Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Τι είναι τελικά ο χρόνος;



Καλησπέρα, καλησπέρα. Να ξαναευχηθώ καλή μας χρονιά. Με υγεία πρωτίστως. Έφυγε το 2018 λοιπόν. Είμαστε και επίσημα στο 2019. Ένας χρόνος ακόμη στις πλάτες μας. Και αυτο με κάνει και αναρωτιέμαι πραγματικά. Τι είναι ο χρόνος;

 Σίγουρα είναι τρόπος μέτρησης της ζωής. Χρονικά. Θέτει όρια και κανόνες. Δεν είναι όμως σημαντικότερο στοιχείο της ζωής. Για μένα, αν περνάμε στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα, αν ζούμε με πάθος και ειλικρίνεια  το κάθε λεπτό που περνάει, αν είμαστε δοτικοί με τους συνανθρώπους μας, αν εργαζόμαστε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να εργαζόμαστε, αν έχουμε ως κύριο μέλημα την αγάπη και όχι τον εγωισμό, τότε αυτά είναι τα σημαντικά στοιχεία της ζωής, αυτός είναι ο ουσιαστικός χρόνος.

 Ξέρω πως δε γίνονται όλα, ίσως και κανένα από αυτά. Ή ίσως κάποια από αυτά να συμβαίνουν. Αυτό όμως έχει να κάνει με μας. Κατηγορηματικά. Πέρα από τις ατυχίες, από την... μοίρα, εμείς είμαστε αυτοί που ορίζουμε τις ζωές μας, όσο και αν ακούγεται κοινότυπο και δήθεν. Εμείς αποφασίζουμε σε ποιούς δίνουμε έγκριση να ορίζουν την καθημερινότητα μας, εμείς είμαστε αυτοί που με τις ίδιες μας τις πράξεις καθορίζουμε αυτό που ζούμε. 

 Θα κλείσω το πρώτο κείμενο του χρόνου με μιά ευχή-παράκληση (που αφορά και μένα). Ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε χρονικά από τις ζωές μας το ψεύτικο και το ματαιόδοξο, να αποκλείσουμε τους τοξικούς ανθρώπους, τις αδιέξοδες καταστάσεις και ας φροντίσουμε τους εαυτούς μας, δίνοντας απλόχερα αγάπη στον διπλανό μας. Ακούγεται ουτοπικό, αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον...


ΥΓ. Καλό μήνα!


"Δεν έχω χρόνο για άλλο πόνο 
για άλλα δάκρυα δεν έχω πια καιρό
 βιάζομαι κλείσε ο πόνος είσαι 
και δεν μπορώ να σου μιλήσω ούτε λεπτό..."



 Μουσική: Μιχάλης Χατζηγιάννης - Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή

8 σχόλια:

  1. νομιζω πως ο χρονος ειν αι κατι ρευστο και απιαστο
    καλη εβδομαδα Μακη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άπιαστο σίγουρα Κική μου! Μερικές φορρές όμως φαίνεται τόσο χειροπιαστός και γεμάτος! Καλό υπόλοιπο μήνα!

      Διαγραφή
  2. Μάκη μου, καλή χρονιά! Θα έλεγα πατώντας πάνω στην τελευταία παράγραφο του κειμένου σου πως, για μένα αλλά και για όλους μας, είναι αναγκαίο να μάθουμε να θέτουμε όρια στις συναναστροφές μας, να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας (για να βρούμε τρόπο να αγαπάμε τον πλησίον μας...), να μάθουμε να επιλέγουμε σωστά αλλά και να αντιλαμβανόμαστε με ευκολία τα τιμήματα των επιλογών μας.
    Γιατί ο χρόνος (δημιουργία ανθρώπινη βεβαίως), είναι γεμάτος με τις επιλογές μας. Η μοίρα, η ζωή, ο Θεός (όπως θέλει ο καθένας το ορίζει, όλα οδηγούν στον ίδιο δρόμο) μας δίνουν πληθώρα επιλογών, κι εμείς, σύμφωνα με την προσωπικότητά μας, συνθέτουμε με αυτές τις επιλογές που κάνουμε κάθε στιγμή, τον Εαυτό μας.
    Καλή, δημιουργική συνέχεια1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Λία μου. Αυτό που αναφέρεις με τον πλησίον και τον εαυτό μας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Είναι μερικές φορές τόσο απλά αυτά που πρέπει να κάνουμε, που έχω την αίσθηση ότι μας μπερδεύουν όμως.

      Δε μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τα παραστρατήματα μας, τα λάθη, τις κακίες μας.

      Από την άλλη για να κλείσω και θετικά το σχόλιο μου, πραγματικά πιστεύω οτι έχουμε πληθώρα επιλογών όπως αναφέρεις αλλά και δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποικαι ταυτόχρονα να γίνει και ο κόσμος μας καλύτερος...
      Αντεύχομαι καλή μου, καλή δημιουργική χρονιά με Υγεία!

      Διαγραφή
  3. Μάκη αγαπητέ φίλε,
    θα κρατήσω στο ακέραιο τα λόγια και ετούτη την κατάθεση της ψυχής σου σαν Ευαγγέλιο ! και δεν είναι υπερβολικό να το πω. Πόση αλήθεια κρύβουν οι σκέψεις σου, πόση δύναμη οι προτάσεις σου,πόση δημιουργικότητα οι παραινέσεις σου.
    Τις κρατώ χωρίς δεύτερη κουβέντα. Με την ευχή να στοιχειοθετήσω έστω κάποιες από αυτές, όσο μπορώ.
    Μάκη σε ευχαριστούμε φίλε για αυτή σου την αύρα.
    Τις ευχές μου για μια καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και ελπίζω αυτές οι παραινέσεις και οι ευχές μου να υλοποιηθούν για όλους μας!

      Καλή χρονιά να έχουμε φίλε!

      Διαγραφή
  4. Νομίζω πως ο χρόνος δείχνει την "αξία" του και τις πραγματικές του διαστάσεις, όταν περνάμε όμορφα κι αναρωτιόμαστε "πότε πέρασε η ώρα;".. Ε, τότε λοιπόν "περνά η ώρα" ποιοτικά, μόνο που επειδή η ζωή έχει τη δική της ρότα και το δικό της καθεστώς, οφείλουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για εκείνες τις λιγοστές -ομολογουμένως- ωραίες στιγμές που μας..επιτρέπει να (τις) χαιρόμαστε ανέμελα.. Καλή χρονιά με πάντα τόσο όμορφες αναρτήσεις Μάκη μου! ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου τα είπες όλα τόο ευστόχως συμπυκνωμένα! Ο χρόνος υπάρχει, ο ουσιαστικός δηλαδή, μόνο όταν τον περνάμε όμορφα, δημιουργικά, έντονα και με ανθρώπους που μας αγαπάνε και αγαπάμε.

      Και εννοείται πως οι προυποθέσεις για να γίνουν τα παραπάνω και να συμβαίνουν έστω συχνότερα (γιατί πάντα δε γίνεται όντως), έχει να κάνει με εμάς και μόνο με εμάς.

      Καλή χρόνια αντεύχομαι και απο δώ Πέτρα μου!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation