Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Γιόχαν Κρόϊφ: Το "μαγικό" 14...

 Στο άκουσμα του ονόματος Γιόχαν Κρόϊφ, οι σκέψεις είναι πολύ συγκεκριμένες και ένα χαμόγελο διαγράφεται στο πρόσωπο. Κι οι λέξεις, φτωχές για να αναδείξουν το μεγαλείο.   Ιδιοφυής. Αέρινος. Ηγέτης εντος και εκτός γηπέδου. Παίχτης σπάνιας πάστας, ένας ζωγράφος που "έπλεκε" με την παλέτα του ποδοσφαιρικές στιγμές απίστευτης μαγείας. Ισχυρή προσωπικότητα που έλεγε παντοτε τα πράγματα με το όνομα τους, αντισυμβατικός και "αλήτης" με την καλή έννοια. 


 Ο κύριος εφαρμοστής του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου ("total footbal") που εμπνεύστηκε ο  προπονητής Ρίνους Μίχελς την δεκαετία του 70΄ με τον τεράστιο Άγιαξ και την διαστημική Εθνική Ολλανδίας. Ο άνθρωπος που σου έδινε την εντύπωση πως άλλες φορές κάλπαζε σαν άτι μέσα στον αγωνιστικό χώρο και άλλοτε πέταγε λες και ήταν ο... Πήτερ Παν. Και σχεδόν πάντα με το αγαπημένο 14 στην πλάτη. 
 Ο προάγγελος του τίκι τάκα και του φαινομένου Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος προπονητής που έφερε το πολυπόθητο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην φημισμένη Καταλωνία. Ο απόλυτος νικητής αλλά και ο Βασιλιάς χωρίς στέμμα, μιας και με τους Οράνιε έφτασε μια... ανάσα από την κατάκτηση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.


 Σήμερα όμως, η μοίρα κέρδισε το παιχνίδι που έπαιζε με άτιμο τρόπο από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν και έγινε γνωστό πως ο Χέντρικ Γιοχάνες Κρόϊφ πάσχει από καρκίνο στους πνεύμονες. Ο "Ιπτάμενος Ολλανδός", άφησε την τελευταία πνοή στα 68 του χρόνια. "Το ποδόσφαιρο είναι απλό, αλλά είναι δύσκολο να παίξεις απλά", είχε πει σε μια αποστροφή του λόγου του. 
 Οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι και λάτρεις του αθλητισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τον θυμόμαστε μέσω των εικόνων και των βίντεο, για τις απαράμιλλές στιγμές ομορφιάς που μας προσέφερε και για αυτά τα... μαγικά που τα έκανε να φαίνονται εύκολα. Adios Johan...

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Page translation