Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η βασανιστική αλήθεια του γυρισμού...

 Χρόνο με το χρόνο ξακαθαρίζουν αρκετά πράγματα μέσα μου. Τα πιστεύω, οι απόψεις και ο τρόπος εκφρασής μου αλλάζει, αλλα με σταθερό το εσωτερικό μου κομμάτι. Ιδιαίτερα στις ανθρώπινες σχέσεις και συγκεκριμένα στις συναισθηματικές έχω κάποια δεδομένα που όλο και κάτι γίνεται και δυναμώνουν με τον καιρο...
 Πιστεύετε στις δεύτερες ευκαιρίες?Στον γυρισμό? Η μήπως θεωρείτε προδιαγεγραμμένη μια τέτοια κατάσταση? Είναι νομίζω πιο απλό από όσο δείχνει. Ως άνθρωποι έχουμε την ταση να βλεπουμε εγωιστικά πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Με μια τέτοια βάση λοιπόν, οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι σχεδόν πάντα ένα παιχνίδι εξουσίας.
 Στα λόγια οι περισσότεροι από εμάς μπορεί και να μισούμε την λέξη εξουσία. Στην πράξη όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως όταν γνωρίζουμε κάπιον ή κάποια και αναλόγως το ενδιαφέρον μας το πρώτο μονοπάτι που διαβαίνουμε είναι αυτό που θα μας κάνει να έχουμε το πάνω χέρι έτσι ώστε η εξάρτηση του απέναντι από εμάς να μεγαλώνει συνέχεια.  Αυτό το παιχνίδι λοιπόν στεγανοποιεί μια κατάσταση δεσίματος που η καθημερινή επαφή δυναμώνει. Τι γίνεται όμως στην πρώτη στραβή?
 Καταρχάς, δεν θα την χαρακτήριζα ακριβώς έτσι. Όταν σε μια σχέση πηγαίνουν όλα καλά, δεν υπάρχουν τσακωμοί, δεν υπάρχουν μυστικά (φαινομενικά τουλάχιστον), τότε η πρώτη στραβή είναι περισσότερο η απαρχή μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας εκατέρωθεν. 
 Και η μία και η άλλη πλευρά βιώνουν την κατάρρευση των όσων πίστευαν ακόμη και αν πρόκειται για πολύ απλά θέματα που πιθανόν δεν αξίζουν ούτε να τα σχολιάσουμε.  Γι'αυτό τον λόγο λοιπόν η ουσία σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως και να απουσιάζει ακόμα...
 Στην αρχή η μια πλευρά δεν κάνει πίσω και όταν αυτό γίνεται τότε στυλώνει τα πόδια η απέναντι... Στο ενδιάμεσο υπάρχουν σκέψεις, φλάσμπακ, δάκρυα, συζητήσεις με ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος και εντέλει η απόφαση από την μιά ή και τις δύο πλευρές της επιστροφής. Εδώ λοιπόν ο εγωισμός κάνει την εμφάνιση του πιο δυναμικά...
 Η δεύτερη ευκαιρία δίνεται με σκοπό την δική μας ηρεμία, την δική μας ευτυχία, την δική μας ικανοποίηση και όχι του άλλου... Όταν... ραγίσει ένα γυαλί τίποτε δεν μπορεί να το ξανακολλήσει. Εκτός αν υπάρξει έλλειψη εγωισμού κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τους ανθρώπους. Με την πρώτη ευκαιρία τα φαντάσματα του παρελθόντος γυρνάνε και τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.  Μη ξεγελιέστε.
 Η δεύτερη ευκαιρία είναι σωστή σκέψη αλλά λάθος πράξη, κυρίως γιατι δίνεται με λάθος σκοπό. Αν κάποιος καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο του εγωισμού τότε ναι ίσως υπάρχει ελπίδα.
 Συνήθως όμως έπειτα από τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν δύο πλευρές κατεστραμμένες που κάνουν καιρό να βρουν τα πατήματα τους.
 Όσο θελκτική και αν είναι ως σκέψη, όσο ανθρώπινη, όταν ο γυρισμός γίνεται με κριτήρια κατά το δοκούν, η βασανιστική αλήθεια του έχει το γνωστό μοναχικό τέλος και μια καρδιά τσαλαπατημένη από την αδυναμία της να δει το λογικό...

8 σχόλια:

  1. το σπασμένο γυαλί μπορεί να κολλήσει μεν ξανά, αλλά δεν κολλάει καλά και δεν θα είναι με τίποτα όπως πριν. άπαξ και χάσεις την εμπιστοσύνη σου σε έναν άνθρωπο έχει τελειώσει το παιχνίδι, δύσκολα κερδίζεται ξανά. να έχεις μια όμορφη εβδομάδα Μάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ σε ότι έγραψες Εύη μου! Σε όλα! Πλήρης ταύτιση απόψεων! Επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμμ.. πιστεύω είναι ανάλογα τον λόγο του τσακωμού! Κάτι "βαθύ", ποτέ δεν ξεχνιέται.. πιστεύω από καμία από τις δύο πλευρές. Ειδικά όταν αυτό το "βαθύ" είναι η αιτία για να χαθεί η εμπιστοσύνη που αναφέρει πιο πάνω η Εύη. Τότε εκεί, δεν υπάρχει καμία ουσία στον γυρισμό...
    Καλό βράδυ να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Τίνα. Ναι μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις. Οχι τους μικροτσακωμούς που ίσα ίσα ανανεωνουν τις σχέσεις καμιά φορα... Στα δύσκολα όχι, δε υπάρχει γυρισμός! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. den ksero an tha itheles kati sigkekrimeno na akouseis...
    alla isos eimai poli apesiodoksi kai tha s po OXI stis deuteres eukeries(giati gia kapoio logo egine oti egine) alla NAI stis nees(gt aksizei na zoume to tora me entasi kai as min kseroume ti si akrivos mporei auto na simeni - legontas auto to NAI)
    *den tha s po* BE creative – HAVE fun – STAY chic! xaxaxa

    alla tha so po --Always Remember Live FREE,Live YOUNG and WILD!--
    filakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία! Καιμένα μαρέσει να ζω με πάθος και με ένταση! Συμφωνώ και στις νέες ευκαιρίες! Μα και για τα παλιά πρέπει να κλείσουνε οι εκκρεμότητες! Ευχαριστώ για ολά και για τα young και για τα free και για τα Wild! Ειδικά για τα άγρια!χαχαχα! Φιλια καλή μου!

      Διαγραφή
  6. Το αν θα πρέπει να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, εξαρτάται από την αιτία της ρήξης και κυρίως από το αν πιστεύεις ότι ο άλλος σε αγαπάει τόσο ώστε αυτή η ρήξη να τον ταρακούνησε αρκετά, για να μην χρειαστεί να υπάρξει και τρίτη και τέταρτη και νιοστή ευκαιρία. Και φυσικά εξαρτάται από το αν η αιτία της ρήξης προήλθε από κάποιο βασικό ελάττωμα του χαρακτήρα του, γιατί, όχι, αυτό πολύ δύσκολα έως ακατόρθωτα αλλάζει. Και βέβαια, πέρα από αυτά τα κριτήρια υπάρχουν πάντα κάποιες αιτίες που δεν συγχωρούνται και τις οποίες δεν χρειάζεται να θίξω εδώ...

    Καλησπέρα έστω και καθυστερημένα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αλεξιάννα. Όπως τα λες είναι μόνο που στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αιτίες των ρήξεων είναι πολύ σημαντικές γιατί προέρχονται κυρίως από σημεία του χαρακτήρα του ανθρώπων που βρίσκονται στην σχέση και που δεν φαίνονται...με γυμνό μάτι! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation