Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Robin Williams: Η αλήθεια της υποκριτικής...

 Ήταν ο εκφωνητής Adrian Cronauer, που μέσα από την ραδιοφωνική συχνότητα αναπτέρωνε το ηθικό των Αμερικάνων στρατιωτών στον αηθή πόλεμο του Βιετνάμ, φωνάζοντας κάθε πρωί εκείνο το αλησμόνητο Good morning Vietnaaaammm! 
Ήταν επίσης, ο ασυμβίβαστος καθηγητής John Keating, που ενέπνευσε μια ολόκληρη τάξη από φερέλπιδες νέους, διδάσκοντας τους τις ομορφίες της ζωής. Την ποίηση, τον έρωτα, την φιλία, την αγάπη! 

 Ήταν, για όσους θυμούνται, ο Dr. Malcolm Sayer στην συγκλονιστική ταινία "Ξυπνήματα" με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Robert De Niro που επάσχε από εγκεφαλίτιδα...Στο Mrs Doubtfire επαιζε διπλό ρόλο, στο Jumanji ήταν ένας αγριάνθρωπος και συγχρόνως γητευτής προϊστορικών ζώων, όταν αυτά πήραν σάρκα και οστά, έπειτα από ενα μαγικό παιχνίδι που τα έφερε στην πραγματικότητα.

 Ήταν και άλλα πολλά. Ο παρανοϊκα΄ιδιοφυής Walter Finch από την ταινία Isnomnia που ταλαιπωρούσε τον ντεντέκτιβ Al Pacino με τους γρίφους του και ο Sean Maguire από τον ¨Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ. 

 Για μένα όμως, ήταν ο ένας και μοναδικός Peter Pan από την ταινία Κάπτεν Χουκ, ο αγαπημένος ήρωας, όλων όσων είναι και θέλουν να παραμείνουν παιδιά  και o ειλικρινής και καλοκάγαθος πωλητής που μόλις χώρισε και έχασε την δουλειά του, από την ταινία Άδραξε την μέρα, που προσπαθούσε να ενώσει τα κομμάτια της ζωής του κάνοντας μιά νέα αρχή στην πολύβουη Νέα Υόρκη... 

 Ο ανεπανάληπτος Robin Williams, γεννημένος στο Ιλλινόις στις 21 Ιουλίου 1951, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του ξημερώματα Δευτέρας, πιθανότατά από ασφυξια όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυτοκτονία, μιας και τα τελευταία χρόνια πάλευε με τους προσωπικούς του δαίμονες, το αλκοολ και τα ναρκωτικά, που τον οδήγησαν στην κατάθλιψη... 

 Αυτό που θα μείνει ως παρακαταθήκη όμως, είναι οι πραγματικά υπέροχες στιγμές που χάρισε στους ανθρώπους που τον παρακολούθησαν ανά τον κόσμο και ο τρόπος που πέρναγε μηνύματα μέσ από τους ρόλους του.
  Ετοιμόλογος, καταφερτζής, ατακαδόρος με ένα σαρδόνιο χαμόγελο ήταν πάντα έτοιμος σαν σίφουνας να παρασύρει τους πάντες στο διάβα του όταν είπαζε κωμωδία, ενώ στις ταινίες που είχαν δραματικά χαρακτηριστικά ήταν αυτός που έκλεβε πάντα την παράσταση με την εμβάθυνση που έκανε στους ρόλους, μοιάζοντας να τους ζει αληθινά.

 Για κάποιους που δεν το γνωρίζουν, ο Williams ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους stand up comedians όλων των εποχών, με κύρια χαρακτηριστικά του την παιχνιδιάρικη διάθεση, την δυνατότητα να... γεννάει ατάκες, την εκπληκτική άρθρωση και την ικανότητα να κάνει απίστευτες γκριμάτσες.

 Ο τρόπος που έζησε και έπαιξε στις ταινίες του έδειχνε έναν άνθρωπο που ήθελε να αγαπήσει αλλά και να αγαπηθεί. Έναν άνθρωπο που ήθελε να περιβάλλεται από αξίες, όπως η φιλία και η αγάπη. 

 Τα λόγια του το καταμαρτυρούν άλλωστε..."Συνήθιζα να σκέφτομαι πως το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να καταλήξεις μόνος. Δεν είναι. Το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να καταλήξεις με ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι μόνος..."

14 σχόλια:

  1. Την περίμενα αυτή την ανάρτηση από σενα..
    Είμαστε όλοι τόσο στεναχωρημένοι που έφυγε τόσο νωρίς..
    Και κυρίως που δεν έζησε ευτυχισμένος.. Τόσο ταλαντούχος και χαρισματικός.. γιατί να ταλαιπωρηθεί τόσο ρε γαμώτο;
    Από την παιδική μου ηλικία μέχρι σήμερα είναι ο λατρεμένος μου ηθοποιός, σε όλες τις ταινίες ανεπανάληπτος.

    Καλό του ταξίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα μου. Ο Williams ήταν και για μενα ο αγαπημένος μου ηθοποιος...Έχει στιγματίσει κυρίως τα εφηβικά μου χρόνια κάνοντας με να καταλάβω την διαφορά μεταξύ της ποιότητας και των σκουπιδιών... Όσον αφορά την ταλαιπωρία και τα γιατί που ακούγονται απο το πρωί σε σάιτ και κανάλια...ξέρεις τι πιστεύω?? Οτι τελικά ακόμα και οι ξεχωριστοι άνθρωποι δεν αντέχουν μια ζωή που ουσιαστικά δεν διάλεξαν... Ο κόσμος της show biz είναι αδηφάγος και ο μεγιστος Robin άλλο ένα θύμα του. Φαντασου ότι κοντά στα 65 του χρόνια δεν μπόρεσε να αποτινάξει απο πάνω του αυτά που τον κυνηγούσαν..Μια ζωή που σε μας ίσως φαινότανε αγγελικά πλασμένη, αλλά τελικά μόνο έτσι δεν ήταν. Λυπήθηκα πολύ με την είδηση του θανάτου του σήμερα το πρωι...Κυρίως γιατί τον ένιωθα τόσο οικείο ως φυσιογνωμία και ως άνθρωπο. Με τον θάνατο του κλείνει για μένα ένα κομμάτι των παιδικών μου στιγμών αλλά και των εφηβικών μου αναζητήσεων...

      Διαγραφή
    2. έτσι είναι.. πάντως ποτέ δεν μου φάνηκαν αγγελικά πλασμένες οι ζωές πετυχημένων ανθρώπων.. Και για να αντέξεις το σύστημα αλλά και πολλά ακόμα θέλει καθημερινή μάχη. Δεν είναι όλοι δυνατοί δυστυχώς κι ας δείχνουν έτσι. Δε μπόρεσα να πιστέψω τον τρόπο που έφυγε, γιατί τώρα; Έγραψα και στην ανάρτησή μου για αυτό, μη σε ζαλίζω από εδώ.
      Ας ελπίσουμε πως θα φτιάξουμε έναν κόσμο που θα χωρά τους ευαίσθητους, θα στηρίζει και θα ενθαρρύνει.. όχι όπως τώρα που τους καταπίνει..

      Διαγραφή
  2. Όπως έγραψα και στο φέις...Good night mr Williams! !

    Λάτρεψα αυτή τη φωνή που έλεγε goodmorning Vietnaaaammm! !
    Τον αγάπησα στα ξυπνήματα ( αγαπημένη ταινία ) και σαν καθηγητή Κήτινγκ!
    Οι γκριμάτσες του ανεπανάληπτες, μοναδικές... μα η μελαγχολία στα μάτια δεν περνούσε απαρατήρητη!

    Λιτό κι απέριττο το αφιέρωμα σου Μάκη , μου άρεσε πολύ!
    Ένα σοκ το έπαθα σήμερα ....ήταν και καρκινάκι ...κρίμα που δεν πάλεψε περισσότερο!

    Ξέρεις, έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται ένα μήνα πριν κι ένα μετά τα γενέθλια ...δηλαδή ένα τρίμηνο είναι το πιο επίφοβο. τους επιβεβαιώνει ο Ρόμπιν! Δεν είχε κλείσει ένα μήνα από τα γενέθλια του... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομίζω ότι φταίει η δόξα εδώ πάντως...
    Είχε δυστυχισμένα παιδικά χρόνια ! Μάλλον δεν βοηθήθηκε ποτέ σημαντικά! Αντίθετα η υποκριτική ήταν ένα κομμάτι για μένα υγιές...τον βοήθησε να αντιμετωπίσει πολλά !
    Εντάξει μπορεί να λέω και βλακείες...ποιος ξέρει πραγματικά τι γίνεται μέσα στη ψυχή και στο μυαλό κάποιου;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αριστέα μου. Ξέρεις, σκέφτομαι πως σε τόσο μεγάλες προσωπικότητες η υποκριτική, το τραγούδι, το θέατρο, η πολιτική, είναι το καταφύγιο τους για αυτά που τους τυραννάνε μέσα τους! Διάβασα για τα παιδικά χρόνια του wiliams, αλλά πως είναι δυνατόν αναρωτιέμαι αυτό να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ζωή τους η ακόμα ακόμα να τους φτάνει στο σημείο να σκέφτονται την αυτοκτονία... Αυτοί που παρακινούν τους ανθρώπους, που τους κάνουν να γελάνε και να κλαίνε, που τους εμπνέουν... Εγώ θεωρώ πως ο κόσμος του θεάματος είναι δύσκολα διαχειρίσιμος γιατί κρύβει μέσα του τις αρχέγονες αμαρτίες που έχουν φτάσει το ανθρώπινο γένος στη σημερινή κατάσταση. Την φιλαυτία, τον φθόνο, το εύκολο χρήμα, την άσωτη ζωή... Καταστάσεις που οι άνθρωποι δύσκολα απορρίπτουμε και εύκολα πέφτουμε στην παγίδα τους... Όμως όπως σωστά λες ποιος ξέρει τι κρύβεται στην ψυχή και το μυαλό κάποιου...??? Μεγάλη απώλεια ο Robin...
      Υ.Γ. Αυτό με τα γενέθλια το έχω διαβάσει αλλά τώρα με έβαλες στο τρυπακι να το ψάξω περισσότερο... Φιλιά καλή μου

      Διαγραφή
  4. Αυτές τις μέρες δεν ασχολούμαι με το διαδίκτυο και την τηλεόραση ιδιαίτερα.. από εσένα μαθαίνω για το θάνατό του και έχω σοκαριστεί. Τον λάτρευα!!! Δεν είχα ψάξει για τη ζωή του γιατί μου αρκούσε αυτό που μου μετέδιδε..
    Έχω στενοχωρηθεί πολύ.. ενας άνθρωπος με τέτοιο χάρισμα να ζει τόσο δυστυχισμένος; Ένας άνθρωπος που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν; Τον αγάπησα μέσα από τις ταινίες του, αλλά τον λάτρεψα στο dead poets society... κρίμα, πολύ κρίμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιώτα! Πολύ σημαντική η παρατήρηση σου. Σου αρκούσε, μας αρκούσε αυτό που μετέδιδε! Έτσι συμβαίνει με τους αυθεντικούς ανθρώπους! Δυστυχώς η ρημάδα η κατάθλιψη δεν καταλαβαίνει από ζωές και ταλέντα... Σε φιλω.

      Διαγραφή
  5. Τόσο αληθινή εκείνη η φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών" :
    "Seize the day. Because believe it or not, each and every one of us in this room is one day going to stop breathing, turn cold and die."
    Κάποια άρθρα αναφέρουν πως πέθανε από ασφυξία. Ειρωνεία της μοίρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μερσίνη...Συγκλονιστικό το αποσπασμά όντως;... Ευχαριστώ που μας το θύμισες. Ειρωνεία πραγματικά... Για έναν άνθρωπο που έκανε ότι μπορούσε για να αδράξει την ζωή... Όσο διαβάζω περισσότερα για τον williams σήμερα, τόσο περισσότερο τον θεωρώ έναν εκ των σπουδαιοτέρων ηθοποιών της εποχής μας...

      Διαγραφή
    2. Ανατρίχιασα..πραγματικά ειρωνία της μοίρας ή προφητικό;
      Τι σημασία έχει τώρα πια..

      Διαγραφή
    3. Καμία. Και το κρίμα ταιριάζει γάντι στην περίσταση. Ο δικός μας Ρόμπιν δεν είναι πια εδώ...

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα.Πολύ καλό το αφιέρωμα σου, στο μεγάλο ηθοποιό.Αγαπημένος και δικός μου και ιδιαίτερα σαν τρυφερός καθηγητής, στον "Κύκλο των χαμένων ποιητών"....ίσως μέσα από τη μορφή τέχνης που υπηρέτησε, να προσπαθούσε να δαμάσει τους εσωτερικούς του δαίμονες..ποιος ξέρει? Πάντως θα λείψει πολύ στο πλήθος των θαυμαστών του.Το μόνο παρηγορητικό ότι υπάρχουν 4 ακυκλοφόρητες ταινίες του, που θα δούμε μέσα στο 2014 -2015.Ας έχει καλό ταξίδι...και για μας, θα ζει πάντα μέσα από τις διαχρονικές ταινίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα georgette! Όντως πολύ μεγάλος ηθοποιος και σίγουρα μια μεγάλη απώλεια για όσους αγαπάνε τον καλό κινηματογράφο. Όπως θα διαπίστωσες και παραπάνω από τους πιο αγαπημένους μου ηθοποιους και μένα... Ευχαριστούμε πολύ για την πληροφορία όσον αφορά ακυκλοφόρητες ταινίες του και ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation