Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Σκεφτόμενος ασυναίσθητα βάσει συναισθήματος...

 Πολλές φορές φοβάμαι μην γίνω ένας άνθρωπος με ξύλινο λόγο και ψυχρή συμπεριφορά. Μην καταντήσω σαν και αυτούς που συναντώ ατον ηλεκτρικό το πρωί πηγαίνοντας στην δουλειά μου, παρατηρώντας το  βλέμμα τους να ταξιδεύει στο άπειρο, ξένοι μέσα στην ίδια την καθημερινότητας τους.
 Απόκληροι μιας αδηφάγας κοινωνίας που δημιουργεί ανθρωποειδή χωρίς συναίσθηση και αίσθηση της ζωής και της αξίας της.
 Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε, αλλά πολλές φορές εχω πιάσει τον εαυτό μου να σταματάει να νιώθει και να με κατακλύζει ένα κενό συναισθημάτων και σκέψεων που για όποιον το έχει βιώσει είναι μια  ιδιαιτέρως τρομακτική εμπειρία...
 Τελικά έχετε σκεφτεί ποιος χειραγωγεί τα συναισθήματα μας? Είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, οι άλλοι, ένας αόρατος εχθρός ή μήπως είναι παιχνίδι του μυαλού? Τι είναι αυτό που μας οδηγεί πολλές φορές στην απόλυτα ψυχρη αντιμετώπιση καταστάσεων που προυποθέτουν ανθρωπιά και ανταλλαγή συναισθημάτων για να έχουν θετική εξέλιξη?
 Ποια διαδικασία συμβαίνει μέσα μας και αποβάλλουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να διαφέρουμε από τα άλλα πλάσματα αυτού του κόσμου?
  Αν το σκεφτούμε απορρίποντας θέσεις, γνώμες και απόψεις που είναι παγιωμένες εδώ και χρόνια, όπως πχ η επαγγελματική επιτυχία, η ανάδειξης της προσωπικότητας μας, η μόνιμη προσπάθεια να υπερτερήσουμε των άλλων, η κτητικότητα κ.α., τότε αυτό που μένει και προσωπικά για μένα είναι το υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι, είναι η διαφορετικότητα.
 Για άλλους η διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου έχει θετικά στοιχεία και για κάποιους άλλους αρνητικά.
 Το θέμα είναι πως η διαφορετικότητα είναι μιά.. καυτή πατάτα στα χέρια των εγωιστών και φιλοαμαρτωλών ανθρώπων και έτσι συνήθως διαμέσου αυτής τονίζεται η άσχημη πλευρά μας. Αυτό που εν τέλει γίνεται όμως και παρά την αντίθετη αίσθηση μας,  είναι το τσουβάλιασμα ανθρωπίνων ψυχών και η χειραγώγηση των συναισθημάτων με απώτερο σκοπό την πλήρη αφάνιση τους!
 Ουσιαστικά γινόμαστε πολέμιοι του είδους μας, στεκόμαστε απέναντι από τον συνάνθρωπό μας, αγνοώντας πως η καταρράκωση των συναισθημάτων κάνει τον κύκλο της και ουσιαστικά επιστρέψει σε αυτόν που την χρησιμοποίησε για ιδίον όφελος... Δηλαδή σε μας...
 Αν τώρα προσθέσουμε στα παραπάνω την αύξηση της εγκληματικότητας, των παρανομιών, την οικονομική κρίση και τις ανισότητες των κοινωνικών τάξεων, εύκολα καταλαβαίνουμε πως η λύση είναι στο δικό μας χέρι ή μάλλον καλύτερα στο δικό μας μυαλό.
 Αρκεί να κατανοήσουμε πως ένας άνθρωπος χρειάζεται έναν άλλον για να ζήσει και να ολοκληρωθεί ως χαρακτήρας. Ανθρωπιά, συμπόνοια και αγάπη... Νιώστε τον διπλανό σας, μιλήστε του, ανοιχτείτε, χαμογελάστε, γελάστε, κλάψτε μαζί του. Τα συναισθήματα υποδηλώνουν υγεία...Χορέψτε μαζί τους. Εφαρμόστε τα...



9 σχόλια:

  1. Πολύ ψαγμένες οι σκέψεις σου για άλλη μια φορά..και σύμπτωση! Είχα στο νου μου το θέμα "διαφορετικότητα".. τηλεπάθεια!
    Πάντως εγώ αρνούμαι να γίνω ψυχρή και κενή επειδή εκεί μας οδεύει το σύστημα..Και κάθε φορά που μπαίνω στον ηλεκτρικό θέλω να βγω έξω τρέχοντας, κάτι με πνίγει εκεί μέσα ανεξήγητο..Ακούω μουσική και προσπαθώ να χαθώ από αυτό το βαρύ κλίμα, βρίσκω τις αντιστάσεις μου. Καλό απόγευμα Μάκη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Κατερίνα μου. Όντως υπάρχουν μέρη και σημεία σε αυτή την πόλη όπως ο ηλεκτρικός που πραγματικά σε... ξεγυμνώνουν και σε βάζουν μπροστά στην αρρώστεια της σημερινής κοινωνίας μας... Πολλοί κάνουν το ίδιο με σένα με την μουσική... Και γω πολλές φορές στρέφω το βλέμμα μου έξω...Όχι για να αγνοήσω το βαρύ κλίμα όπως λες εκει μέσα αλλά για να μην σταματήσω να νιώθω και βρεθώ μπροστά στο κενό που αναλύω απο πάνω... Καλό βράδυ καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς,όχι για να αγνοήσω αλλά να μη με επηρεάσει και να ξεφύγω. Κι εγώ τους παρατηρούσα συνέχεια όπως και η Εύη αλλά από κάποιο σημείο και μετά το ελαττώνεις γιατί κουράζει.Ειδικά εμένα που το επάγγελμά μου είναι ανθρωποκεντρικό,δεν μπορώ να ψυχολογώ 24 ώρες το 24 ωρο τους πάντες και τα πάντα..καταλαβαίνεις..Καλό σαββατοκύριακο Μάκη μου!

      Διαγραφή
    2. Καταλαβαίνω άνθρωπος είσαι και συ και έχεις και τα δικά σουυυυ που έλεγε και η Ρίτα... Έχεις δίκιο Κατερίνα μου... Εγώ το ζω καθημερινά. Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Αν δεν είσαι σαν αυτούς, τότε δε θα γίνεις ποτέ Μάκη μου! Αυτό εμένα μου έχει διδάξει η εμπειρία μου, τα βιώματά μου.. Καλό είναι να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις γύρω μας όπως και να έχουν. Προσωπικά λατρεύω να παρατηρώ τον κόσμο και να τον ψυχολογώ. Λατρεύω να μπαίνω (όταν μπαίνω) σε τρένα, σε σούπερ μάρκετ, όπου δηλαδή έχει κόσμο και να μελετώ συμπεριφορές. Το να βλέπω ανθρώπους ψυχρούς και κενούς μέσα τους και κάθε τι άλλο ενάντια στις αξίες μου, με κάνει να θέλω όλο και περισσότερο να μη μοιάσω ποτέ σε αυτούς! καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο Εύη μου. Κανονικά έτσι πρέπει...Να μελετάς τον άλλον να τν παρατηρείς για να μπορέσεις να κατανοήσεις πως υπάρχει εκει έξω και ένας άλλος κόσμος. διαφορετικός ίσως από τον δικό σου. Απλά μερικέ φορές υπάρχουν καταστάσεις πυο νομίζω υποσυνειδητα θέλουν να μας κάνουν να τις ακολουθήσουμε, να τις υιοθετήσουμε και να μπούμε στην λεγόμενη μάζα...στο τσουβάλι...μαζί με τους υπόλοιποιυς ανθρώπους... Αυτό είναι που σκέφτομαι μερικές φορές... Γιατί για αυτούς που κυβερνάνε και για τους ισχυρούς σε αυτόν τον κόσμο η έλλειψη συναισθήματος από τον απλό κόσμο, τον λαό είναι ότι καλύτερο...Κάνουν αυτά που θέλουν έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο..Αυτό πρέπει να αποφύγουμε...Φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί το κάνουν όλοι αυτό?? γιατί υποτάσσονται? αυτό ακόμα και στις δουλειές το έζησα. όταν στα άπειρα ναι, αρχίσεις και τα όχι, ξεκινάει το μαρτύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποτάσσονται ο καθένας για τον δικό του λόγο Εύη μου αλλά το γενικότερο υπόβαθρο εχει να κάνει και με το περιβάλλον που μεγάλωσες. Ξέρςις ως Έλληνες έχουμε αρκετά κατάλοιπα που προέρχονται από πολύ πολύ παλιά, ναι μεν είμαστε περήφανος λαός αλλά και αρκετά συναισθηματικός... Οπότε εκεί μας χτυπάνε...

      Διαγραφή
    2. έχεις δίκιο, δε μπορώ να πω!! :)

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation