Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Εκτός σχεδίου...

 Ο Ρόμπερτ Χαφ Αμερικάνος επιχειρηματίας, είχε πει πως, ο σχεδιασμός για την ευτυχία πετυχαίνει σπάνια. Η ευτυχία απλά συμβαίνει. Γενίκευση δε νομίζετε; Ίσως. Ίσως και όχι. Απο την άλλη όταν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις, θεωρώ φρόνιμο να υπάρχει τρόπον τινά ένας μπούσουλας. Ένα πλάνο για το που πάμε και με ποιόν.

 Αρκεί να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία στο μυαλό. Και όχι στην καρδιά. Αυτή λειτουργεί ανεύθυνα. Και τότε η πιθανότητα να τελειώσει κάτι πρόωρα και με επώδυνο τρόπο, είναι μεγάλη.

Είναι προφανές, ότι  μεγάλη μερίδα των ανθρώπων, θέλει να σχεδιάζει το αύριο. Να κάνει όνειρα για οικογένεια, για μια ζωή όμορφη με το έτερον ήμισυ. Να προγραμματίζει τον γάμο, τα ταξίδια, την ζωή που είναι μπροστά και έρχεται... 

Αυτό δεν είναι λάθος. Το λάθος είναι να συμβαίνει αυτό χωρίς να βλέπουμε την πραγματικότητα. Έχουμε την τάση να εθελοτυφλούμε όταν κάποιος μας αρέσει. 

Να λέμε "έλα μωρέ ιδεά μου ειναι", να μην παρατηρούμε τα αρνητικά στην συμπεριφορά του, το πως λειτουργεί σε συγκεριμένες καταστάσεις που δείχουν χαρακτήρα. Η ακόμα χειρότερα (και αυτό είναι τις περισσότερες φορές κανόνας), βλέπουμε τι παει λάθος και δε δίνουμε την βαρύτητα που πρέπει. 

 Αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Γιατί με αυτόν τον τρόπο υποσυνείδητα, θεωρούμε άσχημες καταστάσεις και συμπεριφορές φυσιολογικές. Αρχίζει και διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. Κι όταν πια η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και ένας απο τους δύο προσγειώνεται απότομα (κυρίως λόγω μεγαλύτερου εγωισμού του άλλου μισού), τότε το τέλος είναι κάτι που δε μπορεί να αποφευχθεί. Και εκεί ξεκινάνε τα δύσκολα.

 Όλος ο κόσμος μοιάζει να γκρεμίζεται. Πράγματα που θεωρούμε δεδομένα μοιάζουν τόσο εύθραυστα. Τα όνειρα με μιάς εξαφανίζονται και νιώθουμε να ξεκινάμε απο την αρχή. Χωρίς στόχους αυτή την φορά. Χωρίς σχέδια. Γυμνοί πλέον, μπροστά στην δύσκολη αλήθεια και όχι στο ψέμα που το είχαμε βαφτίσει αγάπη και ευτυχία.

 Το πόσο μπορεί να αντέξει ο καθένας τον δύσβατο αυτόν δρόμο, έχει να κάνει με την εσωτερική του δύναμη και αξιοπρέπεια. Όταν έχεις επενδύσει σε μια σχέση, όταν ήσουν με έναν άνθρωπο για χρόνια και το πάθος (αρχικά) ξεχείλιζε, όταν, το κυριότερο, υπάρχουν παιδιά που αυτόματα μπαίνουν στην μέση (αν δεν είχαν ήδη μπει ως μοχλός πίεσης απο την μία ή την άλλη πλευρά), όταν τα χρόνια περνάνε, τότε η διαδικασία του "παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω", δεν είναι εύκολη. 

Κάθε άλλο. Για πολλούς ανθρώπους είναι επίπονη. Αν βάλουμε στην κουβέντα και την οικονομική διάσταση του προβλήματος, τότε ίσως αποδειχθεί και καταστροφική.

 Όμως, τότε είναι που πρέπει να σταθούμε δυνατοί. Τότε είναι που πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό. Την διαπίστωση ότι ο σχεδιασμός μας ήταν άστοχος και ανεδαφικός τελικά. Ας εμπιστευτούμε φίλους, συγγενείς, μερικές καλές κουβέντες και σκέψεις έξω απο τα συνηθισμένα.

 Είναι πολυ σημαντικό να βρούμε τρόπους που θα μας δείξουν νέους δρόμους. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση. 

 Ξέρω πλέον με σιγουριά, ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι άσπρο και μαύρο. Είναι και πράσινο και ροζ και γκρι και μπλε και κόκκινο. Έχουν πολλές πτυχές και εκφάνσεις και το κυριότερο, δε βγαίνουν με οδηγίες χρήσης σε κάποιο φυλλάδιο ευτυχίας. Παθαίνεις και μαθαίνεις. Αν συμβαίνει μόνο το πρώτο, ζήτω που καήκαμε...

 


"And so I cry sometimes
When I'm lying in bed Just to get it all out
What's in my head
And I, I am feeling a little peculiar.

And so I wake in the morning
And I step outside
And I take a deep breath and I get real high
And I scream from the top of my lungs
What's going on?"

6 σχόλια:

  1. Θα είμαι ειλικρινής. Η φράση του Ρόμπερτ Χαφ "Η ευτυχία απλά συμβαίνει" δε με βρίσκει σύμφωνη. Εκτός αν μιλάμε για μία παροδική ευτυχία. Τότε ναι, για κάποιο χρονικό διάστημα θα είμαστε ευτυχισμένοι και μετά πάλι τα ίδια.
    Ένας (απο)χωρισμός είναι τις περισσότερες φορές επίπονος. Είτε μιλάμε για σχέσεις με γάμο και παιδιά είτε για σχέσεις 2-3-4 ετών, χωρίς άλλα στη μέση. Ο καθένας θέλει το χρόνο και τον τρόπο του για να ξεπεράσει έναν χωρισμό.
    Έχω παρατηρήσει και από προσωπική εμπειρία και από ανθρώπους που βλέπω γύρω μου, ότι αυτό που μας κρατάει πολλές φορές σε μία σχέση πονετική -πέρα από το αρχικό συναίσθημα, του πόσο ερωτευμένοι/ευτυχισμένοι/ήρεμοι ήμασταν- είναι η προσδοκία ότι ο άλλος θα προσπαθήσει. Ή ότι θα αλλάξει.
    Επιπλέον... θα πω το απλό: συχνά δεν αποδεχόμαστε την επιλογή μας. Και αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο μένουμε και επιμένουμε σε μία σχέση η οποία δε μας δίνει, αλλά δεν της δίνουμε κι εμείς οι ίδιοι.
    Για να καταλήξω εκεί που θέλω: πρέπει να κάνουμε δουλίτσα με τον εαυτό μας και αυτός πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός "προγραμματισμός" που μπορούμε να κάνουμε για την ευτυχία μας. Γιατί αλίμονο αν δε χάσουμε κάποιες (πολλές) φορές την ισορροπία μας. Όμως μετά πρέπει να επανερχόμαστε στη βάση μας, αρκεί να ξέρουμε ποια είναι. Σε όλο αυτό, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι κάτι που δε θα κάναμε χτες, μπορεί να το κάνουμε σήμερα. Οπότε ας μην είμαστε απόλυτοι (αυτό κι αν είναι από προσωπική εμπειρία χαχαχαχα).
    Πονέσαμε, λοιπόν, για κάτι χτες, πονέσαμε σήμερα, θα πονέσουμε και αύριο. Ας αλλάξουμε τουλάχιστον τον τρόπο αντιμετώπισης κάθε φορά για χάρη της δικής μας ψυχικής ηρεμίας και ευτυχίας.
    Οι υπόλοιποι έρχονται μετά από αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε ότι γράφεις. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στην πραγματικότητα όλο αυτό που περιγράφεις εχει τις ρίζες του στην εγωιστική διάθεση που έχουμε ως άνθρωποι. Στο ότι κοιτάμε πρωτίστως το εγώ και μετά το εμείς.
      Από εκεί προκύπτουν όλες οι προσμονές για αλλαγή του ανθρώπου που είναι δίπλα μας. Θέλουμε να είναι κάτι σαν εμάς. Και εκεί την πατάμε. Ίσως πολλές φορές οι καταστάσεις και τα... συννεφάκια που ζούμε να μας μπερδεύουν και να περιμένουμε από τον άλλο να είναι κάτι που δεν... είναι.

      Η αναφορά σου για δουλίτσα με.τον εαυτό μας είναι το ρεζουμε νομίζω. Σε όλες τις περιπτώσεις και σχέσεις πρέπει να ξέρουμε την πραγματική διάσταση αυτού που ζούμε. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε αυτογνωσία.
      Σε ευχαριστώ γιαυτο το εξαιρετικό σχόλιο Γιώτα μου 💚

      Διαγραφή
  2. Αχ Μάκη μου, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα πολύ μεγάλο παζλ σαν έργο ζωγραφικής με άπειρους συνδυασμούς και αποχρώσεις. Και πριν ξεκινήσουμε να το συναρμολογούμε οφείλουμε να έχουμε κάνει σοβαρή μελέτη τόσο στις προσδοκίες μας όσο και στον τρόπο, που θα το προσεγγίσουμε. Γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και περίπλοκη.
    Μού αρέσουν οι διαλογισμοί σου αγαπητέ μου φίλε και τους ακολουθώ, το ξέρεις.
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη! Αυτή είναι η αλήθεια φίλε. Όπως το λες. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα παζλ. Και μάλιστα με άπειρα κομμάτια. Σπαζοκεφαλια.

      Οι προσδοκίες γεννιούνται γιατί πάντα ζητάμε το ιδεατό. Που συνήθως μοιάζει με μας. Άσχετα αν δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη και τα σκοτεινά σημεία του χαρακτήρα μας. Θέλουμε ο άλλος να μοιάζει σε μας...

      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο φίλε!

      Διαγραφή
  3. Η ευτυχία είναι το αποτέλεσμα των επιλογών μας. Η ευτυχία, είναι στιγμές, μικρές εκλάμψεις σε σκούρο χρώμα, λαμπερές επιβραβεύσεις μιας προσπάθειας διαρκείας...
    Κάποτε, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εσωτερική αλήθεια μας. Τότε αντιλαμβανόμαστε με πλήρη διαύγεια πως στη ζωή δεν είναι δεδομένο τίποτα. Τίποτα. Κι αυτό που μένει, αυτό που θα μείνει στο τέλος, θα είναι μονάχα ο εαυτός μας απέναντι σε έναν τεράστιο καθρέφτη. Κι εκεί, μπροστά του, δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όντως δε μπορεί να κρυφτεί κανένας μας όταν έρθει η στιγμή. Αλλά πες μου γιατί καθυστερεί πολλές φορές Λία μου? Γιατί πρέπει να ταλαιπωρησουμε ανθρώπους και να ταλαιπωρηθούμε και εμείς οι ίδιοι για να καταλάβουμε?

      Μακάρι να ήταν όλα πιο εύκολα και ξεκαθαρα. Γιατί η στιγμή που λες έρχεται συνήθως αργά...
      Άσε που πολλές φορές η εσωτερική αλήθεια μας δύσκολα γίνεται αποδεκτή ακόμα και από μας τους ίδιους...
      Πολύ σημαντική η οπτική σου. Σε ευχαριστώ 💚

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation