Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Καλοκαίρι...


Ένα καλοκαίρι είναι ζέστη…
…με μοναξιά
…με θάλασσα
…χωρίς διακοπές
…με ένα καλό βιβλίο
…με φίλους
…με βαρεμάρα
…με νέα γάτα
…με γεμιστά
…με μελτέμι
Ένα καλοκαίρι είναι ζέστη:
…με μπουρίνι
…με ιδρώτα
…με αρρώστια
…με καρπούζι
…με τζιτζίκια
…με σεξ
…με μακροβούτι
Ένα καλοκαίρι είναι ζέστη…
με ό,τι άλλο μπορείς να θυμηθείς (ή να φανταστείς)
αλλά κυρίως με πολλή ζέστη…

Νίκος Δήμου


Νομίζω πως τα παραπάνω είναι όντως το καλοκαίρι. Αλλά δεν θα σας αφήσω μόνο με αυτό. Θα σας προτείνω και δύο εναλλακτικές ταινίες με φουλ καλοκαιρινή διάθεση. Ζέστη, ερωτισμός, άδεια πόλη, ευτράπελα, μια κινηματογραφική μικρογραφία της κοινωνίας μας τους καλοκαιρινούς, και όχι μόνο, μήνες.

Νταξ η πρώτη θεωρείται κλασσική για το ελληνικό σινεμά πλέον. Η δεύτερη περισσότερο mainstream. Αξίζουν όμως και οι δύο.


Οι Απέναντι

1981. Μια Ελλάδα έτοιμη να υποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ , ένας λαός που οσονούπω θα ζήσει μέσα στην απατηλή λάμψη του σοσιαλισμού, μια κοινωνία  καταπιεσμένη που θα βρει τον προορισμό της στο κιτς, στα μπουζούκια και στην λογική "Τσοβόλα δώστα όλα". 

Ένας εικοσάχρονος, περίεργος και μοναχικός νέος, παρακολουθεί κρυφά με το τηλεσκόπιο του μια 35χρονη γυναίκα στην απέναντι πολυκατοικία. Ερωτισμός, ζέστη, εξαιρετικό καστ. Με υπόθεση πολύ προχωρημένη για την εποχή της. Η Μπέτυ Λιβανoύ με τον εξαιρετικό Άρη Ρέτσο, ο Θέμης Μάνεσης, η Σοφία Αλιμπέρτη, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο Δημήτρης Πουλικάκος και μερικοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στην ταινία που άφησε το στίγμα της στο ελληνικό κινηματογράφο.


Τσίου

2005. Το στόρι είναι απλό όσο και τραγελαφικό. Ο Τσίου είναι ένας τύπος εθισμένος σε ουσίες. Ξεμένει το καλοκαίρι στην Αθήνα και προσπαθεί εναγωνίως να βρει την δόση του στην άδεια πόλη τον δεκαπεντάγουστο. Ούτε με... σφαίρες. Μπερδέματα, ναρκωτικά, ξεκάρφωτα τυπάκια, γκόμενες, μπράβοι. Ένα παρανοϊκό ψηφιδωτό που αποτυπώνει πλήρως την ψυχοσύνθεση των νέων ανθρώπων σε μια παρακμιακή κοινωνία.  Αλέξανδρος Παρίσης, Τζένη Θεωνά,, Μάκης Αρβανιτάκης, Μάκης Παπαδημητράτος, Αναστάσιος Κολοβός και Ερρίκος Λίτσης δίνουν ρέστα. Αν και θεωρείται cult με την άσχημη έννοια, όσοι την έχουν παρακολουθήσει λένε τα καλύτερα. Δοκιμάστε να την δείτε και θα με θυμηθείτε!

 


 Αυτααααααά! Όχι, για να μη λέτε ότι δεν φροντίζω για την καλοκαιρινή σας... διασκέδαση. Απο τα ποιήματα στις ταινίες, στην ζέστη, στα κουνούπια και στα ιδρωμένα σώματα! Τα λέμε ξανά!

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τις δύο σινε-προτάσεις, Μάκη. Ομολογώ δεν έχω δει καμία από τις δύο ταινίες. Ειδικά στην πρώτη είμαι και αδικαιολόγητος. Κρατώ την πρότασή σου για επεξεργασία, φίλε μου.
    Κρατώ επίσης τις έννοιες για το καλοκαίρι, που τρέχει ασταμάτητο και αλλοπρόσαλλο και φέτος.
    Μάκη μου, ελπίζω να είσαι κάπου και να περνάς καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη πέφτω από τα σύννεφα! Δεν έχεις δει την πρώτη;;; Ειναι εξαιρετική! Δες την όσο πιο σύντομα μπορείς, θα σου αρέσει πιστεύω!

      Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να έχουμε φίλε!

      Διαγραφή
  2. Αχ όλα αυτά είναι το καλοκαίρι και άλλα τόσα.. Που είτε τα ζούμε είτε τα νοσταλγούμε.. Κυρίως το δεύτερο δηλαδή αλλά που θα πάει.. Θα γυρίσει δεν θα γυρίσει; 😊

    Εξαιρετικές επιλογές και απόλυτα ταιριαστές. Μιας και σε εμπιστεύομαι πολύ οφείλω να ομολογήσω ότι η πρώτη με αποζημίωσε! Δεν το περίμενα, πολύ καλή για την εποχή εκείνη ειδικά .. Κρίμα που ο πρωταγωνιστής δεν συνέχισε στο χώρο..

    Μόνο εσύ μπορείς να συνδυάσεις ποίηση, διασκέδαση, ζέστη και κουνούπια, nobody else! 😋😍

    Σε φιλώ 🌻

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Κάθριν! Και η δεύτερη είναι καλή επιλογή και υπάρχουν και μερικές ταινίες ακόμα, όπως τα φτηνά τσιγάρα και ο δεκαπενταύγουστος, που είναι σε αυτό το mood.

      Προσπαθώ. Αφού δεν μπερδεύω τα... μπούτια μου ακόμα, όλα καλά!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation