Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Κωνσταντίνος Βήτα: Σκέψεις...


"Κάθε μέρα που περνάει έχω την ανάγκη να πετάω πράγματα από πάνω μου, να γίνομαι όλο και πιο πολύ αυτό που θέλει η καρδιά μου και ο νους μου. Προσπαθώ να πετάξω κομμάτια εγωισμού από πάνω μου γιατί πιστεύω ότι ο εγωισμός είναι ένας ζωντανός θάνατος που τρώει τον άνθρωπο. Έχω μείνει με λίγα πράγματα και λίγους αληθινούς φίλους στη ζωή μου. Δεν έχουν απαντηθεί οι ερωτήσεις μου, συνεχίζω να πιστεύω στις αξίες της ζωής, δεν με ενδιαφέρουν οι αποδείξεις. Τα ερωτήματα είναι στοιχείο επαγρύπνησης, αμφισβήτησης, επαναστικότητας. Η ερώτηση είναι η ίδια η ζωή. Δεν έχει τόση σημασία η απάντηση."

 "Ποτέ δεν είχα άγχος, γιατί είμαι σίγουρος για αυτό που κάνω. Αλλιώς δεν θα το έκανα. Άγχος φαντάζομαι έχουν αυτοί που χτυπάνε νούμερα. Οι σταρς, ας πούμε. Εγώ δεν είμαι." 

mic.gr - 10/06/2002


"Από το άλμπουμ ‘Για Σένα Με Αγάπη’ του 2002, άρχισα τη νέα μου πορεία και αισθανόμουν πιο δυνατός. Υπάρχει μια φράση του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη που λέει «Όλα έπρεπε να ‘ρθουν καθώς ήρθαν»… Μιλά για την νομοτέλεια, να αποδεχθείς αυτό που τελικά είσαι μέσα στο σχέδιο. Η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας για επιβίωση. Για όλα χρειάζεται σθένος, θέληση, παρρησία, μακροθυμία. Αυτά είναι και τα συστατικά της δημιουργίας νομίζω, της ζωής. Ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικής μουσικής την φτιάχνουν άνθρωποι που δεν ξέρουν μουσική και δεν θεωρούν τον εαυτό τους μουσικό. Πολλές φορές έχω νιώσει πως δεν ξέρω τι κάνω στην μουσική και αυτό μου δίνει περισσότερη ελευθερία."

 "Ένας άνθρωπος που νιώθει πως βυθίζεται ανακτά όλες του τις δυνάμεις, τις ενεργοποιεί και προσπαθεί να ανέβει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει. Νομίζω πως πρέπει να βρω τις δυνάμεις μου, να βρω τη θέληση, να ξεπαγώσω την συνείδησή μου, να ρωτήσω τι πρέπει να κάνω και κάπου θα με οδηγήσει η αναζήτησή μου πιστεύω."

 rockrooster.gr- 11/6/2016


  "Διαβάζω από νεαρός πολλή ποίηση, περισσότερο και από λογοτεχνία ίσως. Είναι ένα μέσο για να αντιληφθείς την ύπαρξη, τη ζωή, το σύμπαν. Νομίζω ότι στην «Οδύσσεια» του Ομήρου βρίσκουμε τον βασικό σκελετό ή την παραβολή για την ποίηση. Ο Οδυσσέας  έχει μια επείγουσα ερώτηση για τον δρόμο, την πορεία του μέσα στον κόσμο. Αυτός που επιλέγει είναι υπεύθυνος· ο θεός δεν έχει ευθύνη. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου τίθεται το θέμα της ελεύθερης επιλογής με επίγνωση των συνεπειών, που σημαίνει ότι ο ίδιος ο άνθρωπος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δυστυχία του, πέρα από ό,τι του όρισε η μοίρα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται ολόκληρη η ποίηση. Νομίζω ο Όμηρος καθόρισε την ποίηση. Μέσα από αυτή την παραβολή σίγουρα η ποίηση λειτουργεί μέσα μου…"

 Monopoli.gr- 15/1/2020

 

"Πολλές φορές πιστεύω πως όλα μου τα τραγούδια, από «Το κλεμμένο ποδήλατο» μέχρι και σήμερα, είναι ένα και μόνο τραγούδι. Νιώθω πως όλα συνδέονται παρ’ όλες τις διαφορές τους, αλλά στην ουσία έχω γράψει ένα τραγούδι σε όλη τη ζωή μου που ακόμα δεν έχει σταματήσει, κάπως έτσι. Πολλά διαπραγματεύονται την έλλειψη ουσίας, το έλλειμμα της αγάπης, την προσπάθεια να υπάρχει επίγνωση, την μοναξιά που υπάρχει μέσα στο παροδικό, το εφήμερο, πολλά από αυτά είναι τραγούδια για την παρακμή."

Popaganda.gr  - 20/4/2016

 
"Στου απέραντου κόσμου, τις άδειες ταράτσες
τα όνειρά μου καθρεφτίζονται απάνω στους χάρτες
κι αυτά τα σύννεφα δείχνουν πως η μέρα τελειώνει
είμαι τόσο μόνος που κανείς δε με γλιτώνει..."

 

 ΥΓ. Ο Κωνσταντίνος Βήτα (Ιούνιος 1961) είναι Έλληνας συνθέτης και στιχουργός. Είναι γνωστός επίσης ως Κ.Β.  Το 1992, ο ίδιος μαζί με τονΜιχάλη Δέλτα και τον Αντώνη Πι ίδρυσαν το συγκρότημα Στέρεο Νόβα. Μετά από πέντε χρόνια το συγκρότημα διαλύθηκε, αλλά τα μέλη του συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται μέχρι και σήμερα ως μουσικοί, συνθέτες και παραγωγοί.

10 σχόλια:

  1. όμορφο αφιέρωμα. εξαιρετικός καλλιτέχνης, όντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη! Είναι όντως εξαιρετικός ο Βήτα. Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τον εξαίρετο αυτό καλλιτέχνη και άνθρωπο Μάκη. Και να που το μπλογκ και η ανάρτησή σου ανοίγει και παρουσιάζει την προσωπικότητα και τις σκέψεις του που είναι όντως εκπληκτικές.
    Τι να πω από ένα μεγάλο ευχαριστώ αγαπητέ φίλε.
    Καλησπέρα, καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη. Ο Βήτα είναι ένας διαφορετικός καλλιτέχνης. Πάντα ήταν, από την αρχή μέχρι και σήμερα.

      Εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο φίλε.

      Διαγραφή
  3. Κι εγώ δεν ήξερα τίποτε γι αυτόν το συνθέτη και χαίρομαι που εξαιτίας σου τον γνώρισα. Αυτό που λέει στην αρχή '' κάθε μέρα ...πετάω πράγματα από πάνω μου...'' είναι θεικό
    Καλημέρα Μάκη και καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άννα. Πολλά από αυτά που λέει και γράφει κυρίως, είναι όντως όμορφα και διαφορετικά.

      Χαίρομαι που τον γνωρίζεις μέσα απο μένα. Καλό μήνα καλή μου!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation