Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Αλεξιθυμία: Μας... καταλαβαίνουμε?

 Καλησπέρα, καλησπέρα. Σας έχει τύχει να βιώνετε μια δυνατή συναισθηματική κατάστση και να μην μπορείτε να προσδιορίσετε από που προέκυψε? Σας έχει τύχει να κλαίτε, να γελάτε αλλά να μην ξέρετε αν είναι από ευτυχία η δυστυχία?
 Η συζήτηση με έναν άνθρωπο που γνωρίζω με έκανε να σκεφτώ πως τα παραπάνω λίγο πολύ τα έχουμε ζήσει όλοι σε διάφορες στιγμές της ζωής μας.

Ορισμός
 Άνοιξα λοιπόν τα βιβλία μου και διαπίστωσα ότι η μη κατανόηση των συναισθημάτων μας έχει έννοια και λέγεται αλεξιθυμία. Τι είναι όμως η αλεξιθυμία? Για άλλη μια φορά η Βικιπαιδεία με βοήθησε να βγάλω άκρη και διαπίστωσα αρκετά σημαντικά πράγματα.
 Εκεί λοιπόν αναφέρεται πως: "Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κατάσταση που περιγράφεται ως αλεξιθυμία έχουν τεράστια δυσκολία στο να αναγνωρίσουν συναισθηματικές καταστάσεις καθώς εκδηλώνονται. Μπορεί να έχουν μια αίσθηση, όταν βρίσκονται σε μια πολύ δυνατή συναισθηματική κατάσταση, όπως θλίψη με δάκρυα ή ασυγκράτητος θυμός, αλλά όταν προσπαθούν να καταλάβουν τι προκάλεσε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούν να καθορίσουν τι ήταν αυτό που τους ερέθισε."

Χαρακτηριστικά
 Πέρα λοιπόν από την δική τους αδυναμία να εκτιμήσουν την κατάσταση στην οποία  βρίσκονται, οι αλεξιθυμικοί κάνουν και κάτι πρωτόγνωρο. Χαρακτηρίζουν, αναφέρουν την συναισθηματική κατάσταση των άλλων ως παράλογη και δύσκολα κατανοητη!
Συνεχίζοντας να διαβάζω το κείμενο διαπίστωσα πως σημαντικό ρόλο στην αλεξιθυμία παίζει και η έλλειψη φαντασίας! Η φαντασία πέρα από την δημιουργία εικόνων και πλασματικών καταστάσεων (που πολλές φορές είναι αρνητικο χαρακτηριστικο)  εξυπηρετεί κάποιες σημαντικές λειτουργίες, όπως την ικανότητα να φανταζόμαστε τα συναισθήματά μας, τις επιθυμίες, τα όνειρά, τις ανάγκες μας ή πώς φανταζόμαστε τον εαυτό μας στην θέση ενός άλλου. Μας βοηθάει δηλαδή στην συναισθηματική κατανόηση (ενσυναίσθηση) και στην ικανότητα επηρεασμού των συναισθημάτων τρίτων...
 Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των αλεξιθυμικών όμως είναι η υπερανεπτυγμένη αίσθηση της πραγματικότητας και ο τρόπος που διαχειρίζονται τις καταστάσεις. Όλοι μας έχουμε βιώματα που χαρακτηρίζονται απο γνώριμες αισθήσεις. Για τους αλεξιθυμικούς ότιδήποτε έχει να κάνει με βιώματα, εμπειρίες, έχει πάντα κάτι πρωτόγνωρο ως χαρακτηριστικο... Η ψυχολογία ένος αλεξιθυμικού ατόμου είναι εύθραυστη και εύκολα αντιστρέψιμη...

Αίτια και λύση
Παρο'αυτά η αλεξιθυμία όπως αναφέρουν και οι γιατροί δεν θεωρείται ψυχική διαταραχή, παρά μόνο μια προβληματική ιδιαιτερότητα ενός ανθρώπου που απλά έχει διαφορά στη σοβαρότητα της... Αυτό που πραγματικά με άφησε έκπληκτο είναι η σχέση και ο... δεσμός που έχει η αλεξιθυμία με διάφορες ασθένειες. Η υπέρταση,  η δυσλειτουργική δυσπεψία, οι σεξουαλικές διαταραχές, οι διαταραχές από χρήση ουσιών και κάποιες αγχώδεις διαταραχές είναι κάποιες από αυτές.

 Υπάρχουν όμως και άλλα αίτια που προκαλούν μια αλεξιθυμική κατάσταση. Γενετικές ανωμαλίες, ελλιπής νευρολογική ανάπτυξη, ψυχολογικά τραύματα αλλά και οικογενειακές επιρροές (πόσες φορές δεν συναντάμε παιδιά που σου δίνουν την αίσθηση ότι είναι υπέρ του δέοντος σχολάστικά και ηθικολογούν σε κάθε συζήτηση που κάνουν???).
 Ποια είναι η λύση λοιπον? Καταρχήν υπάρχουν δύο ερωτηματολόγια. Το ένα είναι το ερωτηματολόγιο του Beth Israel και το άλλο το τέστ 20 αντικειμένων του Τορόντο. Και τα δύο μας διευκολύνουν στην διάγνωστη αυτής της ιδιαιτερότητας όπως και η επίσκεψη σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό.
 Έπειτα, έξυπνες στρατηγικές αναγνώρισης συναισθημάτων και λογοθεραπείες έχουν δείξει ότι βοηθάνε αποτελεσματικά στην ελάττωση και εν συνεχεία στην ολοκληρωτική εξάλειψη μιας αλεξιθυμικής κατάστασης. Η συνεχής προσπάθεια κατανόησης και αναγνώρισης των συναισθημάτων μας θα μας οδηγήσει στην λύση και θα ανακουφίσει τον εσωτερικό μας κόσμο...

12 σχόλια:

  1. μάλιστα!! δε γνώριζα για τη συγκεκριμένη πάθηση.. έχει τύχει πιστεύω σε όλους μας κάποια στιγμή να μη μπορούμε να κατανοήσουμε από πού ακριβώς προέρχεται ένα συναίσθημα που βιώνουμε.. σίγουρα όμως αν αυτό γίνεται σε επανάληψη, το άτομο πιθανόν να χρειάζεται βοήθεια.. διαφορετικά είναι μια στιγμιαία κατάσταση που βιώνουμε. καλή εβδομάδα Μάκη!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα Εύη μου,η αλεξιθυμια ειναι μια δύσκολη κατάσταση.ειδικά η συνεχιζόμενη δυσκολία στην κατανόηση των συναισθημάτων μας χρήζει σίγουρα βοήθειας.ψυχολογικής και ιατρικής. Καλό βράδυ καλή μου!

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ ενδιαφέρον! Είχε τύχει να ακούσω τον όρο "αλεξιθυμία" στο παρελθόν, αλλά δεν ήξερα με τόση λεπτομέρεια τι είναι και τι χαρακτηριστικά έχει!

    Ευχαριστούμε για τη διαφώτιση Μάκη!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαρία! Και γω σήμερα το έμαθα έπειτα από μια συζήτηση που είχα με κάποιον γνωστό μου. Μου κίνησε το ενδιαφέρον αυτή η δυσκολία κατανόησης των συναισθημάτων μας. Το έψαξα το βρήκα και ελπίζω να το παρουσίασα απλοικά και κατανοητά! Καλό βράδυ, ευχαριστώ που πέρασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετά απλά και πλήρως κατανοητά το παρουσίασες.
      Παρακαλώ, καλό βράδυ και πάλι :)

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα καλησπέρα..!! ;)
    Πολύ πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, ντροπή μου που δεν το γνώριζα έχω διαβάσει και τόσα βιβλία ψυχολογίας σαν Κοινωνική Λειτουργός!
    Το έχω νιώσει, όχι κατ'επανάληψη για να ανησυχήσω..Υπάρχουν τόσα που δεν φανταζόμαστε ότι θέλουν την προσοχή μας..

    Ευχαριστώ πολύ πολύ λοιπόν που μας το έμαθες!!Καλή εβδομάδα Μάκη μου!!

    ΥΓ: Έπιασες κόκκινο τελικά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατερίνα, ως Κοινωνική Λειτουργός είμαι σίγουρος ότι έχεις κάνει σημαντικότερα πράγματα! Όπως είπες το έχεις νιώσει και θα το έχεις παρατηρήσει και σε άλλους ανθρώπους! Άρα το έχεις επεξεργαστεί! Ναι μόλις είδα την αρχή του κειμένου σου και πριν απαντήσω, είχα ξεχασμένη μια αφίσα στο δωμάτιο μου με την Πάμελα Άντερσον ντυμένη κοκκινοσκουφίτσα! Έ την ακούμπησα λίγο και όλα οκ....χαχαχαχα. Καλό βράδυ γλύκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρον!Μπράβο σου που σκέφτηκες να διαφωτίσεις κι όλους εμάς!

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Βιβή! εγώ χαίρομαι να μοιράζομαι μαζί σας τέτοια θέματα! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. poli oreo ...s olous sigoura exei svimvei toulaxiston mia fora! Ena poli eksipno thema n s kanei na skefteis. k tn epomeni fora p tha s simvei n to thimitheis k na prakseis me sinesi....gt einai poli eukolo n t xaseis stis meres mas ..! gia osous den exoun tn pathisei k nomizoun oti ta provlimata tous einai ta pio simantika tou kosmou ! mpravo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία μου. Ναι όπως το είπες πολύ εύκολα στις μέρες μας τα χάνεις. Είναι και θέμα χαρακτήρα βεβαια... Ευχαριστώ για το σχόλιο. Καλό βράδυ!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation