Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Τα πάντα έχουν ψυχή...

  "Όταν μικραίνει ο ορίζοντας, μικραίνει κι η ψυχή μας", λέει μια ρήση. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το ημερολόγιο λέει τέσσερις Γενάρη του 2020. Η Αυστραλία κατακαίγεται. Δάση και ζώα, άνθρωποι και ψυχές.

 Ψυχές; Ναι και όμως. Είμαι της άποψης πως οτιδήποτε ζωντανό και μη έχει ψυχή. Και πως όσο μας κατατρώγει η λησμονιά και η απληστία, τόσο περισσότερο στενεύει ο ορίζοντας μας, τόσο πιο πολύ χάνουμε την ψυχή μας.

 Τα σπίτια, τα πάρκα, τα απλά αντικέιμενα, τα φυτά, τα δέντρα, τα ζώα και εννοείται οι άνθρωποι, δεν είναι μόνο σώμα και όγκος. Αντιδρούν, νιώθουν, εκπέμπουν ενέργεια. Όχι, δεν έχω πρόθεση να σας... πρήξω με την μεταφυσική. Απλά τις τελευταίες μέρες, παρατηρώ γεγονότα τα οποία με βάζουν για άλλη μια φορά να αναρωτηθώ για την αλληλουχία των πραγμάτων. Για την δια-σύνδεση τους. Άσχετα υποτίθεται γεγονότα. Για άλλους ασήμαντα, για κάποιους άλλους πολύ σημαντικά.


 Οι τεράστιες πυρκαγιές στην Αυστραλία, ο σχεδόν καθολικός αφανισμός χλωρίδας και πανίδας, οι τραγικές και σπαρακτικές εικόνες με τα κοάλα και τα καγκουρώ που ουσιαστικά ζητάνε, εκλιπαρούν για την ανθρώπινη βοήθεια, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι έγραψα παραπάνω. Δέντρα που καίγονται και είναι σα να ουρλιάζουν, ζώα που αποζητάνε για λίγο νερό...

  Δεν ανακάλυψα την Αμερική το ξέρω. Και μιας και λέω Αμερική, το έκαναν και πάλι το θαύμα τους οι... υποστηρικτές της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Άνοιξαν, με την δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου, τον ασκό του Αιόλου. "Καζάνι που βράζει", η Μέση Ανατολή λένε οι ειδικοί. Χαμός και στην Χιλή εδώ και καιρό. Βία, καταστολές και αίμα. Οι λαοί έχουν ψυχή. Και ορκίζονται εκδίκηση. Δεν ξεκινήσαμε καλά...


 Στην ελληνική κοινωνία, έχουμε ληστείες μετά φόνων, έχουμε μητέρες που σκοτώνουν τα παιδιά τους όλο και πιό συχνά (!!!), έχουμε μπλεξίματα με τους Τούρκους, αλλά ουσιαστική αντίδραση δεν υπάρχει. Η υπάρχει; Αλήθεια που πήγε η ψυχή μας;

 H Volkswagen από την άλλη ανακοίνωσε το τέλος του θρυλικού Σκαραβαίου. Ένα αυτοκίνητο με ιστορία 70 χρόνων. Ένα αμάξι που συντρόφευσε και τους Έλληνες οδηγούς, κυρίως τις δεκαετίες του 60΄-70΄-80'. Αναμνήσεις μιας μεταβατικής περιόδου. Ο πόλεμος του Βιετνάμ, η επανάσταση των παιδιών των λουλουδιών, η μεταπολίτευση, η κιτς δεκαετία του 80' και του 90'. Μπορεί κάποιος να πει, είτε του αρέσουν είτε όχι τα αυτοκίνητα, πως δεν είχε ψυχή αυτό το αμάξι
;


 Ξέρω, ξέρω, ανέφερα διαφορετικές καταστάσεις που, φαινομενικά, ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους. Και όμως, επιτρέψτε μου. Έχουν σχέση. Καρμική και συναισθηματική.

 Οι αναμνήσεις, οι ζωές, οι χαρές και οι λύπες μας έχουν προκύψει από αυτή την μαγική σχέση.  Άνθρωποι και ζώα, φυτά και αντικέιμενα συνυπάρχουν από την γέννηση του κόσμου. Η αλήθεια είναι όχι αρμονικά.

Ο άνθρωπος είναι υπαίτιος για αυτό. Λειτουργεί πάντα με γνώμονα το δικό του καλό. Δεν σέβεται τον τόπο που ζει, το χώμα που πατάει, τον αέρα που αναπνέει. Και στο τέλος  όταν βρίσκεται προ τετελεσμένων γεμίζει με κροκοδείλια δάκρυα αλλά ταυτόχρονα νίπτει τας χείρας του, σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος.
 

 Μέχρι πότε όλα αυτά; Λυπάμαι που το γράφω στο πρώτο κείμενο της νέας δεκαετίας αλλά το μέλλον προβλέπεται δυσόιωνο. Ζοφερό. 

Εκτός εάν... Εκτός αν ψάξουμε να βρούμε την ψυχή μας. Την χαμένη μας αθωότητα. Την αίσθηση δικαιοσύνης και την έννοια της ανθρωπιάς. Εκτός αν κατανοήσουμε πως πρέπει να συνυπάρχουμε αρμονικά με οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας αλλά κυρίως μέσα μας. Τα ξαναλέμε...

ΥΓ. Σας αφήνω γλυκόπικρα, με μια δόση μελαγχολίας αλλά και αισιοδοξίας, με την διαφήμιση της Volkswagen και το αντίο των ανθρώπων στο θρυλικό Beetle και την μουσική των Beatles. Καλή Χρονιά!





"And when the broken-hearted people
Living in the world agree
There will be an answer
Let it be..."

5 σχόλια:

  1. Όπως πάντα ο λόγος σου Μάκη μου ξεχωρίζει για την κοινωνική του ευαισθησία.
    Ναι, δεν ξεκινήσαμε καλά το 2020. Συνεχίζουμε τη σκυτάλη του κατήφορου σε όλες τις παραμέτρους της ζωής μας.
    Πόσο όμορφα μιλάς για την ψυχή των "άψυχων" πραγμάτων. Κάθε τι έχει τη δική του οντότητα. Ακόμα και ένα αντικείμενο κλείνει στην ύλη του τη δράση κάποιων ανθρώπων. Τη δημιουργία τους.
    Από την άλλη ένας ημίτρελλος παίζει με εκτελεστές και πολέμους. Και στα πόδια του η Ελληνική (;) πολιτική ηγεσία δηλώνει υποταγή πάντα για το συμφέρον του ...έθνους.
    Στην Αυστραλία αυτό που βλέπουμε είναι δυστυχώς αυτό που έρχεται. Οι εικόνες που βλέπαμε στα φιλμ μαζικών καταστροφών αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα. Σε τι κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά μας.
    Η "Αποκάλυψη" αρχίζει και κρούει τα σήμαντρα.
    Τι να πω παραπάνω βρε φίλε; τι;
    Να σου ευχηθώ καλή χρονιά και να μετρήσουμε τα αντανακλαστικά των ανθρώπων.
    Μάκη μου καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη. Συμφωνώ με κάθε σου λέξη φίλε. Μπαίνεις πάντα στην ουσία των πραγμάτων και το πας και ένα βήμα παραπέρα.

      Μπλέξαμε με τον ημίτρελο αλλά έχουμε και τους δικούς μας τρελούς εδώ.

      Όσον αφορά στην Αυστραλία, ο τρόπος που φερόμαστε στο πλανήτη, στο σπίτι μας, αρχίζει και έχειτα δραματικά αποτελέσματα. Φυσικό επόμενο.

      Ας ελπίσουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Καλή Χρονια με Υγεία φίλε.

      Διαγραφή
  2. Μάκη μου, θα προσπεράσω όλα τα δυσοίωνα, όχι γιατί εθελοτυφλώ, ή γιατί έτσι θα πάψουν να υπάρχουν, αλλά γιατί εστιάζω στα θετικά και στους δικούς μου στόχους και σκέφτομαι ότι αν όλοι μέναμε στοχοπροσηλωμένοι σε ευγενείς και αλτρουιστικούς στόχους η ανθρωπότητα θα ήταν καλύτερη, σίγουρα!
    Ο κόσμος αλλάζει μόνο όταν αλλάξει ο καθένας από μας.

    Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με λογική σου Αριστέα μου.

      Βασικά και αυτό πυο αναφέρεις ότι εστιάζεις στους δικούς σου στόχους και στα θετικά εινα αυτό που αν ο καθένας μας το ξεκινήσει μεμονωμένα, μπορεί να επεκταθεί και να αλλάζει και τον κόσμο@

      Καλή Χρονιά καλή μου με Υγεία!

      Διαγραφή
  3. ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ INC.


    Έχετε επιδοθεί από πού να πάρετε δάνεια, απορριφθεί από τις τράπεζες, και τώρα απογοητευμένος από πού να πάρει ένα δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση lendingtreegroupinc@gmail.com.

    Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
    Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
    Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
    Ένα δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα;
    Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο όνειρο;

    Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
    Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
    Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
    Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και
    οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

    Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας Εμείς
    προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
    Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το 1 έως το
    20 χρόνια

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

    . πραγματική χρηματοδότηση
    . επενδυτής ακινήτων
    . δάνεια για την κατασκευή
    . δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
    . στεγαστικά δάνεια
    . Η καταναλωτική πίστη,
    . Δάνεια FHA
    . προσωπικά δάνεια
    . τα δάνεια αυτοκινήτων
    κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας από

    email: lendingtreegroupinc@gmail.com

    email: lending-tree@outlook.com

    whatsapp: +1 (213)419-2419

    Με θερμό σκεπτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation