Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ο αναρχικός Sid Vicious

Σημαδιακή η σημερινή μέρα. Σαν κάτι να θέλει να μας πει... Σαν σήμερα λοιπόν τον Μαϊο του 1957 γεννιέται ο μεγαλύτερος σταρ της πανκ μουσικής σκηνής, ο παρανοϊκά ταλαντούχος Sid Vicious. Η πανκ (μελωδική μορφή της αναρχίας) κατέκλυσε την μουσική βιομηχανία και ο... θόρυβος που έκανε ήταν τόσο εκκωφαντικός που για χρόνια μεσουρανούσε στην Αμερική και στην Αγγλία.

Και...εγένετω πανκ

 Το ξεκίνημα της πανκ ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 60' στην Αμερική, αλλά ουσιαστικά εδραιώθηκε, μεταλλάχθηκε (τόσο ώστε να γίνει το...μπαμ) την δεκαετία του 70' στην συντηρητική Μεγάλη Βρετανία με συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash και οι Grass. Ήταν η μουσική του λευκού απορριπτόμενου νεολαίου και μέρος ενός κινήματος πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας αλλά και αμφισβήτησης του κατεστημένου. 
 Σημαντική λεπτομέρεια βέβαια ήταν πως η εποχή βοήθησε στην εξάπλωση της  πανκ μουσικής μιας και έπειτα από τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο κόσμος άρχισε να νιώθει περισσότερο απελευθερωμένος από τα συντηρητικά δεσμά του παρελθόντος αλλά και πιο επικύνδινα... δημιουργικός.

Με στυλ...αναρχικό

 Το πανκ στυλ από όταν ξεκινησε (δεκαετία του 70') στόχο είχε να προκαλεί την κοινή γνώμη. Από τότε μέχρι σήμερα κάποια από τα τυποποιημένα αξεσουάρ έχουν αλλάξει ή έχουν αντικατασταθεί με νέα. Τ-shirt με προσβλητικές στάμπες όπως ανάποδοι σταυροί, σβάστικες κτλ. ήταν πολύ διάσημα στα αρχικά κύματα του πάνκ.Τα μαλλιά ήταν φτιαγμένα για να φαίνονται ατημέλητα, σε αντιθεση με τις προηγούμενες εποχές όπου ήταν κυρίως μακριά. Ήταν βαμμένα σε αφύσικα χρώματα (πράσινο, έντονο κόκκινο, μωβ).
  Επίσης, αρκετά γνωστά ήταν τα δικτυωτά καλσόν (πολλές φορες σχισμένα) και τα περικάρπια με καρφιά και άλλα αντικειμενα με καρφιά, οι παραμάνες (πάνω στα ρούχα ή σαν σκουλαρίκια). Στα πρώτα χρόνια του πανκ, οι αντρες και οι γυναικες φορούσαν βαρύ και πολύ eyeliner.
 Αυτό που έλειπε  λο ιπόνμαπό τη νέα μόδα της τότε εποχής λοιπόν ήταν το...πουλέν της! Όπως κάθετι καινούργιο, ελπιδοφόρο και διαφορετικό, έτσι και η πανκ ήθελε τον άνθρωπο που θα την καθιέρωνε στο μυαλό της νεολαίας κυρίως.

O El...Sid Vicious

Ο Sid Vicious, κανονικό όνομα John Simon Ritchie, ήταν η γροθιά στο στομάχι, ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στην έννοια αναρχία και που μέχρι τότε, ειδικά στην Αγγλία, περιοριζότανε στα κοντά φουστάνια, στα τραγούδια των Beatles και σε επεισόδια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας.
  Ένας μπασίστας  μέτριος με μια τρέλα  όμως ξένοιαστη, ατόφια και δημιουργική, ένας αυτοκαταστρφικός τύπος με ξεσπάσματα οργής, αλλά πιο πολύ απ όλα ένας πραγματικός σταρ που έβαλε την πανκ (μαζί με τους Jonny Rotten, Joe Stramer, Jonh Ramone) δίπλα στην ροκ μουσική με θέσεις και σκέψεις αδιανότητες για την εποχή.
  Ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική σαν μέλος του συγκροτήματος The Flowers of Romance μαζί με τον Keith Levene, μετέπειτα μέλος των Clash ενώ έπαιζε και σε έκτακτες εμφανίσεις των Siouxsie & the Banshees, παίζοντας ντραμς στις εμφανίσεις τους στο 100 Club Punk Festival. Μπήκε στους Sex Pistols  μετά την αποχώρηση του Glen Matlock το 1977. Όπως έλεγε και ο μάνατζερ του συγκροτήματος, ”εάν ο Rotten είναι η φωνή της πανκ, ο Vicious είναι η συμπεριφορά της”.


Πανκ...κασταστάσεις

 Στο σύντομο αλλά ταραχώδες πέρασμα του από τα εγκοσμια έγιναν "πράματα και θάματα". Η ζωή του στιγματίστηκε από εντάσεις αλλά και δολοφονίες. Την 12η Οκτωβρίου του 1978 η κοπέλα του Nancy Spungen, πιστοποιημένη χρήστρια ηρωίνης, πέθανε από άγνωστα αίτια. Οι αρχές τη βρήκαν νεκρή στο δωμάτιο 100 του ξενοδοχείου «Τσέλσι», στη Νέα Υόρκη. Ο Vicious ομολόγησε ότι αυτός ήταν που την σκότωσε.
 Αλήθεια? Ψέμα? Ακόμη και σήμερα δεν έχει αποδειχθεί η αλήθεια. Το...μενού όμως δεν είχε μόνο αυτά. Ο Vicious ήταν συνεχώς στην σύγκρουση με όλους και με όλα. Χρήση ναρκωτικών, ξυλοδαρμοί ήταν φαινόμενα σε καθημερινή βάση και το...σύστημα πλέον δεν τον άντεχε!

Το τέλος μιας εποχής

  Και θα μου πείτε γιατί τόσος ντόρος για έναν άλλο αυτοκαταστροφικό αστέρα της μουσικής? Μα γιατί ο Vicious  ίσως να μην ήταν αυτο τελικά.  Ίσως να ήταν ένα παράδειγμα προς αποφυγή για τους νέους των μεταγενέστερων γενεών, ίσως πάλι να ήταν ο...πάτος ενός βαρελιού που ο κόσμος, μαζί με άλλα πολιτιστικά και πολιτικά γεγονότα (παγκόσμιοι πόλεμοι, δικτατορίες κλπ) δεν ήθελe να ξαναζήσει.
  Ίσως όμως να ήταν και η.. φωνή των απεγνωσμένων νέων της εποχής, ο προβληματισμός τους για τα λάθη του παρελθόντος από τους μεγάλους αλλά και η αγωνία τους για το αύριο.
  Στις 2 Φεβρουαρίου 1979 ο Sid Vicious βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στο Γκρήνουιτς έπειτα από υπερβολική χρήση ηρωίνης. Ο μύθος λέει ότι την μοιραία δόση του την έδωσε η ίδια η μητέρα του και ότι στο Γκρήνουιτς βρέθηκε την μέρα που η ίδια είχε πληρώσει εγγυητική 50.000 δολλαρίων για την δίκη του όσον αφορά τον θάνατο της Nancy.
  Ήταν το τέλος μιας ταραχώδους εποχής μιας και έπειτά από αυτό το γεγονός η πανκ μουσική δεν ήταν ποτέ πια η ίδια...

2 σχόλια:

  1. κάνε ανάρτηση και γράψε ΟΧΙ!!
    Όχι, Η παλιά διεπαφή του Blogger να ΜΗΝ καταργηθεί τους επόμενους μήνες.

    και λίγη μουσικούλα δε θα έβλαπτε, να μπούμε στο πνεύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation