Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Έλληνας θα πει...

 Έλληνας θα πει δύο και δύο τέσσερα στη γη. Όχι δύο και δύο είκοσι δύο στον ουρανό.
Έλληνας θα πει να τελείς στους νεκρούς τις χοές της Ηλέκτρας. Όχι κεριά στους νεκρόλακκους και δηνάρια στο σακούλι του τουρκόπαπα. 


 Έλληνας θα πει να προσκυνάς τακτικά στους Δελφούς το γνώθι σαυτόν. Όχι να κάνεις εξομολόγηση στους αγράμματους πνευματικούς και στους μαύρους ψυχοσώστες.
Έλληνας θα πει να σταθείς μπροστά στη στήλη του Κεραμεικού και να διαβάσεις το επιτύμβιο: στάθι και οίκτιρον. Σταμάτα και δάκρυσε, γιατί δεν ζω πια. Και όχι να σκαλίζεις πάνω σε σταυρούς κορακίστικα λόγια και νοήματα:προσδοκώ ανάσταση νεκρών. 


  Έλληνας θα πει το πρωί να γελάς σαν παιδί. Το μεσημέρι να κουβεντιάζεις φρόνιμα. Και το δείλι να δακρύζεις περήφανα. Και όχι το πρωί να κάνεις μετάνοιες στα τούβλα. Το μεσημέρι να γίνεσαι φοροφυγάς στο κράτος και επίτροπος στην ενορία σου. Και το βράδυ να κρύβεσαι στην κόχη του φόβου σου, και να ολολύζεις σαν βερέμης. 


  Έλληνας θα πει όσο ζεις, να δοξάζεις με τους γείτονες τον ήλιο και τον άνθρωπο. Και να παλεύεις με τους συντρόφους τη γη κα τη θάλασσα. Και σαν πεθαίνεις, να μαζεύονται οι φίλοι γύρω από τη μνήμη σου, να πίνουνε παλιό κρασί και να σε τραγουδάνε...

 * Το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο Γκέμμα του Δημήτρη Λιαντίνη...

2 σχόλια:

  1. δηλαδή κατά τον Λιατίνη, έλληνας είναι να είσαι δωδεκαθεϊστής και όχι Χριστιανός Ορθόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη. Το συγκεκριμένο απόσπασμα μεταφράζεται με διαφορετικούς τρόπους. Ειμαι και γω αντίθετος με τον τρόπο που δείχνουμε την αγάπη και την πίστη μας πολλές φορές. Ο Δημήτρης Λιαντίνης ηταν εκ πεποιθήσεως λάτρης των αρχαιων Ελλήνων και αφομοίωσε με έναν καταπληκτικο τρόπο τις σκέψεις τους ως προς την πίστη. Είναι ξεκάθαρο πάντως πως ο Έλληνας δε συνδέεται μόνο με την Ορθοδοξία. Όπως βεβαιως ούτε και με το Δωδεκάθεο. Η έννοια του Έλληνα περικλείει μέσα της αρχέγονες, άρα και βαθύτερες αξιες που ο Λιαντίνης προσπαθεί να εξηγήσει στο συγκεκριμένο απόσπασμα. Σε αυτό που εμφανώς διαφωνεί είναι ο τρόπος και η εύκολία με την οποία πιστεύουμε αυτά που μας πλασάρουν... Νομίζω πως αυτό θέλει να τονίσει

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation