Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Μάνος Χατζιδάκις: Σκέψεις...



“Ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει η ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και η ανθρώπινη ευπιστία. Πάντα ο άνθρωπος θα πιστεύει πως τα όνειρά του θα δικαιωθούν. Αλλά και πάντα θα αγνοεί πως ο ίδιος καταστρέφει τα όνειρά του με το να ξυπνά κάθε πρωί. Κάθε πρωί κι όχι για πάντα, μια και μόνη φορά”.

“Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει: Πάντα μ’ απασχολούσε το γνωστό εμβατήριο όσες φορές τ’ άκουγα. Έλεγα μέσα μου, τι άραγες εννοεί; Σκέφτηκα, σαν κάτι να φωτίστηκε μέσα μου, εφόσον η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ, πάει να πει πως και ποτέ δεν θα αναστηθεί”.


“Αν ξαναρχόμουν στον κόσμο θα ερχόμουν μόνο για να κάνω έρωτα και να φύγω. Και για το μόνο που θα λυπηθώ όταν θα φύγω, θα ‘ναι για τον έρωτα που θα χάσω, για τα πρόσωπα που δεν θα γνωρίσω. Όλα τα άλλα είναι αστεία. Τέλειωσαν οι εποχές που ένας άνθρωπος μπορούσε ν’ αντικαταστήσει τον ερωτικό του σύντροφο με μια συμφωνία του Μπετόβεν. Αυτά ανήκουν στο 19ο αιώνα. Σήμερα, ένας άνθρωπος που προβαίνει σε τέτοιες αντικαταστάσεις είναι μάλλον ύποπτος ψυχολογικών διαταραχών και μιας νοημοσύνης η οποία ακουμπάει την παρανοϊκότητα.”  

"Να λοιπόν γιατί τα γκρεμισμένα δεν πρέπει να τα κλαίμε. Και να γιατί θα πρέπει να επιλέγουμε αυτά που συνυπάρχουνε και ζουν μαζί με μας και τον καιρό μας, κι όχι αυτά που υπήρξαν κάποτε με τους δικούς μας. Και μες από τις άπειρες και διαφορετικές επιλογές, ίσως βρεθεί το αληθινό μας εκμαγείο, που θα προσφέρει στους απόγονους σαφήνεια, μέτρο και περισυλλογή. Κι αυτό είναι χρέος υπέρτατο και προπατορικό."


4 σχόλια:

  1. Μάκη καλή σου μέρα.
    Σε αντάμωσα στο μπλογκ της Μαρίας και σε ακολούθησα. Καλώς σε βρισκω στο εκλεκτό σπιτικό σου. Εξαιρετική τούτη σου ή ανάρτηση. Με γέμισε σκέψεις κι ερωτηματικά που θα με συνοδεύουν για ώρα.
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλό μήνα Σταυρούλα! Καλώς ήρθες! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια σου!

      Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν πραγματικά ένα ξεχωριστό μυαλό, από τα πολύ σπάνια στον τόπο μας...

      Εγώ σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σου Μάκη φίλε,
    πολλές και σημαντικά όμορφες κουβέντες από έναν τεράστιο πνευματικό άνθρωπο της τέχνης.
    Ο Μάνος ποτέ δεν κρύφτηκε από θέματα και ζητήματα. Ο Λόγος και το πέρασμά του ήταν τεράστιο, γεμάτο φως και τέχνη.
    Σε ευχαριστούμε πολύ για την ομορφιά που μας χάρισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε, καλό μήνα! Έχεις απόλυτο δίκιο και σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση. Ο Χατζιδάκις δεν κρύφτηκε ποτέ, είχε το θάρρος της γνώμης του, πήγαινε κόντρα με το ρεύμα.
      Αυτό που σκέφτομαι όμως, είναι ότι οι ξεχωριστοί άνθρωοι, αυτοί που ξέρουν ποιοί είναι και δε περιμένουν την αποδοχή από τους άλλους, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο. Ξεκάθαρο και ισχυρό.

      Σε ευχαριστώ και πάλι Γιάννη!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation