Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Στέρεο Νόβα: Ονείρων ήχοι...

 Σε μιά Ελλάδα που βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο και με μια νεολαία που αναζητούσε να πιαστεί από κάπου, εκεί, μέσα προς τέλη της φορκλόρ δεκαετίας του 80', έκανε την εμφανισή του μια παρέα που τόλμησε το διαφορετικό. 

 Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα, Αντώνης Πι. Εναλλακτική μουσική. Με στοιχεία ηλεκτρονικά, ξενικά προς το ελληνικό κοινό, αλλά με ελληνικούς στίχους. Από trip-hop και techno, μέχρι acid και ambient ήχους. Με μηνύματα κοινωνικά, πολιτικά, ερωτικά.
 Με μουσική απόκοσμη αλλά και συνάμα γοητευτική. Το σημαντικό ήταν πως αυτή η παρέα, είχε κάτι να πει. Και οι πιστοί ακόλουθοι της, είχαν ανάγκη να ακούσουν... Παρά την σύντομη καλλιτεχνική πορεία τους ως συγκρότημα, η μουσική (και όχι μόνο) παρακαταθήκη που άφησαν οι Στέρεο Νόβα, μόνο ως αέναη μπορεί να χαρακτηριστεί...

 Στην αρχική μορφή του συγκροτήματος, με την ονομασία Bobby Blast, εκεί γύρω στα 1986, τα πράγματα ήταν ρευστά και η μουσική σκηνή της εποχής, δεν άφηνε και πολύ χώρο σε τόσο διαφορετικές προσπάθειες. Οι αρχικοί πειραματισμοί σε μουσικές και ήχους και τα instrumental κομμάτια, έδωσαν σιγά σιγά στην θέση τους σε ολοκληρωμένα τραγούδια με στίχους.

 Ο Κωνσταντίνος Βήτα καταρχήν, ήταν αυτός που έγραφε τους στίχους των τραγουδιών του συγκροτήματος, που το 1990 μετονομάζεται σε Στέρεο Νόβα. Μέχρι και το 1991, ολοκληρώνονται τα κομμάτια του πρώτου τους ομώνυμου δίσκου και παρουσιάζονται ουσιαστικά στο ελληνικό κοινό με την έκδοση του, το 1992. Από εκείνο τον δίσκο ξεχωρίζουν με μιάς, το κορυφαίο ίσως τραγούδι τους "Ένα κλεμμένο ποδήλατο", "Ο Εξώστης", "Ηλίθια Αστεία", "Τομ Τομ" και "Προάστια". 

 Ο Κ.Β.παρουσιάζει ερμηνείες μεστές, με μια χαρακτηριστική αισθαντική φωνή και η μπάντα διασχίζει ολόκληρη την χώρα δίνοντας συναυλίες σε χώρους και τόπους που ασφυκτιούν από νέους, που βρίσκουν ως μέσο έκφρασης τους ήχους και τα λόγια των Στέρεο Νόβα. Η ηλεκτρονική επανάσταση έχει μόλις ξεκινήσει...
Το 1993, κυκλοφορεί το άλμπουμ "Ντισκολάτα", ένα μείγμα από freestyle, electro-pop μουσική. Ο ήχος τους αρχίζει και σκληραίνει. Τα λόγια τους το ίδιο. Οι Στέρεο Νόβα, δεν είναι απλά ένας κομήτης στον χώρο της μουσικής.

 Από αυτό το άλμπουμ, μεγάλη επιτυχία κάνουν τα κομμάτια "Μικρό Αγόρι", "Ένας μεγάλος κόσμος",  "Ντισκολάτα", "Νέα Ζωή 705" και το εκπληκτικό "Το ταξίδι της Φάλαινας". Ένα μυθιστορηματικό τραγούδί για την καθημερινότητα της τότε εποχής και για τα όνειρα που χάνονται, που ακούγοντας το, ανακαλύπτεις πως τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε αυτή την κοινωνία και πως όλα έχουν μια περίεργη σύνδεση μεταξύ τους...

 Το 1994, έρχεται "Ο Ασύρματος κόσμος", ένα άλμπουμ με πολλά ψυχεδελικά στοιχεία, με αργούς ρυθμούς και έντονα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά. Τραγούδια όπως το "Κύκλοτρον", "Το Δίκτυο", "Το ασανσέρ του ΙΚΑ", "Οδύσεια", "Δεν αλλάζω τα ηχεία μου", "3000 μέρες",  αρέσουν στο κοινό και εγκαθιδρύουν στη συνείδηση του τους Στέρεο Νόβα, ως το σημαντικότερο συγκρότημα εναλλακτικής μουσικής εκείνη την εποχή στην χώρα μας.

 Το 1996, χρονιά που αποχωρεί από την μπάντα ο Αντώνης Πι, βγαίνει ο προτελευταίος δίσκος τους, με την ονομασία "Τέλσον". Εκεί ξεχωρίζουν τα κομμάτια "Με θέλεις χωρίς εσένα", "Τέλσον", "Γυάλινη Γη", "Ντισκοτεκ" και "Μάθημα".  Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα γράφουν, συνθέτουν, δημιουργούν πεζά ποιήματα και ουσιαστικά τα ενσωματώνουν στα τραγούδια τους με ύφος μοναδικό και πρωτόγνωρο για τα μουσικά δεδομένα της εποχής.


 Το 1997 είναι χρονιά ορόσημο για το συγκρότημα. Όντας μαζί για τελευταία φορά δημιουργούν ένα μουσικό διαμάντι. Ο δίσκος "Βιταμίνα Τεκ", περιέχει μέσα του τραγούδια με μουσικές new wave αλλά και μερικές μοναδικές συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Τάνια Τσανακλίδου και η Πόπη Αστεριάδη. Με την πρώτη διασκευάζουν το "Να με θυμάσαι" του Σταύρου Ξαρχάκου και με την δεύτερη δημιουργούν το εκπληκτικό "Ταξίδι στην Γη".  

 Η μπαντα παύει να υφίσταται λίγο καιρό μετά, έπειτα από έναν δίσκο σε συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη, με το όνομα "Ωφέλιμο Φορτίο". Μετά την διάλυση τους επανεκδίδουν τραγούδια από live εμφανίσεις τους, αλλά επί της ουσίας το τέλος είχε έρθει στα τέλη του 97΄.
Και τα τρία μέλη του συγκροτήματος ακολούθησαν σόλο καριέρες,  με μερικά εξαιρετικά άλμπουμ και συνεργασίες με αρκετούς καλλιτέχνες.  Η αίσθηση που σου δίνεται όταν ακούς τραγούδια τους είναι περίεργη, μαγευτική, ταξιδιάρα.

 Τον Ιανουάριο του 13΄ σε συνέντευξη του στο Cosmo.gr, ο Μιχάλης Δέλτα έδωσε την πραγματική διάσταση του συγκροτήματος: "Αυτή η συνάντηση με τους Σ.Ν. ήταν γραφτό να γίνει. Δεν γίνεται ο ένας 21 κι ο άλλος 27 να κάνουν αυτό το πράγμα. Είναι σχέδιο από αλλού. Δεν καταλαβαίναμε τι κάναμε ακριβώς από ένα σημείο και μετά. Ένα Matrix ήταν οι Στέρεο Νόβα. Πήραμε το κόκκινο χάπι..."

 Αυτό ακριβώς ήταν οι Στέρεο Νόβα. Μια πραγματικότητα, όχι εικονική αλλά μαγική. Μια αλήθεια ντυμένη με τα χρώματα του ονείρου και της αγάπης. Πότε πότε έμοιαζέ με γροθιά στο στομάχι. Άλλοτε σαν τρυφερό χάδι ενός παιδιού. Ένα παραμύθι σύντομο μεν, αλλά χωρίς τέλος. Όπως η ίδια η ζωή...


 

11 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολυ το αφιέρωμά σου γιατί αγαπώ τέτοιοι είδους πορείες - δουλειές.
    Η ομορφιά και η γαλήνη διάσπαρτα γύρω μας
    Έτσι με κάνουν να νιώθω.

    Καλο σκ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Κική μου, έχεις δίκιο. Τέτοιες πορείες δείχνουν ανθρώπους που είναι αληθινοί καιέχουν πολλά να δώσουν. Η μετέπειτα πορεία των μελών του συγκροτήματος το επιβεβαιώνει αυτό! Επίσης, καλό Σ/κ!

      Διαγραφή
  2. πωπω αναμνήσεις Μάκη πραγματικά! από τα αγαπημένα μου ελληνικά συγκροτήματα, με στίχους γεμάτους νόημα! και να μην ξεχάσω φυσικά να σου ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και μπόλικα χαμόγελα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμνήσεις λέει! Γυρισα πίσω στα εφηβικά μου χρόνια γράφοντας αυτο το κείμενο! Ωραίες εποχές! Και τέλειο συγκρότημα! Με στίχους και μουσικές με νόημα όπως σωστά λες Εύη μου. Καλή Χρονιά και σε σένα παιδί μου με Υγεία!

      Διαγραφή
  3. αν και δεν ακούω ή άκουγα, ελληνική μουσική, με πήγες αρκετά πίσω σε ωραία μουσικά χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως ωραία μουσικά χρόνια Γιάννη! Νομίζω πως οι Νοβα είναι απο τα καλύτερα ελληνικά συγκροτήματα όλων των εποχών!

      Διαγραφή
  4. Τρελή αδυναμία οι Στέρεο Νόβα! Ακόμα ακούω φανατικά, το ξέρεις!
    Και τους ακούω και ξεχωριστά στις πιο νέες τους κυκλοφορίες.
    Και πάντα θα ευχαριστώ ένα αγόρι που είχα σχέση στο λύκειο και μου χάρισε κασέτα Στέρεο Νόβα κι έτσι τους άκουσα για πρώτη φορά..

    Αγαπημένος στίχος: Θα διασχίσουμε ένα πρωινό τον κόσμο και θα'ναι πιο όμορφα και από όνειρο..

    Αφιερωματάρα και πάλι έκανες μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω, το ξέρω οτι τους ακούς και οτι σαρέσουν! Ααα τι τρυφερό αυτο με την κασέτα! Ο στίχος που λες νομιζω πως περικλείει μέσα του την έννοια Στέρεο Νοβα! Μια αίσθηση ελευθερίας, ζωντάνιας, αγάπης! Και ξεχωριστά έκαναν σπουδαια πραγματα και κάνουν γιατί είναι πραγματικοι καλλιτέχνες πιστεύω! Σα να έρχονται από άλλού! Μας ταξιδεύουν!

      Υ.Γ Πρώτον ευχαριστώ για το κοπλιμάν για άλλη μια φορά και δεύτερον ευχαριστώ που σχολιάζεις με τέτοιο τρόπο! Αααα έχω και τρίτον! Σε πάωωωω! Χαχα, φιλια!

      Διαγραφή
  5. Θα είμαι λακωνική: nice!☺
    Καλή εβδομάδα Μάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αριστέα!
      Καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Υ.Γ. Χάρηκα πολύ που βρήκες τον Μαξ σου!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation