει λίγος χωρος και για θετικότητα.

    Καλο σκ να έχεις Μάκη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα υπάρχει χώρος. Το θέμα είναι πέρα από τις δυσκολίες να προσπαθούμε συνεχώς να βλέπουμε και την άλλη πλευρά της ζωής που είναι πιο όμορφη... Εκεί θα τις νικήσουμε τις άτιμες!χαχα! Φιλιά, Κική μου καλό Σ/κ και σε σένα!

      Διαγραφή
  3. πραγματικά θα πρέπει να σκεφτόμαστε τα θετικά πάνω απ'όλα!! και γενικότερα στα down μας πάντα να χαμογελάμε και να αντλούμε δύναμη να συνεχίσουμε!! όχι φυσικά πως δεν παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη, όμως η σκέψη, ή μάλλον η πολλή σκέψη, δεν κάνει καθόλου καλό!! αντιθέτως φέρνει όλο προβλήματα!! καλό Σ/Κ Μάκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ στα περί τύχης. Δεν είναι προτιμότερο όμως από το να μεμψιμοιρουμε, να προσπαθούμε μέχρι τέλους??? Όπως σωστά λες η πολύ ανάλυση και σκέψη, πολλές φορές αντί να βοηθάει,προβληματίζει. Μας παίρνει από κάτω και αντε να ορθοποδησουμε... καλο Σ/κ και σε σένα Ευάκι!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation