Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Δημήτρης Λιαντίνης: Το αλκοολικό πανηγύρι του κόσμου...

" Όλα αυτά είναι ό,τι είδε ο ποιητής στα έγκατα πάθη της ανθρώπινης φύσης. Οι νάρκες και τα ναρκωτικά, τα δηλητήρια και τα φαρμάκια που δίνουν και παίρνουν ακατασίγαστα, και γιομίζουν τις μέρες και την αγορά των ανθρώπων.
 Είναι τα παραπατήματα, οι πλημμέλειες, οι κακουργίες που μας κυκλώνουν άλλοτε σαν σκοτεινές επιφορές και προθέσεις, και άλλοτε σαν άγριοι επιτελεσμοί. Έτσι βλέπει ο ποιητής το πολυκέφαλο θρέμμα που κρύβει μέσα του ο καθένας μας. Βλέπει και στοχάζεται, και απορεί και τρομάζει. Απελπίζεται, και κλαίει και περιγράφει.
 Περιγράφει την κτηνωδία και ξεσυνερίζεται την απανθρωπιά. Τα ψεύδη και την υποκρισία να προσκυνιούνται τις Κυριακές στους ναούς. Τη χαιρεκακία και το φθόνο να δικάζουνε τους αναίτιους. Την πλάνη και τη δεισιδαιμονία καθισμένες στο θρόνο.
 Ζωγραφίζει την αλαζονεία στα ψηλά και στους εξώστες. Τη φιληδονία να βγαίνει περίπατο με τη μαϊμού και τον κόκκινο πρωκτό της. Τον αισχρό εγωισμό τον κουφόηχο και τη φιλαυτία μπροστάρηδες στο δρόμο.
 Την αμάθεια γενική οικονόμο στο σπίτι και στο βουλευτήριο. Και την προδοσία του ψωμοπάτη. Την ξετσιπωσιά, τη σιμωνία, τη λαιμαργία, την ασωτεία, τους μισερούς, τους κίβδηλους, τους κόλακες, την ακαλαίσθητη αηδία και ταραχή από νεόπλουτους και «μορφωμένους».
 Πάπες, πατριάρχες, καρδινάλιοι, ηγεμόνες, πρίγκιπες, βασιλιάδες, σύμβουλοι κρατικοί, αξιωματούχοι, εμπόροι, καλαμαράδες, διοικητικοί, στρατιώτες, ο απλός κοσμάκης.
 Όλοι συνωθούνται και κατακρούονται, χορεύουν, τραγουδούν, βιάζουνται, σκούζουν, βρίζουνται, μαχαιρώνουνται, γελούν, συνουσιάζουνται στο αλκοολικό πανηγύρι του κόσμου..."

* Το κείμενο είναι απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του Δημήτρη Λιαντίνη, "Γκέμμα".

4 σχόλια:

 1. καλησπερα και καλη εβδομαδα!
  απολαυση παντα τα ευστοχα και στοχαστικα σου αρθρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Pink μου! Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου! Να ξέρεις ότι χαίρομαι πάντα όταν βλέπω σχόλιο σου! Καλή εβδομάδα να έχουμε!

   Διαγραφή
 2. Καλημέρα! Πόσο στεναχωριέμαι κάθε φορά που διαβάζω για τον Λιαντίνη.. Μεγάλη προσωπικότητα και ποτέ δεν θα μάθουμε τι συνέβη μέσα του και έκανε εκείνη την επιλογή. Η μητέρα μου όταν έκανε κάποιες ειδικές σπουδές, τον είχε καθηγητή για μία φορά μόνο και θυμάται ακόμα τις κινήσεις του..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα Κατερίνα! Όντως μια τεράστια προσωπικότητα ο Λιαντίνης και ένας καθηγητής παραστατικος, γνωστης της ελληνικήε γλώσσας, που ερχότανε σε αντιδιαστολή με οτιδήποτε χλιαρό και επιφανειακό.Άγγιξε τα όρια του φιλοσόφου... Τυχερή η μητέρα σου! Ένας άνθρωπος που με γοητεύει αφάνταστα! Καλό μεσημέρι καλή μου!

   Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation