Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Φωνές που αγαπήσαμε...

 Καλησπέρα και καλό μήνα. Η σημερινή μέρα για μένα, ήταν αυτό που ο Όμηρος είχε σπουδαία περιγράψει ως "Νόστιμον ήμαρ", που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει η μέρα της επιστροφής. Επέστρεψα πίσω λοιπόν σε μιά εποχή, που κάθετι έμενε χαραγμένο στο παιδικό μας μυαλό και στις καρδιές μας...
 Θυμήθηκα τις παιδικές σειρές, τα Σαββατιάτικα πρωινά, τα παιχνίδια στους δρόμους, μα πιό πολύ θυμήθηκα τις φωνές που συντρόφευαν τα ταξίδια που κάναμε με το μυαλό μας σε κόσμους φανταστικούς και μαγεμένους. Θέλετε να κάνουμε μια βουτιά στο... παρελθόν και να δούμε κάποιους από τους ανθρώπους που κρύβονταν πίσω από τους παιδικούς μας ήρωες???

1) Αργύρης Παυλίδης

 Τον βάζω πρώτο γιατί πραγματικά η φωνή του (που θα την ακούσετε παρακάτω και θα καταλάβετε...) θυμίζει στον καθένα ξεχωριστά από εμάς τα πιό ανέμελα και όμορφα χρόνια μας. 
 Σπάνια φωνητική πάστα και ένας πολύ σεμνός ηθοποιός και άνθρωπος. Τώρα βέβαια θα αναρωτιέστε που τον ακούσαμε. Ε λοιπόν αν σας πως πως ο συγκεκριμένος ηθοποιός ήταν ο Τέρρυ (ο έρωτας της Κάντυ Κάντυ κορίτσια σωστά θυμάστε...), ο Γιου-γκι-ο, έπαιζε στον Spοrt Billy, στα Γιαπωνέζικα παραμύθια, στους Power Rangers και σχεδόν σε όλες τις μεταγλωττισμένες παιδικές σειρές της δεκαετίας του 80' και έπειτα (Digimon, Pokemon κλπ), θα το πιστέψετε? Και όμως αυτός είναι. 
 Παρουσίαζε επίσης και τηλεπαιχνίδια  με πιό γνωστό από αυτά το "Κόκκινοι γίγαντες άσπροι νάνοι" που έπαζει στην Ερτ από το 1982 έως το 1986. Μια τόσο γνώριμη φωνή για όσους μεγάλωσαν αυτές τις δεκαετίες, μια φωνή που μας γεμίζει με αίσθημα νοσταλγίας...



2) Μάνος Βενιέρης

 Μιά φωνή στεντόρεια και επιβλητική. Ο Μάνος Βενιέρης που έγινε γνωστός και από τα θεατρικά παιδικά έργα που συμμετείχε και σκηνοθετούσε, ήταν ο Οδυσσέας από το πασίγνωστη παιδική σειρά Οδύσσεια του Διαστήματος, ήταν ο Τέρρυ (για κάποιο διάστημα πριν τον Παυλίδη) και βέβαια ήταν ο ανεπανάλτηπτος He-Man που για μας, τα (τότε) αγόρια της εποχής ήταν ο απόλυτος ήρωας.  Μοναδικός αφηγητής με καταπληκτική άρθρωση, δάνεισε την υπέροχη φωνή του σε δεκάδες ήρωες παιδικών σειρών και παραμυθιών (Ιστορίες της Βίβλου, Το μικρό σπίτι στο λιβάδι, Dragonball, Χελωνονιτζάκια) και ουσιαστικά θεωρείται ο... Πρύτανης των μεταγλωττίσεων στην Ελλάδα. Αν ακούσετε την παρακάτω αφήγηση θα καταλάβετε το γιατί...


 
3) Ματίνα Καρρά

 Εδώ μιλάμε για την κορυφαία γυναικεία φωνή στις μεταγλωττίσεις. Η εξαιρετική Ματίνα Καρρά έχει δανείσει την φωνή της σε δεκάδες παιδικές (και όχι μόνο) σειρές στην ελληνική τηλεόραση. 
 Τι να πρωτοθυμηθώ, τι να ξεχάσω που λέει και το τραγούδι. Για όσους και όσες θυμούνται η κ. Καρρά ήταν η Χάιντι, η Μικρή Λουλού, η Πίπη η Φακιδομύτη, η Μαρία της Γειτονιάς, η κυρία Σιμένα,  η Μαρουλίτα, η Χιονάτη, η Εσμεράλδα, αλλά πάνω απ όλα έμεινε χαραγμένη στο μυαλό μας ως Κάντυ Κάντυ και Μάγια η Μέλισσα.  
 Έπαιξε επίσης σε πολλές ελληνικές ταινίες και διακρίθηκε για την άρτια άρθρωσή της. Μια λεπτή φωνή, γεμάτη συναίσθημα και συγκίνηση που μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω...


 
4) Τάσος Κωστής

 Οι πιο πολλοί από εμάς τον μάθαμε ως Φοίβο στο Ρετιρέ και ως Μαρίκο στο 'Εκείνες και γω" με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο, αλλά ο Τάσος Κωστής ήταν πολλά χρόνια πριν η φωνή του αιώνια μισητού Δρακουμέλ και του πολυμήχανου ντεντέκτιβ Αστυνόμου Σαϊνη. 
 Έχει κάνει  επίσης τον γάτο Συλβέστερ, τον Ντάφυ Ντακ, τον Γκούφυ, τον Βασιλιά Μίνωα στην Οδύσσεια του Διαστήματος, τον Μπομπ τον Μάστορα, τον Optimus Prime στο Transformers, έχει δώσει την φωνή του στα Αρκουδάκια της Αγάπης και τον Υπαστυνόμο Ρεξ, ενώ  έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες μεταγλωττίσεις παιδικών σειρών από την δεκαετία του 80 έως και σήμερα. Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν οι πολύ λεπτές αλλά και βαριές φωνές που μπορούσενα κάνει, κάτι που τον έκανε και τον κάνει μέχρι και σήμερα περιζήτητο στον χώρο των μεταγλωττίσεων. Μοναδικός.



5) Κώνσταντίνος Τσάκωνας

 Όχι δεν είναι ο μαστροχαλαστής κωμικός ηθοποιός από την "Κλασσική περίπτωση βλάβης". Ο Κώνσταντίνος Τσάκωνας (γνωστός εμφανισιακά ηθοποιός) έχει καταγράψει στο ενεργητικό του αρκετές τηλεοπτικές σειρες και θεατρικα έργα, αλλά στο δικό μου μυαλό είναι ο Τάιγκρα από τους Θάντερκατς αλλά και ο αφηγητής του Εξκάλιμπερ! 
 Ήταν επίσης ο Τζάγκαλμαν από την ίδια παιδική σειρά, συμμετείχε στον Ντένις τον τρομερό, δάνεισε την φωνή του σε δεκάδες άλλες αφηγήσεις και διαφημίσεις με κύριο χαρακτηριστική την ένταση και την βαθύτητα της.



 Υπάρχουν και άλλοι εκατοντάδες ηθοποιοί γνωστοί αλλά και λιγότερο γνωστοί που δάνεισαν την φωνή τους σε γνωστές παιδικές η μή τηλεοπτικές σειρες! Η Βάσια Τριφύλλη ήταν η Μάγια η Μέλισσα (μετά την Ματίνα Καρρά) και συμμετείχε στον Νηλς Χόλγκερσον, ο Βασίλης Καϊλας το παιδί θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου ήταν ο Σκέλετορ και ο He-man, ο Σοφοκλής Πέππας ήταν ο μοναδικός Μπαμπαστρούμφ από τα Στρουμφάκια και ο Φιλέας Φογκ από τον "Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες".  
 Ο καρατερίστας Γιάννης Ευδαίμων έπαιζε στην Κάντυ Κάντυ, στα Στρουμφ και σε δεκάδες άλλες μεταγλωττισμένες σειρές (αρκετές από αυτές Γιαπωνέζικες) κάνοντας συνήθως ήρωες μεγαλύτερους την ηλικία. Ο απίθανος Ακίνδυνος Γκίκας (πασίγνωστος όνομα στον χώρο και πολύ καλός ηθοποιος) ήταν ο Λάϊονο από τους Θάντερκατς, ο Σλάιθ από την ίδια σειρά και ο Σαμ από τα Looney Tunes!


  Η Αννέτα Παναθανασίου ο Σπιρτούλης από τα Στρουμφ, ο Γιώργος Μάζης από την Seilor Moon, τον Χόρντακ από την She-ra και πολλές άλλες σειρές, η Κλεοπάτρα Ροντήρη η πιo χαρακτηριστική φωνή του Τουϊτι της Νταίζη Ντακ και του Φρου Φρου του μικρού ξωτικού! O Γιώργος Βασιλείου (ναι, ναι ο Αστυνόμος Θεοχάρης) δανεισε την φωνή του στον He-man, η Μαρία Κωνσταντάρου ήταν η γνωστή και μη εξαιρετέα Ψιψινέλ, ο Δημήτρης Πιατάς ήταν ο δαιμόνιος ρεπόρτερ της Φρουτοποίας Πίκος Απίκος, ενώ η Δήμητρα Δημητριάδου ήταν η Βασίλισσα She-ra! 
 Κλείνοντας θέλω να αναφέρω πως υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα ηθοποιοί και καλλιτέχνες που έδωσαν την φωνή τους σε διάφορους χαρακτήρες παραμυθιών και παιδικών σειρών και σίγουρα θα ξεχνάω πολλούς σημαντικούς από αυτούς! 
 Για μένα η σημερινή θύμηση όμως ήταν κάτι παραπάνω από αναζωγονητική και άκρως ενδιαφέρουσα! Θυμήθηκα ξεχασμένους ανθρώπους, μαγικές φωνές, μα πάνω απ΄όλα μεταφέρθηκα νοερά σε μια εποχή που μου λείπει. Μια εποχή που οι φωνές, οι μυρωδιές και οι εικόνες έπαιζαν σημαίνοντα ρόλο στις ζωές μας και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά μας...

23 σχόλια:

  1. Βρε συ Μάκη μου, δεν ήξερα ούτε είχα καταλάβει ότι αυτοί οι πολύ γνωστοί και αγαπητοί άνθρωποι δάνεισαν τη φωνή τους σε αγαπημένους μου (μας) παιδικούς ήρωες! Κάντυ Κάντυ, Θάντερκατς, Τα αρκουδάκια της Αγάπης, Υπάστυνόμος Rex κ.α;;;;;;;; Είδα τα βίντεο και αμέσως ένιωσα μια νοσταλγία για εκείνες τις ωραίες εποχές του ωραίου παρελθόντος... που εμένα προσωπικά πάντα μου λείπουν....
    Σ' ευχαριστώ γι' αυτή την "νοσταλγική" δημοσίευση!
    Καλό μήνα να έχεις με ακόμα πιο πολλές τέτοιες αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία! Η αλήθεια είναι πως ούτε εγώ γνώριζα πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι δάνεισανε τις φωνές τους στους παιδικούς ήρωες που αγαπήσαμε! Η αφορμή ήταν ένα βίντεο που είδα και 'έμαθα ψάχνοντας Είναι πραγματικά συγκινητικό.! Και ναι όσα χρόνια και αν περάσουν αυτά που ζήσαμε τότε πάντα θα μας λείπουν... Εγώ ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο! Καλό μήνα καλή μου!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίο, τρυφερό και νοσταλγικό post! Αγαπημένες παιδικές σειρές, αγαπημένες φωνές, αγαπημένες στιγμές από τα παιδικά μας χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλό μήνα Μερσίνη μου! Όντως αγαπημένες φωνές και στιγμές! Από ανθρώπους που συνόδευαν τα όνειρα και τις σκέψεις του παιδικού μυαλού μας... Φιλια!

      Διαγραφή
  3. ωραιο επαγγελμα αυτο! παντα μου αρεσε! οντως αγαπημενες φωνες!
    υπεροχη αναρτηση! καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική! Κια μένα πάντα με μαγευε ότιδήποτε είχε να κάνει με την φωνή! Από τους ανθρώπους που άκουγα στο ραδιόφωνο έως αυτούς που δάνειζαν τις φωνές τους στις μεταγλωττίσεις! Πολλές φορές ο συνδυασμός όμορφης εικόνας όμως και υπέροχης φωνής φέρνουν καταπληκτικό αποτέλεσμα! Ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  4. Μάκη μου εξαιρετική ανάρτηση! Επειδή ίσως είμαι παλιά ( πολύ!) αναγνώρισα όλες τις φωνές κι ας μην γνώριζα τα ονόματα ( θα ξεχάσω τους άσπρους νάνους κόκκινους γίγαντες, τον Πίκο Απίκο και τόσους άλλους ήρωες;)

    Συγκινητική για μένα ανάρτηση πολύ!
    Να'σαι καλά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αριστέα μου! Έλα μου ντε ξεχνιούνται? Ειδικά ο δαιμόνιος ρεπόρτερ της Φρουτοποίας... Εγώ κάποιες από αυτές τις σειρές τις θυμάμαι θολά αλλά με το που άκουσα τις φωνές, δε ξέρω, μου ήταν τόσο γνώριμες! Εχουν αποτυπωθεί στην μνήμη μου! Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που σε συγκίνησε η ανάρτηση μου!

      Υ.Γ. Ααααα το 'πολύ παλιά" το παραβλέπω! χαχα! Φιλια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Πω πω Μάκη!!!φοβερή ανάρτηση!! Θεωρώ πως οι ηθοποιοί που κάνουν μεταγλωττίσεις έχουν πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τους υπόλοιπους γιατί δεν έχουν άλλα εκφραστικά μέσα να αξιοποιήσουν π.χ πρόσωπο-κινήσεις σώματος για να ερμηνεύσουν ένα ρόλο.Μόνο τη φωνή τους,που πρέπει,να τις δώσουν πάντα τη σωστή απόχρωση.Πολλοί απ' αυτούς έχουν κάνει τόσες αξιόλογες δουλειές κι όμως δεν είναι τόσο γνωστοί,όσο άλλοι ηθοποιοί της τηλεόρασης,που μπορεί να μην έχουν κάποιο δύσκολο ρόλο αλλά και μόνο η προβολή της εικόνας τους βοηθάει,γι' αυτό και πιστεύω,πως είναι λιγάκι αδικημένοι.
    Το ότι ο Τάσος Κωστής έκανε το Δρακουμέλ πρώτη φορά το ακούω!Φοβερός,όπως βέβαια και όλοι οι άλλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ανθή! Όντως οι ηθοποιο'ι που συμμετέχουν και δανείζουν τις φωνές τους στις μεταγλωττίσεις έχουν δύσκολο έργο! Φαντάσου δε παλαιότερα που με τα όχι και τόσο σύγχρονα μέσα που είχαν, πόσο συγκεντρωμένοι, γρήγοροι και to the point έπρεπε να είναι! Επειδή έχε τύχει να παρακολουθήσω μεταγλώττιση να ξέρεις πως κουνάνε χέρια πόδια και κάνουνε απίστευτες γκριμάτσες για να βγει το φωνητικό αποτέλεσμα που πρεπει! Και ναι ο Τάσος Κωστής έανε τον Δρακουμέλ! Μεγάλο ταλέντο στις μεταγλωττίσεις! Ευχαριστώ για τσ λόγια σου παιδί μου! Σε φιλωωωωω!

      Διαγραφή
  6. πόσο πίσω με πήγες Μάκη!!!!!! κάντυ κάντυ, τέρυ, Χάιντι, Δρακουμέλ, Φρου Φρου, sport Billy, αστυνόμος Σαϊνης, Thundercats!!!!!! ειδικά με το Θάντερκατς είχα θέμα!!! είχε ο ξάδερφός μου το σπαθί και παίζαμε το γνωστό υψώνω σπαθί και λέω τα λόγια, Θάντερ, Θάντερ, Θάντερκατς!!!! γιέειιιιιιιι!!! χαχχαχαχα... σπουδαίες φωνές, Μάκη, εννοείται πως δεν ήξερα ποιοι βρίσκονταν πίσω από αυτές τις φωνές και ευχαριστώ για την ενημέρωση!! τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Τσιτάρα εεεεε Εύη ήθελα να πω!χαχαχα! Και γω είχα θέμα με Θάντερκατς! Κια όλοι όσοι είχαμε δοκιμάζαμε έστω και μια φορά το σκηνικό με το σπαθί! Ναι η ανάρτηση ήταν για πολύ πίσω! Είμασταν μια από τις τελευταίες (αν όχι η τελευταία γενιά) που μεγάλωσε με πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικα...Με φωνές, μυρωδιές και εικόνες περισσότερο αγνές από το σήμερα... Ακόμα και αυτές, οι παιδικές σειρές έπαιξαν ρόλο στα πρώτα μας συναισθήματα! Στις πρώτες μας σκέψεις! Στο πρώτο μας λάθος και στο πρώτο μας σωστο! Σε φιλώ Εύακι!

      Διαγραφή
    2. και γω πιστεύω πως ήμασταν πολύ τυχεροί που μεγαλώσαμε σε κείνη την εποχή, που πραγματικά το ανθρώπινο στοιχείο ήταν ακόμα ανθηρό!!

      Διαγραφή
    3. Μακάρι να ξαναέχουμε κάποια στιγμή εκείνη την αίσθηση!

      Διαγραφή
  7. φιλοι και φιλες καλησπερα .βολταρωντας στο ιντερνετ με ξενο μηχανημα επεσα πανω σας .το καλο νυχτερινο συναπαντημα.να συστηθουμε ....αργυρης παυλιδης ...εχθρος της νοσταλγιας...μονιμος κατοικος λιμνουπολης .....ακομα δεν μου ειναι ξεκαθαρο αν η φωνη δινει ζωη στα κινουμενα σχεδια ....η τα κινουμενα σχεδια δινουν ζωη στη φωνη ...την δικη τους χρωματιστη ζωη ....argirispaylidis@gmail.com καλο βραδυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Παυλίδη είναι μεγάλη μου τιμή, που έστω και τυχαία πέσατε πάνω στο κείμενο μου. Η φωνή σας, όπως και η φωνή των παραπάνω ανθρώπων συντρόφευε, για κάποιους απο εμάς, τις παιδικές μας στιγμές, αλλά το πιο σημαντικό απ όλα είναι πως αυτό έγινε μέσα από το δικό σας μεράκι για την επικοινωνία με έναν μοναδικο τρόπο! Γιατί τέτοιος είναι ο τρόπος,όταν κινούμενα σχέδια, ήρωες παιδικών βιβλίων η παραμυθιών είναι συνυφασμένα με μια φωνή που εκπέμπει ήθος και αλήθεια. Προφανώς θα το γνωρίζετε, αλλά με τις φωνές σας πλάσαμε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους! Αναπτύξαμε την φαντασία μας. Και πιστέψτε με αυτό για ένα παιδί, αλλά και για ένα μεγάλο επίσης είναι κάτι πραγματικά σημαντικο... Σας ευχαριστώ και πάλι, καλό βράδυ.

      Δελής Γεράσιμος

      Διαγραφή
  8. ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ! ΠΗΓΑ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΥΠΕΡΚΛΑΣΣΙΚΗ ΦΩΝΑΡΑ ΕΧΕΙ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΕΙ ΓΕΝΙΕΣ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για τον Παυλίδη! Άρτια φωνή, απίστευτη! Και γω γιαυτο έγραψα το κείμενο φίλε μου. Ταξίδεψα πίσω στα παιδικά μου χρόνια! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  9. Ξεχασες οτι εκανε τον Freeza η Καρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα είμαι σίγουρος ότι ξέχασα πολλά! Η Ματίνα Καρρά ήταν απλά καταπληκτική!

      Διαγραφή
  10. ekanes ena lathaki tin kyria simena sto karouzel den tin ekane h matina karra alla h marianna triantafilidou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κ. Νικολαϊδη. Όντως η Μαριάννα Τριανταφφυλίδου έκανε την κ. Σιμένα στο Καρουζέλ, αλλά σε αρκετές συντεύξεις της κ. Καρρά, αναφέρεται οτι για ένα διάστημα δάνεισε την φωνή στην κ. Σιμένα και η ίδια! Παρολ'αυτά δεν έχω προσωπική θύμηση απο αυτό απλά το άντλησα απο κείμενα συνεντεύξεων.

      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και τυην επισήμανση!

      Διαγραφή
  11. ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ INC.


    Έχετε επιδοθεί από πού να πάρετε δάνεια, απορριφθεί από τις τράπεζες, και τώρα απογοητευμένος από πού να πάρει ένα δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση lendingtreegroupinc@gmail.com.

    Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
    Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
    Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
    Ένα δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα;
    Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο όνειρο;

    Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
    Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
    Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
    Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και
    οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

    Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας Εμείς
    προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
    Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το 1 έως το
    20 χρόνια

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

    . πραγματική χρηματοδότηση
    . επενδυτής ακινήτων
    . δάνεια για την κατασκευή
    . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
    . στεγαστικά δάνεια
    . Η καταναλωτική πίστη,
    . Δάνεια FHA
    . προσωπικά δάνεια
    . τα δάνεια αυτοκινήτων
    κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας από

    email: lendingtreegroupinc@gmail.com

    email: lending-tree@outlook.com

    whatsapp: +1 (213)419-2419

    Με θερμό σκεπτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation