Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Γυμνά... ποιήματα

Ο χορός της λησμονιάς

"Εγώ ερήμωσα την ζωή μου
για να με βλέπεις από παντου",
είχε γράψει ο Λειβαδίτης.

Μα εγώ την γυμνώνω αγάπη μου,
για να την δεις πως κατάντησε,
γδυτή  και ανήλιαγη
Ψυχρή και καταρρέουσα

Χορεύοντας σαν τρελή,
στους ρυθμούς της απουσίας σου
Τον χορό της λησμονιάς...



Γυμνή ζωή

Και όχι, όσο και να τα πόθησα
δεν είναι τα φιλιά σου που λαχτάρησα
 Δεν είναι το φιλντισένιο σου κορμί
ούτε η ουράνια μυρωδιά των μαλλιών σου
Δεν είναι εκείνο το παιδικό χαμόγελο
που τη χαμένη μου ζωή ανέστησε...

Είναι η απαστράπτουσα ψυχή σου
που μέσα μου λαμπύριζε
Είναι το στιγμιαίο πετάρισμα των βλεφάρων σου
που με έκανε να ζω την αιωνιότητα
Είναι οι στιγμές που με κοίταζες
και βλεπα στα μάτια σου ολάκερο τον Παράδεισο...

Μα τώρα πιά δεν σ΄έχω και  η καρδιά  μου είναι γυμνή
Τώρα πιά τριγυρνάω σε μιά έρημο μοναξιάς
και οι ελπίδες μου μυρίζουν φόβο
Που είσαι για να με ξεδιψάσεις όαση της ζωής μου?




Αυτές ήταν οι δύο συμμετοχές μου (πρώτη φορά που γράφω δύο), για το 18ο Συμπόσιο Ποίησης που διοργανώνει, πάντοτε με ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία, η Αριστέα (http://princess-airis.blogspot.gr/

 Όσες φορές και να της πω ευχαριστώ, για το νέο ορίζοντα που μου άνοιξε στο χώρο της γραφής, είναι λίγο. Αυτό για μένα ήταν το Συμπόσιο των εκπλήξεων. Καταρχήν η επιλογή της λέξης ήταν καταπληκτική! Την περίμενα καιρό μιάς και ειδικεύομαι στα... γυμνά! Μπορεί να γραπτά μου να μην ήταν μέσα σε αυτά που ξεχώρισαν αλλά πραγματικά αυτή μου την συμμετοχή την χάρηκα υπερβολικά πολύ!

 Συγχαρητήρια στη νικήτρια Ελένη (https://gialeni.blogspot.gr), σε όσους και όσες έγραψαν, βαθμολόγησαν, διάβασαν και αυτή την φορά, συγχαρητήρια στην Αριστέα για την άψογη οργάνωση και βέβαια συγχαρητήρια και στην τυχερή μου φίλη Κατερίνα Βερίγκα (http://just-k-world.blogspot.gr/) που... τσίμπησε το δωράκι της!

 Θα πρέπει επίσης να αναφερθώ στην παρατήρηση της Μαρίας (http://mytripssonblog.blogspot.gr/) για το αγγλικό ερωτηματικό που έχει το ένα από τα ποιήματα μου. Να πω οτι και γω έχω σκεφτεί αρκετά αν θα πρέπει να το χρησιμοποιώ η όχι. Πολλές φορές γίνεται πάνω στην βιασύνη μου και άλλες λόγω συνήθειας ή επίσης επειδή μου φαίνεται ότι σαν σύμβολο δίνει περισσότερη έμφαση την πρόταση που προηγείται. Όλες οι καλοπροαίρετες παρατηρήσεις είναι πάντοτε δεκτές.
  
 Αααα και μη νομίζετε πως ξεχνάω τον σκοπό μου. Θα κερδίσω κάποια μέρα των ημερών. Και μιάς και δεν το έκανα με την αγαπημένη μου λέξη, να... φυλάγεστε! 


Υ.Γ. Κλείνω με μιά ευχή και ένα τραγούδι λόγω της αυριανής μέρας. Μακάρι να ήμασταν γυμνοί από... μίση και πάθη. Ενωμένοι και αγαπημένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα...

 

15 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για τις συμμετοχές σου Μάκη. Ήταν και οι δυο πολύ ωραίες. Ομολογώ πως στην Γυμνή ζωή στάθηκα πολύ, αλλά είναι αυτό το άδικο των βαθμών, που πρέπει να ξεχωρίσεις πέντε, μέσα από τα πολλά που σε άγγιξαν.
    Σου εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να έρθει εκείνη η λέξη που θα σου χαρίσει την έμπνευση που θα σε οδηγήσει στην νίκη! Στο εύχομαι πραγματικά.
    Αν και πιστεύω ότι και μόνο που βρίσκουμε την έμπνευση και το θάρρος σε μια απρόσωπη εποχή να δημιουργούμε, αυτό είναι μια νίκη από μόνη της.
    Με το καλό και στα υπόλοιπα συμπόσια λοιπόν :)
    Καλό απόγευμα και καλό τριήμερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα σε ευχαριστώ πολύ για όμορφα λόγια σου. Και γω εύχομαι να συνεχίσουμε να γράφουμε έτσι άδολα και με ενθουσιασμό! Αυτό το δρώμενο πραγματικά μας ενώνει! Με όλους τους τρόπους!

      Επίσης καλό διήμερο πλέον!

      Διαγραφή
  2. Αποκαλύφθηκε επιτέλους το ερωτηματικό..! χαχαχα
    Είσαι ποιητής της καρδιάς μας μην κοιτάς τους βαθμούς παιδί μου!! Πως μου ξέφυγες με την αναφορά στον Λειβαδίτη απορώ. Και με κέντρισε αλλά δυστυχώς έχουμε λίγες επιλογές!

    Μπράβο σου Μακούλη μου πάμε για τα επόμενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποκαλύφθηκε, αποκαλύφθηκε! Τώρα εγώ με αυτόν τον χαρακτηρισμό τι μπορώ να πω? Μόνο ευχαριστώ!χαχα!

      Υ.Γ. Φύγαμε για την έκπληξη!

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή , όχι πες μου! Τι άλλο να κάνω η γυναίκα; Ολόκληρο Συμπόσιο έστησα για πάρτη σου ! Εσύ παιδί θα κάνεις την έκπληξη τελικά με την πιο άσχετη θεματική λέξη! Να μου το θυμηθείς!
    Ναι, το αγγλικό ερωτηματικό μου χτύπησε κι εμένα. Γενικά κατανοώ την έμφαση, το έχω χρησιμοποιήσει σε μηνύματα, αλλά τελικά στην ποίηση προτιμώ τα ελληνικά και γιατί όχι; Την έλλειψη στίξης! Θέλω να αφήνω στον αναγνώστη να χρωματίζει τους στίχους μου! Το έχεις σκεφτεί;

    Μάκη μου, σε ευχαριστώ θερμότατα για όλα! :))
    Σε φιλώ και εις το επανιδείν! ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτιέμαι και γω βρε Αριστέα μου! Τίποτα, πρέπει να προπονηθώ! Αααα την έλλειψη στίξης! Δεν το έχω σκεφτεί και δεν ξέρω πως θα μου βγει! Θα το δω όμως!

      Εγώ σε ευχαριστώ για όλα και να ξέρεις... όσο με πληγώνεις (για την βαθμολογία το λέω) τόσο με πορώνεις!χαχαχ! Φιλιά Αριστέα μου!

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια και για τις δυο σου συμμετοχές και χαίρομαι ειλικρινά που δεν πήρες στραβά την ας την πω "παρατήρηση"!
    Ειλικρινά δεν είμαι από εκείνους που σαν δασκαλίτσες της κακιάς ώρας στέκονται πάνω από το κεφάλι των άλλων για να επισημάνουν τα λάθη τους...αν αυτή τη φορά το έκανα δεν το έκανα έτσι προφανώς, αλλά επειδή πραγματικά μου χτύπησε πολύ και παραλίγο να μη βαθμολογήσω ένα ποίημα που αγάπησα...αυτό με πείραξε μάλλον...που παραλίγο να μην το βαθμολογήσω για ασήμαντη αφορμή!
    Να είσαι καλά να δημιουργείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία να ξέρεις είμαι ανοιχτός σε σχόλια, απόψεις, παρατηρήσεις, συζητήσεις! Αυτό με το θαυμαστικό δε, είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσω γιατι με δυσκολεύει όντως!

      Να ξέρεις οτιδήποτε γίνεται αυθεντικά και με ειλικρίνεια (όπως το σχόλιο σου), βοηθάει στο να πάμε ένα βήμα παρακάτω! Επίσης πρέπει να σου πως ένα ευχαριστώ γιατί δεν έμεινες στην επιφάνεια αλλά στην ουσία!
      Η ποίηση είναι άγνωστο μονοπάτι για μένα, ασχετα αν έχω γράψει αρκετά στο Συμπόσιο.

      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Μαρία μου sorry που μπαίνω σαν σφήνα αλλά θέλω να σου πω μπράβο για την αναφορά, οι περισσότεροι αποφεύγουν να κάνουν καλοπροαίρετες παρατηρήσεις από φόβο μη παρεξηγηθούν. Αν ξεπεράσουμε αυτά τα χαζά θα βελτιωθούμε όλοι! Προσωπικά εκτιμώ πολύ όσους μου λένε και τα "αρνητικά", βοηθάνε περισσότερο από 10 καλές κουβέντες! :)

      Διαγραφή
  5. Θα πιαστώ απ' το σχόλιο που έκανες στη Μαρία μας, περί άγνωστου μονοπατιού, θα το μπλέξω λίγο και με τη συμβολή τής Αριστέας σε όλο αυτό, και θα σου πω πως είμαστε αρκετοί που μοιραζόμαστε αυτό το συναίσθημα. Τι σημαίνει ποίηση, όμως, τελικά; Αγνό συναίσθημα... Οπότε είμαστε όλοι νικητές - ασχέτως που, ναι, πάντοτε η χαρά γίνεται μεγαλύτερη όταν βλέπεις να προτιμάται αυτό που έγραψες, δεν θα το παίξω υπεράνω. Παρόλα αυτά, με το χέρι στη καρδιά, οι συμμετοχές σου δεν υστερούσαν σε τίποτα. Ήταν πολύ όμορφες, περνούσαν το αίσθημα του πόνου και της απουσίας κι ήταν γεμάτα λυρικότητα. Μ' άρεσαν πολύ!!

    Συγχαρητήρια -- και να συνεχίσεις έτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για το αγνό συναίσθημα. Έτσι βλέπω και γω την ποίηση Αναστασία μου. Νομίζω πως σχεδόν όλοι μοιραζόμαστε αυτο το συναίσθημα...
      Και βέβαια σημασία έχει η συμμετοχή (οκ και η νίκη και η νίκη... χαχα). Πρωτίστως όμως η συμμετοχή. Από τότε που... τρέχει το Συμπόσιο, έχουμε έρθει όλοι πιό κοντά!

      Όμως πρεπει να σου πω και συγχαρητήρια γιατί οι παυσίλυπες σκιές σου έκαναν πάταγο!
      Γράφεις ούτως η άλλως πολύ όμορφα! Σε ευχαριστώ πολύ εγώ! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
    2. Πόσο θα συμφωνήσω σ' αυτό. Και μένα μου αφήνει αυτή την αίσθηση το Συμπόσιο, γιατί, καίτοι διαγωνισμός, ποτέ δεν νιώθεις την αίσθηση της αντιπαλότητας ξέρω 'γω, παρά υπάρχει μια ανοιχτή αγκαλιά απ' όλους για όλους. Δεν είναι αυτό μοναδικό; Κάθε φορά είναι και μια εμπειρία, απ' όλες τις απόψεις.

      Ωωω, σ' ευχαριστώ τόσο πολύ για την αναφορά σου και σε μένα, Μάκη μου. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω παράπονο - αν και για να πω την αλήθεια περίμενα να περάσει απαρατήρητο μέσα σε τόσες συμμετοχές. Μάρτυράς μου η Αριστέα. :P

      Φιλιά back, και πολλές ευχές για ένα όμορφο και ξεκούραστο σαβ/κο. :)

      Διαγραφή
    3. Ασε βρεεεεε απαρατήρητο αμέσως!Εδώ μιλάμε έσκισες! :)

      Όντως είναι μοναδικό συναίσθημα αυτό το όλοι μαζί, αληθινά και ειλικρινά! Σε ξαναφιλώ καλό υπόλοιπο Σ/κ!

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για τις όμορφες συμμετοχές σου, Μάκη. Γυμνοί από μίση και πάθη! Πόση αλήθεια κρύβουν τα λόγια σου, φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μία! Η αλήθεια είναι πως όσο απλό είναι και σωστό σαν σκέψη άλλο τόσο ουτοπικό το βλέπω για να γίνει. Δυστυχώς! Σε ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation