Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Οι απουσίες των Χριστουγέννων...

 
 
Ένα άδειο ποτήρι, μια καρέκλα κενή
Μια καρδιά μονάχη και άδεια
απουσία χαράς και πληγή
'Ενα πιάτο αχνιστό στο τραπέζι
ψάχνει άθικτο το δικό του γιατί

Ένα γέλιο ντυμένο στα μαύρα
Μια χαρά κεντημένη στα γκρί
Να'τανε λέει η απουσία
μια φευγαλέα, μονάχα, στιγμή

Οι απουσίες των Χριστουγέννων
γιορτή γλυκιά μα και στυφή
Μια ανολοκλήρωτη αγάπη
 Μια θέση άδεια μες στη ψυχή...
 
 
 Αυτή ήταν η συμμετοχή μου, στο 22ο επετειακό Συμπόσιο που διοργανωνει η Αριστέα (https://princess-airis.blogspot.com/). Αυτή την φορά τα πήγα καλύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη, κυρίως βαθμολογικά. Αυτό όμως ειλικρινά δε με απασχολεί (ντάξει... λιώνω για την πρώτη θέση  και κάποια στιγμή θα τα καταφέρω). Με αυτό το κείμενο ήθελα να θυμήσω και να θυμηθώ ο ίδιος, όλους εκείνους και όλα αυτά που μας λείπουν τις ημέρες των γιορτών...
 
 Το συγκεκριμένο Συμπόσιο έκρυβε εκπλήξεις. Ισοβαθμίες, γκρανκινιολικό τέλος, αλλά πάνω απ'όλα ευαίσθητες συμμετοχές. Στην εποχή μας, στην εποχή του φαίνεσθαι και του ωχαδερφισμού, στην εποχή της σκληρότητας και της κακίας, οι ευαισθησίες και η αγάπη είναι ότι μας έχει απομείνει. Χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που συμμετέχω στο δρώμενο της Αριστέας (που την υπερ-ευχαριστώ για μιά ακόμη φορά), κυρίως γιατί ο καθένας απο εμάς εξωτερικεύει γραπτώς το... μέσα του. Και αυτό πιστέψτε με, είναι από μόνο του μιά μεγάλη ελπίδα.
 Συγχαρητήρια σε όσους και όσες έγραψαν, διάβασαν, βαθμολόγησαν. Στις νικήτριες και κυρίως στα ποιήματα που είχαν τις λιγότερες (η και καθόλου) βαθμολογίες. Η συμμετοχή είναι το μεγαλύτερο κέρδος γιατί οδηγεί στην αλληλεπίδραση και επί της ουσίας στην ανθρώπινη επικοινωνία, που τόσο μας λείπει την σημερινή εποχή. Σε αναμονή του επόμενου Συμποσίου λοιπόν...
 
ΥΓ. Δεν σας λέω ακόμα καλή χρονιά, γιατί θα υπάρξει και ένα ακόμη τελευταίο κείμενο γι΄αυτόν τον λόγο.
 
ΥΓ2. Αααααα μην ξεχαστώ. Για έναν βαθμό ρε γμτ, για έναν βαθμοοοοοοοοό! 

20 σχόλια:

  1. Για έναν βαθμό γμτ!!!
    Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις κυρ Μάκη μας! ☺
    Που στην ουσία τα κατάφερες! Ένας βαθμός δεν είναι τίποτα. Πραγματικά. Ένας ακόμα να είχε ψηφίσει, άλλος να είχε ψηφίσει αλλιώς... Η συμμετοχή σου κέρδισε τους περισσότερους φίλους! Περισσότερο κι από τα δύο ποιήματα που πρώτευσαν. 16 φίλοι σε τίμησαν! Το λες και ρεκόρ! ☺

    "Μια χαρά κεντημένη στα γκρι"
    Μεγαλούργησες Μάκη μου! Γιατί έπιασες ένα θέμα που μιλάει μέσα σε όλους όσοι έχουν χάσει κάποιον δικό τους και το έκανες και με τεράστια ευαισθησία. Με εικόνες που τσάκιζαν τις ψυχές μας!
    Ένα μπράβο φθάνει; Δεν νομίζω!
    Σου εύχομαι τα καλύτερα για τη νέα χρονιά. Να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι!
    Σε ευχαριστώ πολύ γιατί με έκανες χαρούμενη και υπερήφανη που πίστεψα εξαρχής στην ποιητική σου φλέβα!
    Είμαι λίγο κουρασμένη, αλλιώς θα σου έγραφα κι άλλα!

    Σε φιλώ!
    Και θα σου ξαναευχηθώ στην επόμενη ανάρτηση λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε να τέτοιους επαίνους και κολακείες μου κάνεις και μετά πως να σταματήσω να... μεγαλουργω;;; Χαχαχαχα! Αντεύχομαι και γω γλυκιά μου για τη νέα χρονιά, Υγεία και ευτυχία να σου φέρει!

      Ήταν ένα εξαιρετικό Συμπόσιο όπως προείπα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διακρίνεις την εξέλιξη μου.

      Να ξέρεις το Συμπόσιο, είναι καταδικό σου παιδί, εννοείται και στην οργάνωση αλλά κυρίως στην ποιότητα. Το διοργανώνεις κάθε φορά με τέτοιο τρόπο που προσελκύει ανθρώπους που πραγματικά εχουν κάτι να πουν και το λένε και ωραία...

      Σε ευχαριστώ για ακόμη μιά φορά! Και να ξέρεις όταν κερδίσω περιμένω μια σεξουλιάρα γυμνόστηθη γυνή να ποζάρει σε ανέμελο στυλ στον καμβά σου! Αυτά τα ολίγα!χαχα!

      Πολλά φιλιά Αριστέα μου!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ! Καλή Χρονιά εύχομαι!

      Διαγραφή
  3. Μάκη αγαπητέ φίλε !
    όπως ακριβώς τόνισα και στο σχόλιό μου στο μπλογκ της Αριστέας μας, αν υπήρχε εδώ ένα βραβείο oSCar ανερχόμενου ταλέντου στο χώρο, χωρίς δεύτερη επιφύλαξη θα το κέρδιζες επάξια.
    Ένας άντρας σε ένα Ποιητικό Συμπόσιο, τέτοιας μάλιστα ποιότητας όπως εδώ, σε μια περίοπτη θέση, αποτελεί για μένα γεγονός.
    Για μια σειρά λόγους. Οι άρρενες της συντροφιάς "κουβαλάμε" το δικό μας φορτίο μιας κλασικής εικόνας όπως αυτήν την ορίζουν οι προκατ εικόνες για μας.
    Επάξια λοιπόν στη θέση αυτή.
    Αγάπησα πολύ τις "Απουσίες των Χριστουγέννων", γιατί ο καθένας από εμάς διάβασε στους στίχους του μια δική του απουσία των ημερών αυτών δοσμένης με υπέροχο τρόπο φίλε μου.
    Λάτρης των στατιστικών ο γράφων, σε ενημερώνει ότι ήσουν στις προτιμήσεις 17/31 φίλους που βαθμολόγησαν. Τον μεγαλύτερο αριθμό Μάκη μου. Συνεπώς το ποίημά σου αγαπήθηκε πολύ.
    Από όλους, και από όσους δεν το βαθμολόγησαν.
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια και μια γνώμη, αν μου επιτρέπεις:
    Μην μένεις μόνο στην ποίηση ! Δοκίμασε και τον πεζό λόγο. Το έχεις ! έχουμε μπροστά μας και το "Παίζοντας με τις λέξεις" αλλά και αργότερα και άλλα δρώμενα ανάλογα.
    Σε περιμένω.
    Καλή χρονιά Μάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη τα είπαμε και κατ ιδίαν. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σημαντικά σου λόγια! Ειλικρινά με τιμούν, ιδιαίτερα απο σένα που γράφεις καταπληκτικά!

      Υπόσχομαι κάποια στιγμή να συμμετάσχω στο Παίζοντας με τις λέξεις!

      Καλή Χρονιά να έχουμε!

      Διαγραφή
  4. Θερμά συγχαρητήρια, φίλε Μάκη, για το ποίημα. Καλή Χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάκη εγω θα σου έδινε το πρώτο βραβείο,μόνο και μόνο για το θέμα που έθιξες με τόση μαεστρία και ευαισθησία.Ειναι μια πληγή που αιμορραγεί,ακόμα περισσότερο αυτές τις ημέρες που το τραπέζι γεμίζει χαρά και χαμόγελα κι όμως υποβόσκει παντού και πάντα η μελαγχολία ,η ΑΠΟΥΣΙΑ,το δυσαναπλήρωτο κενό...Με συγκίνησε ςπολύ.Νάσαι καλά και στη ζωή σου να μετράς μόνο παρουσίες!
    Εις το επανιδείν λοιπόν για τις ευχές του Νέου έτους ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χαρά! Σε ευχαριστώ πολύ. Ειλικρινά. Ξέρω πως το θέμα πυο έθιξα είναι ευαίσθητο. Και προσπάθησα να το αποδώσω όπως το νιώθω. Αν αυτό που έγραψα σε άγγιξε νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή!

      Τα ξαναλέμε οσονούπω!

      Διαγραφή
  6. Το ξεχώρισα Μάκη το ποίημα σου και το προτίμησα γιατί μίλησε στην καρδιά μου, σα να ήταν γραμμένο για μένα.
    Συγχαρητήρια πρώτα για τη συμμετοχή σου και μετά για όλα τα άλλα. Εύχομαι να συνεχίσεις να μας δίνεις το στίγμα σου και με αυτό τον τρόπο -με την ποίηση.
    Εύχομαι τα καλύτερα για το νέο χρόνο και κυρίως να είσαι υγιής και αισιόδοξος.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σε ευχαριστώ για τη προτίμηση και αλήθεια πόσο συγκινητικό είναι αυτό που λες. Αν αυτό που έγραψα ήταν σα να το έγραψα για σένα τότε αυτό μου αρκεί πραγματικά...

      Σε ευχαριστώ και για τις ευχές, αντεύχομαι και γω με την σειρά μου να έρθουν στην ζωή σου όλα οπως τα επιθυμείς με Υγεία πρωτίστως! Φιλιααααααά!

      Διαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου Μάκη .
    Όλους μας άγγιξε το ποίημα σου .
    Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν βαθμοί γιατί όλα μας αρέσουν.
    Καλή χρονιά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρένα, στην πραγματικότητα αυτό που γινεται με το Συμπόσιο είναι πραγματικά καταπληκτικό και όσοι γράφουν είναι άξιοι συγχαρητηρίων!

      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και το περασμά σου! Καλή Χρονιά με Υγεία!

      Διαγραφή
  8. Το κακό με τις απουσίες τών Χριστουγέννων, είναι ότι δεν είναι απουσίες Χριστουγέννων. Αλλά Απουσίες... Στον αιώνα τών αιώνων..

    Το πόσο πολύ με συγκίνησες, το κατάλαβες από τη βαθμολογία μου, Μάκη μου.. Κρίμα που έχεις κάνει ήδη νέα ανάρτηση. Καλό θα ήταν να το άφηνες να "πρωταγωνιστεί" μερικές ημέρες ακόμη, αλλά είναι βλέπεις η παραμονή και η πρωτοχρονιά, άρα σε καταλαβαίνω. Πάντως άγγιξες καρδιές, κι αυτό το κατάλαβες επίσης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με το κεφαλαίο Άλφα... Δύσκολες, αγιάτρευτες Απουσίες. Είτε έτσι είτε αλλιώς ότι μας λείπει το κουβαλάμε μαζί μας... Γελάει όταν γελάμε, κλαίει όταν κλαίμε και πάει λέγοντας.

      Ευχαριστώ πολύ για την ψήφο. Ευχαριστώ και για τα πολύ όμορφα λόγια σου.

      Ήθελα και γω να το αφήσω μερικές μέρες ως πρώτο κείμενο. Ο λόγος που δεν το έκανα είναι ακριβώς αυτό που ανέφερες. Ήθελα να μπούμε (μπω) στη νέα χρονιά με άλλη διάθεση. Όπως και να έχει γιορτές, πέρα από χαρές, γέλια, γλέντια, σημαίνουν και Απουσίες. Καλή Χρονιά εύχομαι Πέτρα μου, με Υγεία!

      Διαγραφή
  9. Μάκη εξαιρετική η συμμετοχή σου! Εξαιρετική! Με συγκίνησε, με άγγιξε!
    Να 'σαι καλά και πάντα με τόσο δυνατές εμπνεύσεις!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ. Χαίρομαι που σε συγκίνησε και σου άρεσε!

      Καλή Χρονιά εύχομαι με Υγεία!

      Διαγραφή
  10. Πραγματικά, μεγαλούργησες, Μάκη μου. Τόσο με το θέμα σου, όσο και με τον τρόπο σου. Σαν τη χάρη μπαλαρίνας; Σαν τον μικρό χορό που στήνει η μελισσούλα πριν ρουφήξει όλο το νέκταρ; Το έπιασες, θαρρώ. Χειροκροτώ! 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αναστασία! Παιδί μουυυ! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό το πανέμορφο σχόλιο! 😊

      Τι μελισσούλα, τι μπαλαρίνα, θαρρώ, επειδή με ρωτάς αν το έπιασα, πως το έπιασα και έπιασες και συ αυτό που πραγματικά ήθελα να πω με αυτό μου το κείμενο-ποιήμα...

      Σε ευχαριστώ και πάλι και σου εύχομαι, καλή δημιουργική χρονιά!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation