Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

2020-2021...

 Υπάρχει μια ρήση που λέει: Τα πάντα ήταν διαφορετικά πριν αλλάξουν όλα. Αυτή η χρόνια που φεύγει και που οι περισσότεροι από εμας θεωρούμε πως ήταν καταστρεπτική για την κοινωνία και τις ζωές μας, μου αφήνει αυτή την αίσθηση και την γλυκόπικρή γεύση. Ότι όλα έχουν αλλάξει, αλλά κατά κάποιο τρόπο παραμένουν ίδια.

 Δε θα μπω σε ατέρμονες εξηγήσεις και περισπούδαστες αναλύσεις για το τι έχει συμβεί ή τι πρόκεται να έρθει από δω και πέρα. Κάθε χρόνο όταν γράφω αυτό το κείμενο αποχαιρετισμού στην χρόνια που φεύγει, σκέφτομαι ότι ήταν μια χρονιά δύσκολη, περίεργη, μερικές φορές ανυπόφορη, με στιγμές ευτυχίας και ελάχιστες στιγμές ξενοιασιάς. Δεν αλλάζει κάτι φέτος, αν παραδεχτούμε ίσως ότι τα πράγματα ήταν λίγο πιο δύσκολα για όλο τον πλανήτη. Η και πολύ. Δεν θέλω να διαφωνήσουμε εκεί.

 Αλλού θέλω να εστιάσω. Και θέλω να συμπεριλάβω και τον εαυτό μου σε ότι γράφω. Έχουμε κάνει κάποια ουσιαστική αυτοκριτική; Είμαστε σίγουροι ότι εμείς τα κάνουμε όλα σωστά και οι άλλοι όλα λάθος; Φταίμε ο καθένας ξεχωριστά για την κατάντια μας; 

 Ξέρετε τι πιστεύω; Ότι ο κορωνοϊος θα φύγει. Η απανθρωπιά και ο εγωισμός μας θα μείνει όμως.  Η πανδημία έβγαλε στον αφρό μερικά από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Θεωρώ ότι ανέδειξε όμως και τις προπατορικές μας αδυναμίες.

 Ξέρω ότι μπορεί να φαίνεται πως δασκαλίζω. Δεν το κάνω. Πιο πολύ τα λέω στον εαυτό μου. Γιατί πιστεύω ότι η αλλαγή ξεκινάει καταρχήν από μας τους ίδιους. Γιατί ξέρουμε εδώ και χρόνια, αιώνες μάλλον, πως αυτοί που μας κυβερνάνε πολιτικά και οικονομικά, μόνο το καλό μας δεν θέλουν. 

 Μα εγώ μιλώ για κάτι πιο χειροπιαστό και ατόφιο. Την ανθρωπιά μας. Προσπαθήστε. Γιατί ακόμα και στην εσχατιά που ζούμε, σε αυτές τις μέρες οργής, υπάρχει αυτό που μια λατινική ρήση υποστηρίζει και με βρίσκει σύμφωνο. "Όλα εκφυλίζονται, όμως τίποτα δεν χάνεται".

 Εύχομαι για όλους και όλες η νέα χρόνιά να φέρει γαλήνη, υγεία και όμορφες στιγμές. Τα ξαναλέμε.

 


 

"I walked across an empty land
I knew the pathway like the back of my hand
I felt the earth beneath my feet
Sat by the river and it made me complete
 
Oh simple thing, where have you gone?
I'm getting old and I need something to rely on
So tell me when you're gonna let me in
I'm getting tired and I need somewhere to begin.."

6 σχόλια:

  1. Δε θα πω τίποτα γιατί τα είπες ΟΛΑ!Ταυτίζομαι απόλυτα και προσπαθώ να ενδοσκοπούμαι και να καλλιτερεύω , μακάρι να το καταφέρουμε όλοι αυτό για ένα καλλίτερο,ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ αύριο.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Μάκη μου με υγεία πνευματική πρωτίστως να μπορούμε να κρίνουμε, να διορθώνουμε,να μεταμελούμεθα,να συγχωρούμε,να αλλάζουμε προς το καλλίτερο.
    Φιλιά πολλά
    Χαρά Θ.(ίσως βγω μ άλλο προφιλ γιατί γράφω απο άλλο πισί και δεν αλλάζει η μλκ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά να έχουμε Χαρά μου με Υγεία και όμορφες στιγμές!

      ΥΓ. Αυτό με την πνευματική υγεία να ξέρεις είναι πολύ σωστό. Γιατί από αυτήν συνήθως ξεκινάει και η σωματική. Να είμαστε όλοι μας καλά και να μπορούμε να δημιουργούμε, να γελάμε και να αλλάζουμε προς το καλύτερο. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Μάκη μου, αγαπητέ φίλε,
    Σωστές και μελετημένες σκέψεις. Απολογισμοί και απόψεις.
    Η αυτοκριτική είναι μια διαδικασία λύτρωσης που την έχουμε ανάγκη για να φτάσουμε στην πολυπόθητη κάθαρση.
    Μου αρέσουν οι σκέψεις σου φίλε. Ξέρεις ότι πάντα παρακολουθώ με σεβασμό το λόγο σου.
    Εύχομαι λοιπόν οι σκέψεις σου αυτές να πάνε κατ' ευχήν.
    Καλή χρονιά Μάκη μου, να είσαι καλά ολόψυχα και εσύ και η οικογένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου σε ευχαριστώ για την στήριξη και πάντα για τα καλά και ουσιώδη λόγια.

      Η αυτοκριτική είναι ο δρόμος προς την αλλαγή νομίζω. Δύσκολςο δρόμος το ξέρεις. Προσπαθώ όπως οι περισσότεροι.

      Να είσαι καλά φίλε αντεύχομαι με Υγεία για την οικογένεια και προσωπικά για σένα. Και με πολλές ςεμπνεύσεις!

      Διαγραφή
  3. Μάκη, μετά από κάποιο καιρό, μπαίνω στο μπλογκόσπιτό σου με το δεξί - να τηρήσουμε τα έθιμα, να ευχηθώ Καλή Χρονιά σε εσένα και τους δικούς σου.
    Ό,τι κι αν φέρει το 2021 στο πέρασμά του από τη ζωή, ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό να μαθαίνουμε και να χαιρόμαστε με όσα βλέπουμε, ακούμε και μαθαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Joanna καλησπέρα καλή μου! Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω ξανά εδώ!

      Εύχομαι και για σένα το 2021 να είναι μια όμορφη χρονιά πρωτίστως με Υγεία. Και αυτό θέλει πολύ κόπο από την πλευρά μας!

      ΥΓ. Μην χάνεσαι ναι;;; Φιλιά!

      ΥΓ2. Χάρηκα πολύ με το ποδαρικό σου!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation