Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία... Πως το 'πες?

 Άλλος ένας Νοέμβρης στις πλάτες μας. Μόνο που αυτό πονάει πιο πολύ απ'όλους. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, η καταβαράθρωση των ανθρώπινων αξιών, η φτώχεια, η ανέχεια, η μετάλλαξη του εσωτερικού μας κόσμου, αλλά και η μνημόνευση τέτοιες μέρες ενός "άλλου" Νοέμβρη που έστω και λίγο, μας πλάνεψε κάνοντας μας να πιστέψουμε πως είμαστε ένα Έθνος που όταν θέλει μπορεί και κάνει θαύματα. Σαν και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα...
 Στην δίνη των ημερών, με τα μνημόνια να πολλαπλασιάζονται και μαζί με αυτά και η φτώχεια, προσπάθησα να σκεφτώ αν ο Νοέμβρης του 73' μας άξιζε ή απλά μας έτυχε... Η "χρυσή γενιά" του Πολυτεχνείου είναι αυτή που, τουλάχιστον πολιτικά, οδήγησε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα.
 Αναρωτηθήκατε αν φταίμε που τους πιστέψαμε? Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι ως λαός πάντοτε βιαζόμαστε να κρίνουμε, να θεοποιήσουμε αλλά και να ρίξουμε στα τάρταρα τον απέναντι μας, τον συνάνθρωπό μας?
  Σε αυτή την χώρα παίζεται μονίμως το θέατρο του παραλόγου. Και μαντέψτε..Όλοι θέλουμε να είμαστε οι.. σκηνοθέτες... Οι φοιτητές, ο κόσμος που ξεχύθηκε στους δρόμους τον Νοέμβριο του 73', το έκανε αυθόρμητα, απο πραγματικη αγανάκτηση, όχι βαφτίζοντας τις πορείες του αναλόγως τα... κέφια, ή χρωματίζοντας τες με το χρώμα του κόμματος που ψήφιζε ή υποστήριζε.
  Σαφώς υπήρχαν και τότε κομματικοποιημές ομάδες, αλλά δεν ήταν τόσο... φτιαχτά τα πράγματα. Το οικοδόμημα της Χούντας ήταν ούτως ή άλλως σαθρό και η κατάρρευση του οφειλότανε σε ένα μεγάλο ποσοστό στις χιλιάδες λαού που αντιστάθηκαν εκείνες τις ημέρες αλλά κυρίως την υποτίμηση του από τα πρωτοπαλίκαρα της τότε Κυβέρνησης.
 Σήμερα αν το καλοσκεφτείτε όταν γίνεται μια πορεία (προσωπικά είμαι κατά και θα καταλάβετε παρακάτω γιατί...) διαμαρτυρίας από αλλού ξεκινάνε οι αντιεξουσιαστές, από αλλού οι Συριζαίοι, από αλλού το ΠΑΜΕ και από αλλου το... φύγαμε!
 Είναι ποτέ δυνατόν να μιλάμε για μαζική κινητοποίηση όταν οι κόσμοι μας είναι τόσο διαφορετικοί? Όταν ο καθένας βαφτίζει μαζική κινητοποίηση την ανάδειξη των θέσεων του κόμματος του ή της άποψής του? Πως μπορεί μια επανάσταση να ξεκινήσει καίγοντας την πόλη μας?την πόλη σου? Μη μου πείτε ότι για να πέσει η οποιαδήποτε Κυβέρνηση ή για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα πρέπει να πετάς μολότωφ, να κλέβεις ηλικιωμένους, να κάνεις πλιάτσικο σε καταστήματα, να αφαιρείς ζωές συνανθρώπων σου, να καις την Ελληνική σημαία και οι διάφοροι άνετοι φιλόσοφοι της μπούρδας να το βαφτίζουνε "αντίδραση των παιδιών", να χτυπάς, να ρημάζεις, να καταστρέφεις...
 Σίγουρα υπάρχει και άλλος τρόπος. Αν ρωτήσεις τα σημερινά παιδιά να σου πούνε για ποιο λόγο κατεβαίνουνε σε πορείες ναι μεν θα σου απαντήσουνε λογικούς λόγους αλλά όταν οι πράξεις τους είναι αντιστρόφως ανάλογες τότε τι? Πως είναι δυνατόν οι χιλιάδες πραγματικά αγανακτισμένοι άνθρωποι που διαδηλώνουν ειρηνικά να καταφέρουν κάτι μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό που συμβαίνει, εκατέρωθεν βέβαια.
 Γιατί μη νομίζετε πως εθελοτυφλώ και δεν βλέπω και την άλλη πλευρά. Υπάρχουν αστυνομικοί που δεν λογαριάζουν τίποτα, υπάρχουν εντεταλμένοι κύριοι  μέσα στις πορείες, υπάρχουν όντως καταστάσεις που βρωμάνε...
 Οι πραγματικά αγανακτισμένοι άνθρωποι αγαπητοί μου είναι αυτοί που δε μπορούνε να σηκώσουνε κεφάλι, αυτοί που έχουν οικογένεις και σκέφτονται τι θα γίνει αν λείψουν μια μέρα από την δουλειά τους... αυτοί που διακρίνουν το φτιαχτό και το δήθεν των κάθε λογής κομματόσκυλων... αυτοί που πιστεύουν πως η πραγματική επανάσταση ξεκινάει μέσα από την οικογένεια.
 Πληρώνουμε πολλά οι Έλληνες. Πληρώνουμε την αδιαφορία μας, τον ωχαδερφισμό μας, τον άκρατο καταναλωτισμό μας...  Πληρώνουμε αυτό που δυστυχώς είμαστε μερικές φορες. Αυτό που μας οδήγησε στο να φυλακίσουμε τον Κολοκοτρώνη, στο να στείλουμε στην εξορία τον Σωκράτη, τον Ισοκράτη, τον Αριστοφάνη, τον Πλάτωνα, τον Ευριπίδη και τόσους άλλους που τώρα μνημονεύουμε όταν μας πιάνει το πατριωτικό μας σε περιπτώσεις χλεύης από τους ξένους... Αυτό που μας οδήγησε στον εμφύλιο αλλά και στην δικτατορία του 67'... Πληρώνουμε τον εγωϊσμό μας. Ναι αυτόν...
 Υπήρχε ένα σύνθημα που δονούσε τους δρόμους το 73' και έμεινε περισότερο απ' τα άλλα. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία...  Μας έχει μένει κάτι?

10 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, τι να πετύχει μια χώρα που δήθεν διαμαρτύρεται καίγοντας ιστορικά κτίρια και ανθρώπους, τι να πετύχουν οι αγανακτισμένοι όταν αναλώνουν όλη τους την αγανάκτηση στις πορείες και όχι στην προσπάθεια αλλαγής, στην κατηγορία των άλλων πάντα και όχι στην ανέρευση και των δικών τους (μας) λαθών. Ναι, οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης μας έφεραν εδώ, αλλά όχι μόνο, μας έφερε όλη η γενιά του πολυτεχνείου, ο ωχαδερφισμός όπως το είπες, ο πλουτισμός ως μοναδικός στόχος.
    Περηφανευόμαστε για τους προγόνους μας απέναντί στους ξένους, αλλά δεν κοιτάμε τι έχουμε κάνει εμείς ως Νεοέλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ που συμφωνεις Αλεξιάννα. Και χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι εκει έξω που σκέφτονται το ίδιο...Και στο λέω ξέρεις γιατι? Γιατί σε αυτή την χώρα οτιδήποτε πεις αμέσως ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Αληθινή αυτοκριτική έχουμε κάνει ποτε??? Προφανώς αν κρίνουμε από την κατάσταση που είμαστε οχι... Καλο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία... Τίποτα δεν μας έχει μείνει.. Απολύτως τίποτα...
    Καιρός δεν είναι να παλέψουμε πάλι ακριβώς γι' αυτά;
    Χωρίς χρώματα, χωρίς πλιάτσικα, χωρίς σπασίματα και δήθεν επαναστάσεις καταστρέφοντας ξένες περιουσίες. Να παλέψουμε να αλλάξει η κατάσταση, όχι να γίνει χειρότερη.. Με τους αστυνομικούς στο πλάι μας και όχι απέναντι, γιατί και αυτοί χαράτσια πληρώνουν, οικογένειες τρέφουν, παιδιά που ετοιμάζονται να φύγουν έχουν...
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Τίνα. ακριβώς απολύτως τίποτα θεωρώ και γω. Να παλέψουμε αλλά όχι ο καθένας από την δική του σκοπιά και για ιδίον όφελος...Πόσο εύκολοείναι να το δούμε αυτό συλλογικά όταν σαν Έθνος εδώ και χρόνια λειτουργούμε ως μονάδες??? Μακάρι να αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί οι γενίες έρχονται και παρέρχονται χωρίς να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο... Καλό βράδυ ευχαριστώ που πέρασες...

      Διαγραφή
  4. Τις ίδιες σκέψεις κάνω τελευταία.. Απλώς δεν θέλω να κατηγορήσω την γενιά του Πολυτεχνείου όταν δεν έχω ζήσει τότε για να ξέρω τι πραγματικά συνέβη..Ναι ούτε εμένα μου αρέσει που βιαζόμαστε πάντα να θεοποιήσουμε ή να κατακεραυνώσουμε μία πράξη..Γενικά έχεις παρατηρήσει πόσο εύκολα είμαστε των άκρων σαν λαός; Πάντα με πάθος αλλά καταστροφικό όπως αποδείχθηκε. Κατά καιρούς χρεώνω πολλά σε αυτή τη γενιά του Πολυτεχνείου που μετά βολεύτηκε και δεν πάλεψε για τα ιδανικά της παρά μόνο για θεσούλες,ρουσφετάκια και απατεωνιές. όμως πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και δε θέλω να προσβάλλω κανέναν. Συμφωνώ μαζί σου για το θέμα της αγανάκτισης.Ας το δείξουμε με άλλους τρόπους πιο αποτελεσματικούς και όχι έτσι.Οι πραγματικοί ήρωες είναι πάντα αφανείς τελικά.. Καλή εβδομάδα φίλε μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Κατερίνα μου στο θέμα των άκρων. Είμαστε όντως των άκρων ως λαός. Όπως επίσης δεν είναι πρόθεση μου να τσουβαλιάζω γενιές και ανθρώπους. Αλλά όπως λες και η ίδια αυτή η γενιά που περίμεναν πολλά οι νέοι της εποχής μας από αυτούς και μέχρι και κάποια στιγμή ήταν και πρότυπο, βολεύτηκε... Όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή την χώρα που αναλαμβάνουν κάποια θέση στα κοινά... Δυστυχώς... Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα και σε σένα καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Τίποτα από αυτά δεν έχει μείνει!! Τίποτα όμως! Όλα έχουν ισοπεδωθεί! Που πάμε; Στο πουθενά! Πραγματικά δεν ξέρω πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση.. Ώρες ώρες σκέφτομαι.. Άντε και τη ρίχνουμε την εξουσία, μετά τι; Έτσι όπως ξεπουλήσαν τη χώρα μας όμηροι μόνο θα είμαστε.. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όμηροι... Σωστή κουβέντα Εύη μου. Άντε να δούμε... Εξελίξεις μπροστά μας...Μεγάλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation