Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ποιό είναι τελικά το νόημα των Χριστουγέννων;

 21 Δεκέμβρη λέει το ημερολόγιο. Τέσσερις μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος στους δρόμους πολύς. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα νομίζω πως έχουν διπλασιαστεί τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και μαζί με αυτά και οι άνθρωποι.

 Όπου άνθρωποι βεβαίως βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτοί που ψωνίζουν και καταναλώνουν αυτό το διάστημα, αλλά και οι... άλλοι αυτοί που εξυπηρετούν και εργάζονται ακόμη και τις μέρες των αργίών για μας. Αυτοί που θα περάσουν μόνοι τις μέρες των γιορτών, αυτοί που δεν θα έχουν το τραπέζι τους γεμάτο. Και κάθομαι και αναρωτιέμαι. Ποιό είναι τελικά το νόημα των Χριστουγέννων;

 Είμαστε υπερκαταναλωτική κοινωνία. Γεγονός αδιαμφισβήτητο. Και μαζί με αυτή την καταναλωτική μανία που μας πιάνει τις μέρες των γιορτών (και όχι μόνο), παρασέρνουμε μαζί και ανθρώπινες ψυχές. Επίσης γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. 

 Κάθε χρόνο έρχονται και παρέρχονται αυτές οι μέρες και κάπου νομίζω πως χάνουμε την ουσία αυτής της περιόδου. Η ουσία είναι η Αγάπη. Η Αλληλεγγύη. Ο σεβασμός στον διπλανό μας.

 Παρατηρώ καθημερινά με τα μέσα μεταφοράς που μετακινούμαι ανθρώπους να αγριεύουν ευκολότερα, να θυμώνουν με την πρώτη ευκαιρία, να μιλάνε άσχημα, nα συμπεριφέρονται ακόμη χειρότερα. Λες και το κάνουν επίτηδες. Για να δείξουν τι όμως; Πως αυτοί είναι ανώτεροι; Πως ακόμη και τέτοιες μέρες αυτοί παραμένουν κακιασμένοι και ανάλγητοι; Από αντίδραση στην, σε πάρα πολλες περιπτώσεις όντως ισχύουσα και λανθασμένη, "όλα είναι ανθηρά" φάση των εορτών; 


 Για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους ή ακόμη και για κάποιον διαφορετικό που δεν ανέφερα, αν ένας άνθρωπος έχει άσχημη συμπεριφορά σε συνάνθρωπο του, ειδικότερα αν δεν έχει δεχτεί αντίστοιχη συμπεριφορά, δεν είναι άνθρωπος για μένα.

  Και εννοείται πως δεν συμφωνώ ούτε στην λαίλαπα της καλά και ντε αγγελικά πλασμένης περιόδου των Χριστουγέννων, ασχέτως αν από μικρός την λάτρευα και την λατρεύω. Δε θεωρώ πως είναι κακό άλλωστε να υπάρχουν μέρες στην δύσκολη καθημερινότητα μας, που θα μας κάνουν να χαμογελάμε και να περνάμε όμορφα, με φίλους και συγγενείς.

 Το κακό είναι το προσωπείο που φοράμε ορισμένοι από εμάς. Η κακία που μας διακατέχει. Η μεμψιμοιρία. Η αλαζονέια και ο καθωσπρεπισμός. 

 Το νόημα δεν είναι αυτό. Ούτε οι σπατάλες. Ούτε η υπερκατανάλωση. Ούτε καν τα δώρα στους αγαπημένους μας. Το νόημα είναι να είμαστε άνθρωποι. Να δείχνουμε την συμπόνοια και την αγάπη μας σε όσους την χρειάζονται. Ακόμη και σε αυτούς που δεν την έχουν ανάγκη. Επιτέλους δηλαδή...

Καλά Χριστούγεννα σε όλους και όλες με Υγεία. Τα ξαναλέμε.

8 σχόλια:

  1. Αγαπημενε μου Μάκη,επέτρεψέ μου το "αγαπημένε" γιατί σήμερα ειδικά σε λάτρεψα!Πόσο ταυτίζονται οι απόψεις μας.
    Σήμερα περισσότερο απο ποτέ,αυτές τις μέρες εννοώ βγαίνει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ξαναγίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Οσο τα φωτάκια φωτίζουν τα πρόσωπά μας ν αλλάξει αυτό το προσωπείο που λες και συμφωνώ και να γίνει πρόσωπο Αγάπης,ειλικρίνειας,συμπόνοιας και αλληλεγγύης. Φτάνει πια να κρυβόμαστε στο σκοτάδι και να προβάλουμε ψεύτικα προφίλ.Ας ξεφορτωθούμε τα περιττά και ας γεμίσουμε με λίγα και αληθινά. Κάθε φορά σκέφτομαι το στίχο του Κ.Χατζή "και λεγόμαστε άνθρωποι με καρδιά και αισθηματα..." αλλά στην πρώτη ευκαιρία ενδυόμαστε την γουνα του λύκου ,δυστυχώς. Νάσαι καλά,νάχεις υγεία ψυχική και σωματική και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χαρά! Στο επιτρέπω βρε!

      Με βρίσκουν σύμφωνο και μένα όσα ανέφερες πολύ γλαφυρά. Η αλήθεια είναι πως ως άνθρωποι λειτουργούμε κυρίως για δικό μας όφελος, μη λογαριάζοντας τον διπλανό μας. Εκεί περιπλέκεται αρκετά το πράγμα.

      Πρέπει όντως να ξεφορτωθούμε τα περιττά, να απλοποιήσουμε την σκέψη μας, γιατί η αλήθεια είναι μπροστά μας. Μην εθελοτυφλούμε. Λίγη καλοσύνη μόνο θετικές καταστάσεις μπορεί να φέρει.

      Σε ευχαριστώ γλυκιά μου, αντεύχομαι, Καλά Χριστούγεννα με Υγεία, όμορφες στιγμές, με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν. Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. "Το κακό είναι το προσωπείο που φοράμε ορισμένοι από εμάς. Η κακία που μας διακατέχει. Η μεμψιμοιρία. Η αλαζονέια και ο καθωσπρεπισμός..."

    Ξέρεις πόσο σέβομαι και εκτιμώ τις απόψεις σου Μάκη μου! Ξέρεις πόσες φορές ταυτίζομαι μαζί τους. Ξέρεις πόσες φορές θεωρώ ότι είσαι ένας νέος άνθρωπος-διαμάντι για τα σημερινά μέτρα και σταθμά ολόγυρά μας.
    Δεν το λέω να σε κολακέψω. Δεν το έχεις ανάγκη. Το λέω διαβάζοντας ξανά το κείμενό σου σήμερα στοχεύοντας σε αυτό που έβαλα στην αρχή του σχολίου μου.
    Αυτή η μισανθρωπιά με ενοχλεί και μένα. Αυτό το κρεσέντο υποκρισίας να "προσκυνάμε" το ...πνεύμα των Χριστουγέννων αφού πρώτα έχουμε σοδομίσει επάνω του! Με ξεπερνά όλο αυτό.

    Να έχεις Καλά Χριστούγεννα φίλε μου με κάθε μου ευχή απ την καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη μου. Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε πάντοτε σε καταστάσεις περίεργες και δύσκολες και να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν την κακία μέσα τους και θέλουν να την νιώσουν και οι διπλανοί τους.

      Πολλες φορές ίσως αυτοί οι άνθρωποι γινόμαστε και εμείς!

      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο φίλε. όπως πάντα ξεχωριστό και πολύτιμο. Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν θα το πιστέψεις (πιθανότατα ναι μετά από τόσα χρόνια φιλίας) έγραφα ένα μικρό κείμενο και μετά έρχομαι εδώ. Και μάντεψε, απόλυτη ταύτιση για χιλιοστή φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιστεύω!

      Μας έχει ξανασυμβεί άλλωστε! χαχα!

      Καλό υπόλοιπο γιορτών και απο δω Κατερίνα μου

      Διαγραφή
  4. Μάκη σωστά ομιλείς! Μαζί σου!
    Να τα λέμε, να τα γράφουμε, να τα διαβάζουμε για να τα θυμόμαστε στην τελική. Αυτές οι αρχές είναι της παράδοσής μας. Τα έργα π.χ. του Παπαδιαμάντη βρίθουν από ήθη και έθιμα που περιέχουν αυτές τις αρχές. Κάποτε, η πλειονότητα των ανθρώπων πίστευε σ' αυτές και τις τηρούσε. Σήμερα απέχουν οι άνθρωποι πολύ απ' όλα αυτά γιατί άλλαξαν για να προσαρμοστούν στη νέα τάξη των πραγμάτων και όσοι από μας επιμένουν να τα τηρούν θεωρούνται γραφικοί (sui generis λατ.)Μου αρέσουν όμως πολύ οι γραφικοί. Αν μη τι άλλο, διαγράφουν τη δική τους ξεχωριστή πορεία.
    Καλά Χριστούγεννα Μάκη και κράτησε αναλλοίωτη τη "γραφικότητα" σου που σε κάνει τόσο ξεχωριστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία μου.

      Έχεις απολυτο δίκιο. Όλη αυτή η κατάστηαση στην οποία έχουμε περιέλθει ως άνθρωποι, είναι αποτέλεσμα και της σταδιακής εξαφάνισης των ηθών και των εθίμων μας, που αποτελεί ολοένα και περισσότερο συχνό φαινόμενο.

      Και γω μαζί σου. Προτιμώ γραφικός. Από κακό, χίλιες φορές γραφικός αλλά αληθινός!

      Χρειάζεται προσπάθεια. Όσο μπορούμε. Μην καταλήξουμε στο τέλος να τρέμουμε μηπως και δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και δεν τον αναγνωρίσουμε...

      Καλές γιορτές, χρόνια πολλά καλή μου!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation