Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Εκ του σύνεγγυς, προφανές το αληθινό...

  Σας έχει τύχει να γνωρίσετε έναν άνθρωπο, να σχηματίσετε γνώμη για αυτόν και ξαφνικά ότι έχετε σκεφθεί να αλλάξει με μιας μόλις τον δείτε από πολύ κοντά?
  Να γίνω πιο σαφής. Λένε, πως όταν κοιτάξεις έναν άνθρωπο από απόσταση αναπνοής, καταλαβαίνεις πολλά περισσότερα από όταν μιλάς, συναναστρέφεσαι μαζί του από σχετικά μακρινή  απόσταση, την οποία πολλοί την ονομάζουν και απόσταση ασφαλείας.
  Ο άνθρωπος που δεν έχει τίποτα να κρύψει και είναι ξεκάθαρος, αληθής και άνετος έχει την ίδια όψη και από μακριά και από κοντά! Η διαφορά έγκειται στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τα μάτια παίζουν κυρίαρχο ρόλο και όποιος έχει καταφέρει να τα «διαβάζει» είναι σίγουρο πως έχει μάθει πολλά για την ανθρώπινη συμπεριφορά.
  Η φράση «τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια» δεν είναι άλλο ένα κλισέ. Είναι πραγματικότητα και δεδομένο.
  Οι θεατρινισμοί, το ψέμα και ο συνειδητός μυστικισμός είναι χαρακτηριστικό  της κοινωνίας που ζούμε. Άνθρωποι που κρύβουν μυστικά, μεγάλα και μικρά, άνθρωποι που  φτιάχνουν έναν χαρακτήρα μυστικιστικό που συνήθως αρέσει στο άλλο φύλο, άνθρωποι που το ψέμα ορίζει την ζωή τους.     Σκεφτείτε κάτι τώρα. Θυμηθείτε την τελευταία φορά που πλησιάσατε κάποιον-κάποια και διακρίνατε το φόβο στο βλέμμα από την κοντινή επαφή.
  Αυτό, λένε οι επιστήμονες, λειτουργεί υποσυνείδητα. Ο ψεύτης, ο θεατρίνος, ο υποκριτής, «ξεγυμνώνεται» μπροστά στο πλησίασμα  κάποιου και όλες του οι άμυνες πέφτουν μονομιάς και η αποκάλυψη είναι πλέον γεγονός.
  Το σώμα μας, λένε οι ειδικοί, ναι μεν έχει μάθει στην, κατά το δοκούν, χρησιμοποίηση του από εμάς, αλά ορισμένα σημεία του, όπως πχ τα μάτια, τα μάγουλα, το στόμα, είναι ακόμα «παρθένες» περιοχές και δεν υποτάσσονται εύκολα στα εγωιστικά σχέδια μας.   Μέσα μας μπορεί να κρύβουμε διάφορα αλλά έξω μας, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Και ευτυχώς λέω εγώ.
  Ο εγωισμός είναι κύριο χαρακτηριστικό της ψυχοσύνθεσης μας και διοχετεύεται σε ότι κάνουμε στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να διαχειριζόμαστε ανάλογα με τα θέλω μας, αλλά η αλήθεια πάντοτε βγαίνει στην επιφάνεια με τον έναν η άλλο τρόπο.
  Ο αρχαίος μας ποιητής Μένανδρος το είχε πει πολύ εύστοχα: «Αδύνατον τ' αληθές λαθείν». Αδύνατον να κρυφτεί η αλήθεια...

3 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη Μάκη μου.
    Αχ αυτή η Αλήθεια..! Πόσο παραμορφώνεται.. Τίποτα πιο κοινό όσο το όνομα και τίποτα πιο δύσκολο όσο το περιεχόμενο.
    Ξέρεις, σκέφτομαι ότι και η δική μας κρίση ως προς αυτό που βλέπουμε, συχνά δεν είναι απαλλαγμένη από το προσωπικό πρίσμα, από τη δική μας θεώρηση των πραγμάτων.. Ύστερα υπάρχει σ όλους μας κι ένας εαυτός που δεν γνωρίζουμε, χαμένος στο ασυνείδητο. Συχνά δεν είμαστε ούτε καν αυτό που νομίζουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας.. Πάντως, έχεις δίκιο. Το συνειδητοποιημένο ψέμα συνήθως είναι ορατό. Κανένα ψέμα δεν ζει αρκετά για να γεράσει.. Ας είμαστε αληθινοί πρώτα στον καθρέφτη μας και μετά απέναντι στους άλλους. Μόνον κέρδος είναι αυτό για τη σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρονια πολλα μακη μου!!!!
    ποσο αληθινα αυτα που γραφεις!!!
    ποσο λατρευω τις αναρτησεις σου!!
    να εισαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο το περιεχόμενο Ρεγγίνα μου...Δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε! Και είναι όντως πολύ δύσκολο να κατανοηθεί!Που θα πάει θα ξεμπερδευτούμε!


    Σε ευχαριστώ πολύ Pink mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation