Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πως μαγειρεύεται εν τέλει το ραγού?

 Αυτή η ερώτηση μου έρχεται τελευταία όλο και πιο συχνά στο μυαλό με ότι παρακολουθώ να γίνεται γύρω μου. Είναι αυτό που λέμε εδώ ο κόσμος καίγεται και... άντε μην επεκταθώ! Και να είστε σίγουροι πως ο μέγιστος Χάρυ Κλυνν ήξερε τι εννοούσε. Και σίγουρα δεν μιλούσε για μαγειρική.
 Πόσο εύκολα παρεκλίννουμε της πορείας μας? Πόσο εύκολα αφήνουμε τα σοβαρά για τα ασόβαρα πράγματα? Μήπως η ανάγκη μας να δούμε το δέντρο μας κάνει να χάνουμε και το δάσος? Είναι σίγουρο πως δεν φτάιμε μόνο εμείς. Μας πηγαίνουν και προς τα εκει. Με υποσχέσεις, με τακτικές, με επιστημονικο τρόπο. Ναι ξέρω ο Χάρυ Κλυνν μιλούσε για τις ταινίες τέχνης. Μήπως και αυτό που ζούμε εμείς τώρα σαν ταινία δεν είναι? Ώρες ώρες νομίζω πως αυτό που ζούμε είναι ψέμα...
 Οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, φτώχεια, καταπίεση, νέα μορφή δουλείας, αύξηση εγκληματικότητας και πάει λέγοντας.  Μια κοινωνία που χάνει την δομή της, μια κοινωνία που ακόμη και τα πιο απλά πράγματα μας φαίνονται πολύπλοκα όπως στις περίφημες ταινίες τέχνης...
 Και οκ ψάχνουμε. Πίσω από τις λέξεις, πίσω από τις συμπεριφορές. Και? Όταν τα κεκτημένα που με κόπο κέρδισες, όταν τα δεδομένα που είχες στο μαυλό σου, χάνονται τότε τι? Από που πιάνεσαι για να ξεκινήσεις ξανά? Τι προτιμάς δηλαδή τον γκρεμό ή το ρέμα?
Ε ίναι θέμα ψυχοσύνθεσης λέω εγώ. Μια κατάσταση που είναι μιά του ύψους μιά του βάθους δεν βοηθάει στην σταθεροποίηση ιδεών και συμπεριφορών που θα μας βοηθήσουν να έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας αλλά και των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας. Πάντα φοβόμασταν των αντίκτυπο των συμβάντων που περνούσαν δίπλα μας αλλά δεν μας ακουμπούσαν επειδή είχαμε σφραγίσει για τα καλά τον μικρόκοσμο μας. Τώρα όμως?
  Ένα μεγάλο μέρος της ιδιαίτερα άρρωστης ελληνικής κοινωνίας συνεχίζει να εθελοτυφλεί. Συνεχίζει να ταξιδεύει στη νιρβάνα του ατομικισμού, στρουθοκαμηλίζοντας κάθε φορά που βλέπει καταστάσεις που... χαλάνε την αισθητική του.
 Ο καιρός που όλοι μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ότι σπείραμε δεν θα αργήσει να έρθει. Είμαστε προετοιμασμένοι? Όλοι? Νομίζω πως η ανάλυση και το ξεψάχνισμα των απλών πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας δεν κάνει καλό πια... Μας πηγαίνουν γύρω γύρω από την ουσία και μας αφήνουν με την πικρή γεύση του ανολοκλήρωτου. Η αλήθεια είναι μπροστά μας και κραυγάζει.
 Δεν ψιθυρίζει. Κραυγάζει να την δούμε, να την συμμεριστούμε, να της δώσουμε επιτέλους τον χώρο που της αναλογεί στην ζωή μας. Ακόμη και τώρα. Άλλωστε το έργο δεν έχει ρίξει τίτλους τέλους...
 Μας το έλεγε ο Χάρυ. «Το μυστήριο ελύθη, αλλά το πρόβλημα παραμένει τελικώς άλυτον… Πως μαγειρεύεται εντέλει το ραγού; Μέσα είσαι εσύ ρε μάγκα… Όλα τα πιάνεις. Περί τα θύματα ανθρώποι είμεθα και ουδείς αλάνθαστος. Η αχαριστία είναι το έγκλημα… Διότι ο άλλος να πούμε σου δώνει την τέχνη του και ‘συ αρωτάς: “και ποίον περικαλώ το ηθικόν δίδαγμα του έργου?” Δεν κάνει ρε μάγκα… Μη τον προσβλήνεις τον καλλιτέχνη. Τι θέλεις να σου πει εντέλει, πως φτιάχνεται να πούμε το ραγού?
 Διότι πάσα έργο να πούμε δε σάχνεται για χαβαλέ. Είναι να διδάχνει κιόλας. Δεν είναι να πούμε φάγαμε, ήπιαμε και το γλικεράκι μας και άντε γεια χαρά και τα δέοντα στην κερία μαμά σας. Άπαξ και έριξε φινάλε να πούμε το έργο, πρέπει να την σακουλευτείς που την πάει ο μάγκας τη δουλειά.
  Πρέπει να τα σακουλεύεσαι τα ψηλά νοήματα… Αλλιώς πως, κάτσε σπίτι σου ρίξε πασέντζα και ασ’ τα υπόλοιπα απάνω μας. Γιατί εμείς την ανθιζόμαστε ρε μάγκα τη φτιάξη….»

8 σχόλια:

  1. Αλήθεια Μάκη, πως μαγειρεύεται το ραγού? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Εύη! Το ραγού είναι γαλλικός όρο που χρησιμοποιείται αν δεν κάνω λάθος κυρίως για ψητά της κατσαρόλας η κοτόπουλουσε συνδυασμό με λαχανικά και πηχτή σάλτσα! Τώρα το πως μαγειρεύεται προφανώς και έχει να κάνει και με τον μάγειρα.. Σου δίνει την δυνατότητα να αυτοσχεδιάσεις λιγάκι!

      Ας πούμε το μοσχαράκι ραγού που φτιάχνει η μάνα μου γίνεται ως εξής Βάζειςε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σωτάρεις το κρέας με το κρεμμύδι και στο σκόρδο.
      Το σβήνεις με το κρασί και προσθέτεις τόσο νερό όσο να σκεπαστεί το κρέας.
      Μετά αφήνουμε λίγο να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, και ελέγχουμε να μη μείνει χωρίς νερο.
      Σε τηγάνι αντικολλητικό, βάζουμε λίγο από το λάδι και σωτάρουμε για 4-5 λεπτά τις πιπεριές, τα καρότα και τις πατάτες.
      Μόλις μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα.
      Λίγα φύλλα δάφνης, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι.
      Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί, για 30-40 λεπτά ακόμη.
      Αααα και ρίχνουμε και λίγο κόρν-φλάουρ στο φαγητό και τοαφήνουμε να πάρει μια ακόμη βράση έως ότου δέσει η σάλτσα. Σερβίρεις όπως γουστάρει η ψυχή σου! (εγώ προτιμω κόκκινο κρασί) Αυταααααα...Είδες κάτι κατέχουμε και μεις! Φιλιαααα

      Διαγραφή
    2. χα χα χα.. γεια σου ρε Μάκη!!! :))) btw, ευχαριστώ για τη συνταγή! :)

      Διαγραφή
    3. Τίποτα. Μαρέσει να μεταδίδω την γνώση μου!χαχαχα (τρομάρα μου)

      Διαγραφή
  2. Μάκηηηη επιτέλους ήρθα!! Με την πίεση μου λίγο υψηλότερη από το 3,9 που σημείωσα προσφάτως..μπορώ να σε διαβάσω πλέον! Πραγματικά αυτό που λες το νιώθω και εγώ! Πολύ σουρεάλ.. Λες "τώρα δε μπορεί να το ζω εγώ αυτό;" Η λογική του παραλόγου. Και όχι δε μιλάω απογοητευμένη αλλά ρεαλιστικά. Επίσης ο παλιός Χάρυ Κλυνν μου άρεσε πολύ περισσότερο από τον σημερινό..
    Και όσον αφορά την παραπάνω σου απάντηση..ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΙΣ;;;
    Πες μου ότι μαγειρεύεις!!Θα κάνεις μαθήματα στον άντρα μου please;; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνααααα! Λέω και γω που είναι αυτή η ψυχή! Πίεση ε???Σκόρδαααααα. Κάνουν καλο! Συμφωνώ σε όλα μαζί σου γλυκιά μου. Και για την σουρεάλ κατάσταση και για τον Χάρυ Και ναι είμαι ο Μάκης και είμαι καλά και ξέρω και να μαγειρεύω (που και που ) και την παλευω! Και ναι θα κάνω και μαθήματα μαγειρικής στον Σκορπιό σου! Ζωδιακή και αντρική αλληλεγγύη!Ας βάλουμε τις ποδιές μας τώρα!χαχαχαχα Φιλιά Κατερινάκι!

      Διαγραφή
    2. ωχ είχα γίνει ο..μαϊντανός του μπλογκ σου;;χαχαχα
      Μα τι να κάνω,αφού μ'αρέσουν τα θέματά σου! Υπόταση είχα, όχι πίεση! κατάφερα να φτάσω την μικρη μου πίεση στο 3 και κάτι και την μεγάλη στο 7..Πώς με βρίσκεις;;Οπότε αν έτρωγα και σκόρδο δεν θα σου έγραφα τώρα! Την άνοιξη λέμε να κάνουμε μια συνάντηση με μπλόγκερς που μιλάμε σχεδόν καθημερινά, μέχρι τότε έχουμε καιρό αλλά θα χαρώ πολύ να μας κάνεις την τιμή! Φιλιά!!

      Διαγραφή
    3. Αχ ναι μωρε Κατερίναααααα είδες από την βιασύνη μου πηγα να σε αποτελειώσω...χαχαχα! Οχι και μαϊυτανος! Τριαντάφυλλο ναι ακου μαϊντανος αμέσως! Καταρχήν έχεις μυαλο! Οι...μαϊντανοι όχι! Πολύ καλή ιδεα! Έχουμε καιρο αλλα αν μπορέσω και μενα θα είναι τιμή μου να τα πούμε από κοντα! Φιλια!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation