Άπο το πουθενα... σκάει το θέμα με τις οροθετικές γυναίκες που, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Υγειας Ανδρέα Λοβέρδο, ήταν όλες εκδιδόμενες και στη πλειοψηφία τους αλλοδαπές. Κατηγορία-καταπέλτης. Κακούργημα για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Η ιστορία όμως, ανένταχτη και αληθής όπως πάντα, απέδειξε πως μπροστά στο ανοσιούργημα που διαπράχθηκε εναντίον αυτών των γυναικών με την διαπόμπευση τους, η αρρώστια και η επικινδυνότητα των... υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων, έχουν ορισμένες φορές στοιχεία και χαρακτηριστικά φόνου εκ προμελέτης...
Η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε και αυτό το θέμα τότε με μπερδεμένα συναισθήματα και σκέψεις. Ο φόβος του άγνωστου έκανε την εμφάνιση του, αποδεικνύοντας πως τα κατάλοιπα περασμένων εποχών ήταν και πάλι εδώ.
Τα κανάλια έπαιζαν στα δελτία τους τα πρόσωπα και τα στοιχεία των γυναικών που συνελήφθησαν στην πρωτοφανή επιχείρηση-σκούπα της Αστυνομίας, έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση. Ο υπουργός έδινε συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων προσπαθώντας να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έπειθε όμως. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αντιμαχούσαν με γιατρούς και οργανώσεις υγείας.
Η αντιπολίτευση βρήκε πάτημα και έκανε και αυτή τα δικά της, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της κυβέρνησης. Χάος, έλλειψη ευθύνης και ηθικής. Και στην μέση όλων αυτών, 32 γυναίκες που σύρθηκαν, διαπομπεύθηκαν και κατηγορήθηκαν επειδή ήταν απλά... άρρωστες.
Στο τέλος αυτού του εφιάλτη και έπειτα από την απίστευτη ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης τους, αποφυλακίστηκαν και οι 32. Οι περισσότερες ήταν Ελληνίδες, ελάχιστες αλλοδαπές και ουσιαστικά καμία από αυτές (εκτός από μία όπως αποδείχθηκε) δεν ασκούσε το επάγγελμα της πορνείας.
Όλες τους ήταν τοξικομανείς, άστεγες και κάποιες από αυτές ήταν όντως φορείς του HIV. Σε μια επίδειξη... ανθρωπιάς μάλιστα, σε δύο από τις κοπέλες, επιδικάστηκε το... αστρονομικό ποσό των 10 ευρώ ημερησίως ως αποζημίωση. Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο... Έπειτα από τόσα χρόνια, αυτή η ιστορία έχει ανοιγμένες ακόμα πληγές και τραύματα. 'Αφησε πίσω της κατεστραμμένες ζωές, ανθρώπους στιγματισμένους και διέλυσε κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κάποιες από τις κοπέλες έφυγαν από αυτόν τον κόσμο ξεχασμένες, αφού τα φώτα της δημοσιότητας και το ελληνικό κράτος... ρουφηξαν όση ζωή είχε απομείνει μέσα τους.
Τα παραπάνω ίσχυαν και στην περίπτωση της 32χρονης Μαρίας Κουλουριώτη που από χτες δεν βρίσκεται ανάμεσα μας.
Η μητέρα της Ευμορφία Κουλουριώτη απέστειλλε στην Εφημερίδα των Συντακτών των παρακάτω κείμενο: "Έγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος. Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν. Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ' πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.
Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου. Ευμορφία Κουλουριώτη".
Είναι σημαντικό για μένα να τονίσω πως σκοπός του κειμένου μου δεν είναι θα θίξω πρόσωπα, αλλά καταστάσεις, πολιτικές και λογικές. Πολλά ειπώθηκαν τότε για αυτή την μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας.
Έφταιγαν οι κοπέλες? Η ενδεχομένως και οι εκάστοτε πελάτες που ενώ γνώριζαν και έβλεπαν επεδίωκαν την δίχως προφύλαξη ερωτική επαφη? Έγινε προσπάθεια να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι (μαστροποί, επιχειρηματίες κλπ κλπ) που εκμεταλεύονται την ανθρώπινη ανέχεια και κρύβονται πίσω άπο τέτοιες περιπτώσεις? Ποιός τελικά ήταν υπεύθυνος για την διαπόμπευση αυτών των κοριτσιών? Η πολιτική ηγεσία ή οι δικαστικοί λειτουργοί? Είναι θεμιτό για προφύλαξη της δημόσιας υγείας να δίνονται προσωπικά στοιχεία ανθρώπων στην δημοσιότητα ή θα πρέπει να γίνεται το σωστό χωρις τυμπανοκρουσίες και δημόσια δικαστήρια? Εξετάστηκαν ενδελεχώς όλες οι λεπτομέρειες?
Τα ερωτήματα είναι δεκάδες αλλά ένα είναι το σίγουρο. Ο ευτελισμός της ζωής και εν κατακλείδι της ίδιας μας της ύπαρξης, είναι το πιό αποκρουστικό πρόσωπο που μπορεί να δείξει ο άνθρωπος απέναντι στον συνάνθρωπο του.
Παρακολουθώντας όλες τις πτυχές αυτής της ιστορίας και προσπαθώντας πάντα να κρατήσω μια ουδέτερη αλλά ειλικρινή στάση, μια φράση έρχεται στο νού μου: "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται". Όταν κάποιος δυστυχήσει, όλοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δυστυχία του. Σκληρό αλλά αληθινό... Τα ξαναλέμε.
Φυσικά και θυμάμαι το θέμα με τις οροθετικές γυναίκες και την ξεφτίλα (συγγνώμη κι όλα) από όλες τις πλευρές. Πολλοί φταίγανε... λίγοι την πληρώσανε... δεν ξέρω αλλα θυμάμαι πόσο είχα οργιστεί έτσι όπως χειρίστηκαν το όλο θέα και με τα πρόσωπα των γυναικών στην φόρα... το απαράδεχτο του χωρίς προφυλάξεις... πολλά! Τα λόγια της μάνας της Μαρίας το λιγότερο σκληρά, αλλά δίκαια! Ανατρίχιασα... τι να πεις; Δεν ξέρω! Από τη δυστυχία πολλοί βρίσκουν να ανέβουν σκαλοπάτια, θα πω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω Μάκη μου; Αυτή είναι η Κοινωνία μας, υπάρχουν τέτοιο είδος ανθρώπων..
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πραγματικά μια πολύ τραγική αντιμετώπιση της κατάστασης Μαρία μου. Αντι να ψάξουν να βρουν τους πραγματικούς ενόχους που εκμεταλλεύονται ανήλικα κορίτσια και γυναίκες που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, διαπομπεύουν και σέρνουν ανθρώπινες ψυχες στον βούρκο. Αντί να δώσουν μια ευκαιριά για καλύτερη ζωή μέσω της εργασίας, κατηγορούν για πορνεία, ανηθικότητα, κακουργήματα κλπ κλπ.
ΔιαγραφήΑλλά τα...σκαλοπάτια που λες είναι γλυκά και μερικές φορές πρέπει να πατήσεις επι πτωμάτων για να τα ανέβεις.
Δεν συζητάω πως μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιες. Αλλά ας έπαιρναν τουλάχιστον το μερίδιο που τους αναλογούσε και όχι αυτό το χάλι. Καμία ηθική από κανέναν. Το θέμα της πορνείας, των ναρκωτικών και της απουσίας του κοινωνικού κράτους είναι και θα παραμείνει εις το διηνεκές, άλυτο. Λυπάμαι αλλά αυτό πιστεύω...
Υ.Γ. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Καλό Σ/κ.
Απαράδεκτη αντιμετώπιση απ' όλες τις πλευρές. Από τον τέως υπουργό, από τα ΜΜΕ, ακόμα και από τους απλούς πολίτες. Το μερίδιο ευθύνης δε μοιράστηκε σε όλους. Δόθηκε αποκλειστικά σ' αυτές τις γυναίκες. Γιατί εννοείται πως αυτές οι γυναίκες δεν έχουν κανέναν από πίσω, σωστά; Αν είναι δυνατόν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, ντρέπομαι που θέλω να γίνω δημοσιογράφος. Όταν κάποιος βιάζει/σκοτώνει/κλέβει, από τα Μέσα παρουσιάζεται "φερόμενος ως δράστης" και το πρόσωπό του κρύβεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κοπέλες είχαν ονοματεπώνυμο, πρόσωπο και όλα αυτά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, πριν αποδειχτεί το οτιδήποτε. Όπως λέει και η Μαρία από πάνω, σκληρά τα λόγια της μάνας, αλλά "σταράτα". Μέσα σε λίγες γραμμές μας έδωσε να καταλάβουμε την ταλαιπωρία, τον πόνο, όλα όσα τράβηξαν όχι μόνο η "διαπομπευμένη" κοπέλα, μα και η οικογένειά της. Απαράδεκτος χειρισμός υπόθεσης.
Εξαιρετικό κείμενο. Μας δίνει τροφή για σκέψη!
Καλό υπόλοιπο ημέρας!! Φιλάκια!
Καλησπέρα Γιώτα!
ΔιαγραφήΗ αντιμετώπιση όντως είναι απαράδεκτη αλλά αν το καλοσκεφτούμε (αυτό αναλογιζόμουν σε όλη την διάρκεια που έγραφα το κείμενο), δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που συμβαίνει σε αυτή την χώρα κα σίγουρα ούτε κι η τελευταία...
Και όπως σωστα αναφέρεις και σε ευχαριστώ γιαυτό, σε άλλες περιπτώσεις όπου είναι πολύ πιό ξεκάθαρα τα πράγματα, διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για να μην δοθούν προσωπικά στοιχεία στην δημοσιότητα, υπερασπιζόμενοι την αρχή της αθωότητας... Είναι πραγματικά λυπηρό και αστείο.
Το πιο σημαντικό όμως Γιώτα μου είναι πως ενώ η ιστορία δικαίωσε αυτά τα κορίτσια (που όντως λειτούργησαν λάθος και αφελέστατα στην ζωή τους, αλλά αυτό ειναι μια άλλη κουβέντα), κανεις δεν βγήκε να πει δημόσια μια συγνώμη, να πάρει επάνω του την ευθύνη... Όχι οτι το περίμενα αλλά οκ. Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται ποτε να αλλάξει τίποτα.
Υ.Γ. Επίσης, καλό υπόλοιπο και σε σένα Γιωτάκι. Σε ευχαριστώ για το πολύτιμο σχόλιο.
Και να φανταστείς ότι τα καρνέ κάτι τέτοιων κοριτσιών, είναι γεμάτα με τα ονόματα πολλών από εκείνους που το παίζουν ηθικοί.. Θα μπορούσαμε και να χασκογελούσαμε με τα χάλια τους, αν δεν ήταν οι ίδιοι, τόσο τραγικά επικίνδυνοι.. Της "δικαιοσύνης" ήλιε ανύπαρκτε.. Όπως πάντα, πολύ καλό το κείμενο Μάκη μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ναι αυτό είναι αυτονόητο... Όλοι λέμε, κατηγορούμε, αηδιάζουμε, κατακρίνουμε αλλά αν βρούμε την ευκαιρία (εμείς οι άντρες) του δίνουμε και καταλαβαίνει!
ΔιαγραφήΘυμάμαι μια περίπτωση ενός Έλληνα ηθοποιού, ανερχόμενου αστεριού που και καλά είχε χάσει τον ύπνο του, καταστράφηκε η ζωή του, επειδή κατα πάσα πιθανότητα είχε συνευρεθεί ερωτικά και χωρις προφύλαξη, με κάποια από τις κοπέλες...
Κανείς δεν βγήκε να κατακρίνει τον ίδιο που προφανώς είχε άχυρα στο μυαλό του και αναζητούσε σεξ όπως ναναι, χωρις να λογαριάσει ζωές και καταστάσεις. Αλλά οι κοπέλες πάντα στο επίκεντρο της κατηγορίας. Επειδή ήταν άρρωστες, επειδή ζούσαν στην ανέχεια, επειδή έκαναν λάθος επιλογές, αποφάσισαν να τις τελειώσουν μιά και καλή...
Ναι και η δικαιοσύνη άτεγκτη όπως πάντα έδινε με περίσσια ευκολία τα πρόσωπα των γυναικών σε δημόσια θέα για... λιθοβολισμό. Στην πυρά. Κοινωνία στρουθοκάμηλων...
Υ.Γ. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο Πέτρα μου.