Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Freddy Mercury: Ο αγγελιοφόρος της μελωδίας

 Ασυμβίβαστος. Διαφορετικός, Μεγαλομανής. Ιδιοφυής. Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο κείμενο με τα χαρακτηριστικά που τον συντρόφευαν στην διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του.  Θα μπορούσα επίσης να αναφερθώ στις ερωτικές του επιλογές, στα μεγάλα πάρτυ, στις καταχρήσεις που έκανε όταν βρισκότανε στο απόγειο της θρυλικής καριέρας του. 
 Αλλά όχι. Ο Freddy Mercury ήταν κάτι αλλιώτικο.  "Όταν πεθάνω θέλω να με θυμούνται ως έναν μουσικό κάποιας αξίας και ουσίας" συνήθιζε να λέει... 

 Σαν σήμερα είκοσι δύο χρόνια πριν, στις 24 Νοεμβρίου 1991, σίγησε για πάντα η ανεπανάληπτα μελωδική φωνή του κορυφαίου ροκ καλλιτέχνη που γνώρισε ο κόσμος. Ο μικρός Farok
Bulsara από την Ζανζιβάρη που ως Freddy Mercury, μαζί με τον Brian May, τον Roger Taylor και τον John Dikon κάνανε τους Queen ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής, "έφυγε" καταπονημένος και νικημένος από την μάστιγα του αιώνα, το AIDS, μόλις στα 46 του χρόνια... 
Χρόνια πριν, είχε συνταράξει την παγκόσμια show biz, παραδεχόμενος τις ομοφυλοφιλικές τους προτιμήσεις. 

 Αυτό που πάντα έκανε όμως την διαφορά ήταν η μουσική του. Πιανίστας, performer, συνθέτης και στιχουργός, ο  Mercury ήταν πάντα πολύ μπροστά από την εποχή του σε ότι και αν έκανε. 
 Οι μοναδικές εκκεντρικές του εμφανίσεις επί σκηνής, η απίστευτη  αμεσότητα που είχε με το κοινό, η εκπληκτική μελωδική φωνή του και ο ιδιοφυής τρόπος παρουσίασης των τραγουδιών του, τον κατατάσσουν στο πάνθεον των ιερών "τεράτων" της μουσικής. 

 Ακόμα και τις τελευταίες μέρες της ζωής του ο Mercury, που λέγεται πως πήρε το καλλιτεχνικό όνομα, από το αντίστοιχο ρωμαϊκό του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων τον Ερμή, προσπαθούσε να έχει την συμπεριφόρα που είχε και πριν.
  Έύθυμος, χαμογελαστός, αυτοσαρκαστικός. Αυτό το τελευταίο άλλωστε το είχε πάντα. 
 Σε μια από τις πολλές απολαυστικές του συνεντεύξεις, όταν ρωτήθηκε για το πως θα χαρακτήριζε τον εαυτό του, ο Freddy άφησε με το στόμα ανοιχτό την δημοσιογράφο που πήγε να βγάλει λαβράκι απαντώντας της με εκείνη την μελωδική αγγλική προφορά του... "I'm just a musical prostitute, my dear..." Μοναδικός.



13 σχόλια:

  1. "Ο Freddy Mercury ήταν κάτι αλλιώτικο. "

    Λατρεύω Queen..! Ακούω από την εφηβεία μου μέχρι και σήμερα..
    Και σκέφτομαι πόσο ";aτυχοι" είμαστε που δεν τους είδαμε ποτέ live.. ούτε εκείνους ούτε τους Pink Floyd, Doors και λίγους ακόμα.. Ό,τι μα ό,τι κι αν ήταν στην προσωπική τους ζωή δεν μας αφορά, δεν αλλάζει. Στην μουσική άφησαν ιστορία..μια αλλιώτικη ιστορία.. μια επανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι βρε Κατερίνα μου! Συμφωνώ σε κάθε σου λέξη! Και γω έχω ιδιαίτερη αδυναμία στους Queen και ειδικά στον Mercury! Από την μια όπως λες ήμασταν άτυχοι από την άλλη τυχεροί μιας και μπορούμε, κυρίως λόγω του διαδικτύου, να μάθουμε πολλά για τα συγκροτήματα που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής και συντροφεύουν τις στιγμές μας. Για να μην αναφερθώ στο γεγονός πως τέτοιου είδους άνθρωποι, πέρα από τα προσωπικά τους ζητήματα, είναι ουσιαστικά παραδείγματα για το πως μπορεί κάποιος να αφήσει το στίγμα του σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο...

      Διαγραφή
    2. ναι.. με έναν πολύ απλό (αλλά και τρομερά δύσκολο τελικά)..
      με το να είναι αυθεντικοί... να μη κρύβονται πίσω από μάσκες, να μη παίζουν ρόλους δημοσιοσχετίστικους, να κάνουν την "τρέλα" τους επάγγελμα, να μην χαρίζονται και να μην ξεπουλιούνται..

      Διαγραφή
    3. Ε ναι παιδί μου...Γιατί πάντα το αληθινό, όσο δύσκολο διαχειριστικά μπορεί να είναι κάποιες φορές,, στο τέλος έχει την παραδοχή του περισσότερου κόσμου.Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιως...Τέτοιοι άνθρωποι λειτουργούν σε άλλο μήκος κύματος...Και πραγματικά είναι παράδειγμα, αν όχι, προς μίμηση, τουλάχιστον προς επεξεργασία...Για να δούμε πως και γιατί...

      Διαγραφή
  2. Εντάξει υποκλίνομαι απλά στον μεγάλο Mercury και στο συγκρότημά του! Μοναδικός όπως γράφεις, ένας! Έδωσε το στίγμα του και γιαυτό ακόμα όλοι τον θυμόμαστε και θα τον θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα! I LOVE!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη μια μερκουρικια λοιπον στην παρέα μας!!! Βαθιά υπόκλιση και από μένα για το γούστο σου Εύη μου! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Αγαπώ!!
    τόσο απλά!
    καληνύχτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικολέτα (σωστά ε????)...καταρχήν να σου πω πως το blog σου είναι πάρα πολύ όμορφο! Δεύτερον σε ευχαριστώ που πέρασες απ την γωνιά μου και τρίτον...ναι απ' οτι κατάλαβες αγαπώ και γω Μερκιουρι!!!

      Διαγραφή
    2. Νικολέτα,ναι!Χάρηκα κιόλας!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,να περνάς όποτε έχεις διάθεση να τα λέμε,θα χαρώ!
      Κι εγώ τον αγαπώ και χάρηκα ιδιαίτερα την ανάρτηση σου!
      σε φιλώ!

      Διαγραφή
  4. εξαιρετικό το αφιέρωμα σου!
    ο Freddie ήταν πάντα πολύ περισσότερα από έναν τραγουδιστή και ήταν εκείνος που όριζε καλύτερα από όλους την έννοια του 'ερμηνευτή'.
    Το ότι υπήρξε ο front man του αγαπημένου μου συγκροτήματος είναι απλά ο λόγος που είμαι περισσότερο ευαίσθητος με αναφορές στο πρόσωπό του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ο Mercury ήταν ακριβώς όπως το λες. Ο τέλειος ερμηνευτής και επίσης ένας ανεπανάληπτος performer! Ήθελα καιρό να γράψω ένα αφιέρωμα για αυτόν γιατί και για μένα είναι ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες!

      Διαγραφή
  5. διακρίθηκε την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο συμμετείχε στον διαγωνισμό για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Page translation