Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ο δικός μου John Lennon...

 Καθισμένος στον καναπέ του σπιτιού μου πάνω σε αυτό το βελούδινο κάλλυμα με την απαλή υφή, με το κασετόφωνο που είχα και τότε, στα χέρια, σχεδόν 15 χρόνια μετά, ακούω και πάλι το ίδιο τραγούδι... Imagine there's no heaven,It's easy if you try, no hell below us, above us only sky,I magine all the people living for today..."
 Συγκινούμαι με αυτό το τραγούδι όσες φορές και να το ακούσω...Η πρώτη φορά ήταν κάπου στο 1996, όντας στις αρχές της εφηβείας μου... O John μπήκε ξαφνικά στην ζωή μου... Ώρες ατελείωτες, ολόκληρα βράδια, τον είχα παρέα μου... Είχε ηδη μπει στο κασετόφωνο της καρδιάς μου. Συντρόφευε τις χαρές, τις λύπες μου, τις ερωτικές μου απογοητεύσεις...Αυτός ήταν πάντα δίπλα μου.... 
 Θυμάμαι ότι όταν τον ανακάλυψα η μουσική για μένα πήρε νέες διαστάσεις. Κλεινόμουνα στο δωμάτιο μου η στο σαλόνι και έπαιζα στη διαπασών τα τραγούδια του. Η άλλοτε, έβαζα τα ακουστικά και όσο πήγαινε... Ήμουν τόσο γοητευμένος από την οπτική που έβλεπε τα πράγματα... Από την φωνή. Τους στίχους του. 

  Ένα μεσημέρι Σαββάτου ξεκίνησα με έναν φίλο, πήραμε τον ηλεκτρικό και πήγαμε στην Αθήνα. Οδός Σόλωνος. "Καλησπέρα. Είχα τηλεφωνήσει για ένα βιβλίο και μου το έχετε κρατήσει." είπα με φωνή που έκανε έκδηλη την βιασύνη μου. ¨"Μάλιστα, για πιο ακριβώς βιβλίο ενδιαφέρεστε?" μου είπε η υπάλληλος του βιβλιοπωλείου. "Οι ζωές του Jonh Lennon, νομίζω πως λέγεται". απάντησα όχι και τόσο σίγουρος.
 Όντως η υπάλληλος με γοργό βήμα πήγε προς το εσωτερικό του τεράστιου βιβλιοπωλείου και σε 2 λεπτά, κρατούσα στα χέρια μου το πολυπόθητο βιβλίο, που αναφέροταν στην ζωή του αγαπημένου μου καλλιτέχνη. Διαβάζοντας το έμαθα πράγματα που με ξένισαν, άλλα που με εντυπωσίασαν. Το βιβλίο αυτό όμως ενίσχυσε τον θαυμασμό μου για αυτόν τον άνθρωπο ακόμη περισσότερο... 



 Με το πέρασμα των χρόνων μάθαινα περισσότερα πράγματα για την ζωή του. Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια που είχε, μιας και είχε στερηθεί την μητέρα του κι τον πατέρα του και μεγάλωσε με την θεία του Μίμι, από την διαφορετικότητα του στην περίοδο της εφηβείας του, τους Beatles στη συνέχεια, την παγκόσμια αναγνώριση μέσα από το συγκρότημα, την περίοδο της σχέσης του με την Joko Ono, τα ξέφρενα πάρτι, και τις περίφημες δηλώσεις του επί παντός επιστητού. 
Και από τις εκκεντρικές του εμφανίσεις μέχρι και τον αγώνα του για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, τον πόλεμο του ενάντια στην τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ, τα ναρκωτικά, το ποτό, το ταξίδι στην Ινδία που άλλαξε τον κόσμο εντός του,  την σόλο καριέρα του, την γέννηση του γιού του Julian και βέβαια την δολοφονία του από έναν θαυμαστή του τον Mark David Chapman.

 Μια ζωή γεμάτη σημαντικά γεγονότα, μια ζωή που έκανε τον Lennon, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως, και όχι μόνο στο χώρο της μουσικής.

  Για μένα όμως, θα είναι πάντα ο Lennon που μου κρατούσε παρέα τα βροχερά απογεύματα και τα πρωινά του καλοκαιριού. Θα είναι εκείνος που με δίδαξε μέσα από τους στίχους του την αγάπη και  πως, για να έρθει η ειρήνη στον κόσμο, αλλά και για να επιτευγχθεί κάτι σημαντικό χρειάζεται συλλογική προσπάθεια.

 Η δολοφονία του, σαν σήμερα, στις 8 Δκεμβρίου του 1980, στέρησε από τον κόσμο την δυνατότητα να υπάρχει ακόμα και σήμερα, ένας, από τους μετρημένους στα δάχτυλα, σημαντικούς καλλιτέχνες και ανθρώπους, που θα μπορούσαν να τα βάλουν με το σύστημα...  
 Τα τραγούδια του και οι στίχοι του όμως είναι η παρακαταθήκη του...Μια παρακαταθήκη που άφησε με πολύ αγάπη σε όσους κατάλαβαν τι αντιπροσωπεύει. Η Αγάπη έλεγε, είναι το μόνο που χρειαζόμαστε...




12 σχόλια:

  1. Δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι Μάκη μου!
    Μέσα από το διαδίκτυο διαβάζω κατά καιρούς σκέψεις του και σοφά λόγια του. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Μου το προτείνεις;

    Το Imagine από τα κομμάτια που λατρεύω!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αριστέα μου στο προτείνω. Είναι ένα βιβλίο πουυ κεντρίζει το ενδιαφέρον κυρίως λόγω της ικανότητας του συγγραφέα, να λέει τα πράγματα με το όνομα τους... Δεν είναι μια...αγιογραφία στον Lennon αλλά μια σκληρή, σε κάποιες περιπτώσεις, καταγραφή των γεγονότων στην ζωή του με ακρίβεια και λεπτομέρειες... Καλό ξημέρωμα καλή μου!

      Διαγραφή
  2. Μερικοί άνθρωποι, λες και έζησαν 100 ζωές μέσα σε μία..
    Δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί να φεύγουν τόσο άδικα. Ίσως η αποστολή του εκπληρώθηκε,ποιος ξέρει.. Οι ιδέες του θα ζουν για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά διαπιστώνεις Κατερίνα μου. Ίσως όπως λες η αποστλή τέτοιων ανθρώπων να είναι συγκεκριμένη! Το πιστεύω ακράδαντα! Άλλωστε αν κοιτάξεις τον τρόπο, την ηλικιά που φεύγουν από την ζωή και το πόσα προλαβαίνουν να κάνουν μέσα σε αυτά τα χρόνια, τότε καταλαβαίνεις πολλά...

      Διαγραφή
  3. Δεν θα πω τα ίδια....θα καταντήσω βαρετή!
    Κάποιοι τελικά θα ζουν για πάντα μέσα μας!
    και αυτό είναι το πιο γοητευτικό...
    τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γοητευτικό! Σημαντικο! Ουσιαστικό! Φιλιά Νικολέτα μου!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα.. Συγνώμη για την ενόχληση. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τους 3 βαθμούς στο ταπεινό μου ποιήμα στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ http://princess-airis.blogspot.com/2013/12/blog-post_13.html
    3.2013 π.Χ. Δελφινάκι (3,2) Σύνολο 5
    Makis Del - 3 βαθμούς στο 3
    Ευχαριστώ καλό σας βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ενοχλείτε! Μάρεσε πολύ το ποιήμα σας. Καλό βράδυ ευχαριστώ που περάσατε.

      Διαγραφή
  5. Μάκη μου, αυτή η μουσική κι αυτές οι φωνές διακινούν μέσα σ όλους μας κάτι βαθύ, κάτι πολύ ευαίσθητο και κάτι πολύ μελωδικό. Σ ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ σε ευχαριστώ Τατιάνα μου, γιατί χαίρομαι που ταιριάζουν τα μουσικά μας γούστα! Και χαίρομαι που διακινεί μέσα σου η μουσική του Λένον κάτι πολύ βαθύ και ευαίσθητο! Τον λατρεύω! Σε φιλώ καλή μου καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation