Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Συμπτώσεις: Πεπρωμένο ή Μαθηματικά;

  Υπάρχουν άραγε άνθρωποι που μπορούν να «διαβάσουν» το μέλλον ή μήπως όλη η ιστορία γύρω από τις συμπτώσεις είναι απλές μαθηματικές πράξεις;
  Ο Τζόρτζ Μπράϊζον αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη μιας και ήταν πολύ κοντά στο Κεντάκυ και ήθελε από μικρός να το επισκεφτεί.  Φτάνοντας  στο ξενοδοχείο Μπράουν στο Λούισβιλ, αστειευόμενος, μιας και δεν τον ήξερε κανείς, ρώτησε τον ρεσεψιονίστ:
"Έχω κανένα γράμμα;". Έμεινε έκπληκτος όταν ο υπάλληλος του έδωσε ένα γράμμα με τον αριθμό του δωματίου του. Ο προηγούμενος ένοικος  του δωματίου 307 ονομαζόταν και αυτός Τζόρτζ Μπράιζον... Μια σύμπτωση απίστευτη, αλλά συνάμα τόσο καυστική, καθώς ο άνθρωπος που την διηγείται είναι ο μαθηματικός Δρ Γουόρεν Γουήβερ, ειδικός στις πιθανότητες, που πιστεύει πως οι συμπτώσεις διέπονται από το νόμο της τύχης και απορρίπτει οποιαδήποτε παραφυσική η απόκοσμη αιτία.
  Το 1891 ο Άγγλος Τσαρλς Γουέλς προκάλεσε αίσθηση "τινάζοντας" την μπάνκα στο καζίνο του Μόντε Κάρλο, καθώς κέρδισε 3 φορές, χωρίς κανένα σύστημα, 100.000 φράγκα στην ρουλέτα και αμέσως μετά εξαφανίστηκε... Ο Δρ. Γουήβερ πάντως έχει διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας πως αν ρίξεις ένα νόμισμα 1024 φορές είναι πιθανό να υπάρξει μια αλληλουχία από οχτώ κεφάλια στη σειρά, δύο ομάδες από επτά κεφάλια στη σειρά, τέσσερις από έξι στη σειρά και οχτώ ομάδες από πέντε στη σειρά ίδιο ισχύει και στην ρουλέτα. Στο αντίθετο στρατόπεδο υπάρχουν οι  υπέρμαχοι του "Νόμου των σειρών" της "Συγχρονιστικότητας" που θεωρούν πως όλα είναι θέμα συγχρονισμού.
    Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν γοητευτικά μυστηριώδη την πιθανότητα όλα να εξαρτιούνται από μια ανώτερη δύναμη που καθορίζει τα πάντα. Και από αποδείξεις άλλο τίποτα...     Το 1899 ο Καναδός ηθοποιός Τσαρλς Κόγκλαν αρρώστησε και πέθανε στο Γκάλβεστον. Επειδή βρισκόταν πολύ μακριά για να επιστρέψουν την σωρό του στην πατρίδα του στο νησί Πρίγκιπας Εδουάρδος, ο Κόγκλαν θάφτηκε σε ένα γρανιτένιο κλειστό τάφο 5.600 χλμ από τον τόπο που γεννήθηκε.
  Τα κόκαλα του παρέμειναν εκεί λιγότερο από 1 χρόνο, καθώς ο μεγάλος τροπικός κυκλώνας του 1900 "χτύπησε" το νησί Γκάλβεστον και το νεκροταφείο που ήταν θαμμένη η σωρός του ηθοποιού πλημμύρισε τάφος διαλύθηκε και το φέρετρο έπλευσε στο Κόλπο του Μεξικού, κατά μήκος της παραλίας της Φλόριντα.   Οχτώ χρόνια πέρασαν. Κάποια μέρα του 1908 κάποιοι ψαράδες στο νησί Πρίγκιπας Εδουάρδος παρατήρησαν ένα μεγάλο, ταλαιπωρημένο κουτί να πλέει κοντά στην ακτή... Το σώμα του Κόγκλαν είχε γυρίσει στην πατρίδα του.
  Τύχη; Μοίρα; Μαθηματική πιθανότητα; Το σίγουρο είναι πως «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση» που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας...

11 σχόλια:

  1. μακη μου καλη σαρακοστη! προσφατα διαβασα - και ειμαι πια σιγουρη- πως τιποτα δεν ειναι τυχαιο! ολα εχουν καποιο λογο που συμβαινουν και ολα ολα ειναι για το καλο μας! διαβασε αν θες τη δυναμη της προθεσης του wayne dyer ειναι απιθανο βιβλιο σχεδον μαγικο θα ελεγα! αναμεσα στα αλλα μιλαει και για την τυχη και τις συμπτωσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παντως πολυ θα ηθελα κι εγω να..τιναξω την μπανκα στον αερα στο καζινο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kali sarakosti glykia mou... exw akousei gia to vivlio apo enan filo...kai gw tha ithela na tinaksw tin mpanka..pame na tous ta paroume ti les???xaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή σαρακοστή! Πιστεύω στα μαθηματικά και στη δύναμη του νου μέσα από την επιστήμη... Ταυτόχρονα πιστεύω ακράδαντα στη Θεϊκή δύναμη που συχνά υπερνικά τα φυσικά εμπόδια και που ούτε οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποδείξουν... Δεν θεωρώ την επιστήμη και το υπερφυσικό ως αντίθετες δυνάμεις αλλά ως όπλα του ανθρώπου που θα πρέπει να συνεργαστούν... Έτσι ή αλλιώς έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. opws ta les emelia...exoume polla na mathoume..opws kai na xei kapoia pragmata einai aksia thaumasmou kuriws gia tin akriveia me tin opoia ginontai alla kai me tin seira episis...kali sarakoti kai se senaaaaaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάκη μου δεν ξέρω τις απαντήσεις απ όλες τις ερωτήσεις και μάλλον σχεδόν καμία απάντηση από τις πιο σημαντικές μου ερωτήσεις..
    Αν πρέπει να μου απαντηθούν κάποιες από αυτές, ο Θεός θα φροντίσει γιαυτό!

    Καλό σου βράδυ!
    Είναι πολύ ευφυείς οι αναρτήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. o theos...autos ftiaxnei, xalaei, mperdeuei, ksemperdeuei..exeis dikio...filia reggina mou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Μάκη. Αυτό που μου αρέσει πολύ στον blog σου είναι οι πρωτότυπες αναρτήσεις σου. Δεν ασχολείσαι δηλαδή με θέματα πιασάρικα αλλά με θέματα ψαγμένα. Κάτι ακόμη καλύτερο είναι ότι κάθε ανάρτησή σου μετά την ανάγνωσή της κάνει αυτόν που την διάβασε να σκεφτεί και να προβληματιστεί. Έχω χιλιάδες αναπάντητα γιατί και απορίες μέσα μου και αυτό που φοβάμαι πολύ είναι πως ίσως δεν βρω ποτέ τις απαντήσεις. Καλά να περνάς φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. savva kalispera...se euxaristw ksana gia ta kala sou logia...ksereis prospathw panta me gnwmona tis dikes mou apories, sunaisthimata, skepseis na dw "dyskola" themata apo diaforetiki optiki...den petyxainei panta alla axizei ton kopo...deixneis anthrwpos an mitei allo me skepsi kai provlimatismoua kai auto einai super...na sai kala kai pali...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα και από μένα.."έπεσα" τυχαία στο συγκεκριμένο θέμα καθώς έψαχνα στο net απαντήσεις σχετικά με αυτό που λέμε "πεπρωμένο" "ό,τι είναι να γίνει θα γίνει" κ.τ.λ. Σε όλη τη μέχρι τώρα ζωή μου, πάντα πίστευα πως "το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον" και όλα τα συναφή...πριν λίγο είδα μια ταινία που μ'επηρέασε αρκετά μπορώ να πω..και τελικά αρχίζω να σκέφτομαι πως δυστυχώς ίσως να ήρθε η ώρα ν'αρχίσω να συμβιβάζομαι με την ιδέα των συμπτώσεων...Καληνύχτα και καλή χρονιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. kalispera anwnyme-h oi sumptwseis ontws nomizw pws einai pleon ena kommati tis zwis mas leptomerestato kai sigoura exei vasi...palaiotera opws les to peprwmeno kateixe megalutero meridio stin skepsi twn anthrwpwn se diafora gegonota..alla opws tha diapistwses kai apo to psaximo sou...ta pragmata dne sinai akrivws etsi...i gia na to pw kalutera panta etsi...na eisai kala..kali xroniaaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation