Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Γεννάει... θαύματα η μιζέρια?

 Καλησπέρα, καλησπέρα. Τώρα είναι η ευκαιρία, λένε πολλοί,  η ευκαιρία να κάνουμε το διαφορετικό, να πράξουμε το φαινομενικά αδύνατο, να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. 
 Η σημερινή κατάσταση, λένε, είναι η ιδανική. Πως μπορεί όμως να ξεφύγει κάποιος από την δύσκολη καθημερινότητα του, πως μπορεί να δει το ουράνιο τόξο μέσα από τις συνεχόμενες καταιγίδες??? 
 Η Ελένη Βιτάλη το τραγουδούσε υπέροχα και γλαφυρά πριν κάποια χρόνια. Αναρωτιόταν. "Πως να γεννήσει η μιζέρια ένα θαύμα...?" Είναι εύκολο? Γίνεται? 
 Τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα στις ελληνικές οικογένειες, η έλλειψη κινήτρων και ικανοποιητικών μισθών, οι όροι δουλείας στην αγορά έργασίας, κάνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. ΄Όταν τα όνειρα σβήνονται, σβήνεται και η όρεξη για δημιουργία, η όρεξη για ζωή υποστηρίζουν πολλοί.

 Άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει μέσα στη φτώχεια, χωρίς εχέγγυα για το μέλλον, χωρίς βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον, καταρρέουν στις δύσκολες στιγμές. Η ανασφάλεια... χτυπάει την πόρτα και "κρέμεται" από πάνω τους σε κάθε βήμα που κάνουν. 
 Τα συνεχόμενα... χαστούκια έρχονται να μας υπενθυμίζουν το ανύπαρκετο μέλλον και η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη.  Τα βάζουμε με την τύχη μας, νιώθουμε αδικημένοι και αναθεματίζουμε την ώρα και την στιγμή που γεννηθήκαμε. Είναι όμως όντως έτσι τα πράγματα?

 ΟΧΙ. Και είναι ξεκάθαρο γιατί. Ο μεγάλος Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάολο Κοέλιο, είχε πει κάποτε το εξής μοναδικο: "Πνίγεσαι όχι αν πέσεις στο ποτάμι, αλλά αν παραμείνεις βυθισμένος σε αυτό". Το καταλάβατε?  Ναι, οι δυσκολίες, είναι τεράστιες. 
Ναι, μερικές φορές το σύμπαν φαίνεται να έχει συνομωτήσει εναντίον μας και τίποτα δε μας πάει καλά. Ναι, συμφωνώ η μιζέρια και τα προβλήματα φέρνουν γκρίνια, κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση...
 Αλλά... Όλα είναι στο δικό μας χέρι. Δεν τα παρατάμε όταν κουραστούμε εμείς παλεύοντας με το τέρας, αλλά όταν κουραστεί το τέρας να παλεύει με μας. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα ανθρώπων που βγήκαν από την μιζέρια και κατέκτησαν το δικό τους Έβερεστ.

 Ο καθένας από εμάς έχει την δική του κορυφή να κατακτήσει. Και μη μου πείτε  την δικαιολογία πως, "οκ καλά είναι τα λόγια, αλλά όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει", γιατί όλοι μας, ο καθένας βάσει των δικών του χαρακτηριστικών, της δικής του ζωής, έχει περάσει τον δικό του Γολγοθά κάποια στιγμή. 

Το θέμα είναι να δούμε την κατάσταση αλλιώς. Αν προσπαθείτε με όλο σας το είναι κάντε την προσπάθεια στο διπλάσιο. Κανένας, ούτε ο παράγοντας τύχη, δε μπορεί να καθορίσει την πορεία μας παρά μόνο εμείς. 

 Έχετε ακούσει που λένε, πως η τύχη είναι με τους τολμηρούς? Ας τολμήσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας, ξεκινώντας με μικρές αλλάγες. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι και ακατόρθωτο ομως. Φανταστείτε μόνο πως μια θετική εξέλιξη αμέσως θα τονώσει την αυτοπεποίθηση μας. Θα καταλάβουμε πως όλα αλλάζουν, όλα είναι εφικτά.

 Η μιζέρια παιδιά, είναι μια κατάσταση που αν δεν θέλουμε να την αφήσουμε να μπει στην ζωή μας δε μπαίνει. Αν μαθουμε να ζούμε με τα λίγα, θα έρθουν και τα πολλά... Που δε σημαίνει βέβαια απαραίτητα πως αυτά τα πολλά έχουν να κάνουν με υλικά αγάθα. 

 Ξέρετε... τα ωραία είναι αλλού. Όταν είσαι πλούσιος σε συναισθήματα, υπερηφάνια, αγάπη και καλώς εννούμενο εγωισμό, τίποτα δε μπορεί να σε αγγίξει και να σταματήσει την πορεία σου προς την πολυπόθητη προσωπική σου Ιθάκη... Τα ξαναλέμε.

11 σχόλια:

  1. Καλησπερα φιλε μου.
    Δεν εχω παρα να συμφωνησω στο αρθρο σου.
    Την ιδια αποψη εχω κ εγω.
    Δε ξερω ομως αν θα συνεχισω να την εχω οταν αισθανθω πως βρισκομαι μεσα στο ποταμι.... γιατι μπορει αυτο να μη σημαινει τη βύθισή μου μα εάν δεν απλωθεί και κάποιο χέρι έγκαιρα τη κατρακύλα (μη πω για πνιγμο) δε θα τη γλιτωσω.

    Οι καλοι συνάνθρωποί μας πάντα βοηθάνε!

    Καλο βραδυ να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπεραααα! Συμφωνώ και γω ως προς την βοήθεια από τους συνανθρώπους μας! Παρολαυτά νομίζω πως την μεγάλη προσπάθεια πρέπει να την κάνουμε εμεις και ο...εαυτος μας! Σε φιλώ καλή μου καλό βράδυ να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Μάκη μου μοιραζόμαστε ίδιες σκέψεις ξέρεις! Χαίρομαι για την προσέγγιση σου! μακάρι να σκέφτονταν όλοι έτσι!
    Ναι.,όλα είναι στο δικό μας χέρι!
    Ας μην μένουμε μέσα στο ποτάμι βυθισμένοι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρος ότι στο συγκεκριμένο θέμα σκέφτεσαι έτσι Αριστέα μου! Ας μην μείνουμε ναι...Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να βγούμε... Η ικανοποίηση της προσπάθειας θα μας οδηγήσει στο να δούμε καταρχήν τα πράγματα με άλη ματιά...Και είναι τόσο μα τόσο σημαντικό αυτο! Σε φιλώ γλυκιά μου!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Μάκη, συμφων'ω και επαυξάνω!!! Και κρατάω αυτό "Η μιζέρια παιδιά, είναι μια κατάσταση που αν δεν θέλουμε να την αφήσουμε να μπει στην ζωή μας δε μπαίνει. Αν μαθουμε να ζούμε με τα λίγα, θα έρθουν και τα πολλά..." Έχουμε δεν έχουμε πρέπει να κοιτάμε να περνάμε καλά!!!!! Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή μωρό μου (Τρύπες)!!!! Πρέπει να τη ζούμε τη ζωή και όχι να μας ζει!!!!! Επίσης χωρίς θετική σκέψη και αγάπη δεν πας πουθενά!!!! Τα φιλιά μου Μάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη μαρέσει που έγραψες όλα αυτά τα θετικά! Έτσι είναι! Ξέρω πως δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να προσπαθούμε! Μακριά από την μιζέρια! Οι στιχοι από το χάρτινο Τσίρκο...τι θα γίνει με σένα βρε τώρα τελευταία είσαι πολύ της ουσίας ! Οχι οτι πριν ήσουν ανούσια ίσα ίσα, αλλά να δεν έχω να πω κάτι για να σε πειράξω!χαχαχα! Φιλιααααα

      Διαγραφή
    2. τώρα αυτό να το πάρω ως προσβολή? :) εντάξει, επειδή είμαι θετικός άνθρωπος δεν θα σε παρεξηγήσω!!!! :) είδες τι καλή που είμαι? χαχαχα... είναι που δε με ξέρεις γι'αυτό αναρωτιέσαι.. μα δε φταίω εγώ, τα post σου φταίνε, πες τίποτα για καμιά μίνι φούστα ή κάτι παρεμφερές να γελάσουμε!!! τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
    3. Αφού το....έσωσα βρε άμέσως να μου την πεις! Έχεις δίκιο φταίνε τα post μου! Πρέπει να αρχίσω να γράφω πάλι για σοβαρά θέματα που απασχολούν τον αντρικό πληθυσμο! Μίνια, σέξυ μαμάδες, χαζές ξανθιές,,γυναίκες-αράχνες και τα τοιαύτα! χαχαχα! Φιλια΄Ευάκι!

      Υ.Γ. Ευχαριστώ που είσαι θετικός άνθρωπος και μου την λες με τακτ! χαχα!

      Διαγραφή
    4. χαχχαχαχα... έχω τον τρόπο μου!!! :) ανυπομονώ για το επόμενο θέμα!!!! :)

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Μάκη!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
    Βασικά πιστευω οτι για την απαισιοδοξίας μας φταίει η έλλειψη παιδείας. Ενταξει, δεν αναφέρομαι σε κάποιον που δεν έχει να φάει, αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα. Και η μαγκιά είναι μπροστά στην κίνηση εμείς να βλέπουμε τον καθαρό ουρανό...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία το είπες Γιώτα μου! Εμείς πρέπει να βλέπουμε τον καθαρό ουρανό... Και σίγουρα η έλλειψη παιδίεας παίζει τον ρόλο της στο πως βλέπουμε τα πράγματα! Σε φιλω!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation