Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ρέι Μάνζαρεκ: Ο κιμπορντίστας της ενόρασης

 Αν ο Μόρισον ήταν ο αρχηγός και η ιδιοφυία των Doors, τότε ο εκλιπών από την Δευτέρα Ρέι Μάνζαρεκ ήταν η ψυχή και ο ήχος του συγκροτήματος που δημιούργησε νέα μονοπάτια στην ιστορία της μουσικής...
 Ο πολωνικής καταγωγής μουσικός μεγάλωσε στο Σικάγο αλλά η μετέπειτα πορεία του στον χώρο της μουσικής προέκυψε από την αγάπη του για τον κινηματογράφο, καθώς οι σπουδές του για την έβδομη τέχνη την τριετία 1962-65 στην Καλιφόρνια τού επεφύλασσαν τη γνωριμία του με τον Τζιμ Μόρισον.
 Κάποια τραγούδια, του ανήσυχου από τότε Μόρισον, έγιναν η αιτία να ξεκινήσει η πορεία του θρυλικού συγκροτήματος που πήρε το όνομα του από το μυθιστόρημα "Οι Πύλες της Ενοράσεως".
 Ο Μόρισον στα φωνητικά , ο Μάνζαρεκ στα κίμπορντ. ο Ντένσμορ στα κρουστά και ο Γκρίγκερ στην κιθάρα άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην ιστορία της μουσικής και άλλαξαν τον ήχο της εμπλουτίζοντας, τα κατα βάση, ροκ ακούσματα με ψυχεδελικές και ηλεκτρικές νότες σε τέτοιο βαθμό, που κάθε τραγούδι τους ξεχωριστά δηλώνει την διαφορετικότητα τους. Ο ποιητής Μόρισον συνδυάστηκε τέλεια με την μουσικό ταλέντο του Ρέι Μάνζαρεκ και μας έδωσε την δυνατότητα να ακούσουμε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής.
  Από πού να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε... Από το People are Strange, Love Me Two Times και When the Music’s Over  μέχρι και το πειραματικό Soft Parade με τα Touch Me και Easy Ride, το L.A. Woman, το The End, ή ακόμα το καταπληκτικό Light my fire, το Hello i Love you, και το επίσης μοναδικό The Crystal Ship, το Roadhouse Blues, το ατμοσφαιρικο Riders on the Storm, τo Break on Through. το Love her madly και δεκάδες ακόμα τραγούδια που ακολούθησαν μέχρι και τον θάνατο του Μόρισον και που ως επί το πλείστον η υφή τους και ο ήχος τους άνηκαν στον Μάνζαρεκ.
 Η οριστική διάλυση της αρχικής μορφής του συγκροτήματος έπειτα από τον θάνατο του frontman των Doors to 1971, έδωσε την δυνατότητα στον ταλαντούχο Ρέι να κάνει και άλλα πράγματα.
 Συγχρόνως συνέχισε να συνεργάζεται με τα άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος και μέχρι και πρόσφατα, παρά την μάχη που έδινε με τον καρκίνο, έκανε αυτό που αγαπούσε και τον ανέδειξε σε έναν από του πλέον ταλαντούχους μουσικούς του προηγούμενου αιώνα. Έπαιζε τα πλήκτρα του και να μας ταξίδευε σε κόσμους διαφορετικούς και μαγικούς...
  Μετά τον θάνατο του 74χρονου μουσικού ο φίλος του και για χρόνια συνεργάτης του στους Doors, Ρόμπι Κρίγκερ δήλωσε: «Λυπήθηκα όταν άκουσα για τον θάνατο του φίλου και συνεργάτη μου σήμερα. Είμαι απλά χαρούμενος που μπόρεσα να παίξω τραγούδια των Doors την τελευταία δεκαετία. Ο Ρέι ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο της ζωής μου και θα μου λείπει για πάντα».
 Ο Τζον Ντένσμορ με τη σειρά του ανέφερε: «Δεν υπήρχε πιο κατάλληλος πληκτράς στον πλανήτη για να υποστηρίξει τους στοίχους του Μόρισον. Με τον Ρέι συγχρονιζόμουν απόλυτα μουσικά. Ήταν το μυαλό το οποίο κρατούσα τον Ρόμπι και τον Τζιμ στην κορυφή. Θα μου λείψει ο μουσικός αδελφός μου».
 Εγώ θα κλείσω παροτρύνοντας σας να ακούσετε το παρακάτω σόλο που πραγματικά καταδυκνείει το μεγαλείο και το ταλέντο του χαρισματικού Ρέι Μάνζαρεκ. Του κιμπορντίστα της μουσικής ενόρασης...




2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο αφιέρωμα! Αγαπώ Doors, aκούω πολύ φανατικά και σκέφτομαι πόσο κρίμα για όσους δεν καταφέραμε ποτέ να τους δούμε ζωντανά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα! Και γω λατρεύω Doors... Και ναι κρίμα που δεν προλάβαμε να τους δούμε ζωντανά! Αυτούς και πολλούς άλλους.. Η μουσική τότε ήταν σε ανώτερο επίπεδο από το σημερινο... Τεράστιοι καλλιτέχνες!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation