Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Η "Ματωμένη Κυριακή" και το "δίκιο" των ισχυρών...

 30 Ιανουαρίου 1972. Το πρώτο τάγμα αλεξιπτωτιστών του βρετανικού στρατού, με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Ντέρεκ Ουίλφορντ και συμπαραστάτη τον υποδιοικητή Μάϊκ Τζάκσον, πυροβολεί αδιακρίτως, εκατοντάδες ανθρώπους που πραγματοποιούσαν πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Βορείου Ιρλανδίας.

 14 άνθρωποι, ανάμεσα τους 6 παιδιά, πέφτουν νεκροί. Ήταν οργισμένοι εκείνοι οι καιροί. Όπως οι τωρινοί. Με ένα πολύ σημαντικό κοινό παρονομαστή που δεν πρόκεται να αλλάξει ποτέ. Το "δίκιο"του ισχυρού είναι πάνω από τις ανθρώπινες αξίες, και πρακτικά πάνω από την ίδια την ζωή...

 Οι συνειρμοί με την κατάντια της σημερινής εποχής, μου ήρθαν ασυναίσθητα στο μυαλό, διαβάζοντας την ιστορία που ενέπνευσε τους U2, να γράψουν το περίφημο Sunday Bloody Sunday. Πόσες ακόμα "Ματωμένες Κυριακές" θα ζήσουμε ως ανθρωπότητα;

 Η κατάσταση στην Ουκρανία... μυρίζει, εδώ και καιρό, μπαρούτι. Οι μεγάλες δυνάμεις ερίζουν, για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.  Η κατάσταση με τον κορωνοϊο στα περισσότερα κράτη της υφηλίου καταδεικνύει την προσπάθεια ελέγχου των ανθρώπων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σε διάφορες χώρες της Αφρικής, εμφύλιοι, πείνα, με τους ηγέτες να γίνονται πιόνια στα παιχνίδια των μεγάλων.

 Είναι πραγματικά ώρες ώρες, απορίας άξιο, αν και είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και αιώνες, να αποδεχόμαστε οκνηρά και αδιάφορα τα ωραιοποιημένα (η και μη) ψέματα των ανθρώπων που εμείς επιλέγουμε, για να ορίζουν τις ζωές μας. Είναι ξεκάθαρα κομμάτι της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Ο νόμος του ισχύρου πέφτει σαν σκοτεινό και γκρίζο πέπλο πάνω από τις ζωές μας. Μας νουθετεί, στην πιο ελαφριά έκδοση του και μας επιβάλλεται με ψυχολογική, λεκτική η και σωματική βία στην χειρότερη. 

 Αλλά αυτό τελικά δεν το κάνουν μόνο οι πολιτικοί ή θρησκευτικοί ηγέτες. Το κάνει και ο λαμπερός τραγουδιστής, ο πάνσοφος δημοσιογράφος, ο πανέξυπνος γιατρός, ο έρωτας της ζωής μας, ο πιο κοντινός μας συγγενής και ο καλύτερος φίλος μας.

  Θέλω να πω, πως η δύναμη που μας ασκεί κάποιος που εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες, τα λάθη, την υπομονή και την καλή μας πρόθεση, είναι τέτοια, που στο τέλος, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ριζώνει μέσας μας, Λειτουργεί υποσυνείδητα και δημιουργεί κατάστάσεις συνδρόμου της Στοκχόλμης. Φανταστείτε το αυτό με μια μαζική και οργανωμένη προσπάθεια εναντίον των αδύναμων λαών. Σε μεγέθυνση δηλαδή.

 Οι αντιδράσεις ανά τα χρόνια έχουν μόνο μια λέξη που μπορεί να αποτινάξει απο πάνω μας τον ζυγό του ισχυρού. Η λέξη αυτή ειναι επανάσταση. Προσωπική, συναισθηματική, επαγγελματική, ονομάστε την όπως θέλετε. Έτσι προχωράει ο κόσμος. Έτσι αλλάζουν τα δεδομένα και οι καταστάσεις.

 Επανάσταση. Σαν και αυτή που έκανε ο βασανισμένος και ταλαιπωρημένος λαός της Βορείου Ιρλανδίας, σαν και αυτή που μπορούμε να κάνουμε και εμείς στην καθημερινή μας ζωή. Στην δουλειά. Στις προσωπικές μας σχέσεις. Ακόμα και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό...


11 σχόλια:

  1. Ακόμα και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

    Μου έχουν λείψει και αυτά τα κείμενά σου.
    Θυμήθηκα ξανά πόσο ωραία γράφεις και σε αυτό το είδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κάθριν! Αλλά οκ σταματά τώρα κοκκινησα ήδη! Χαχα!

      Διαγραφή
  2. Μικρές και σε τακτικά χρονικά διαστήματα, επαναστάσεις· ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες εξάρσεις που, συνήθως, οδηγούν σε "ματωμένες Κυριακές"...Εδώ είναι το ζητούμενο. Μπορούμε; Έχουμε τη δύναμη, τη λογική, την αντίληψη να ορίζουμε αυτοβούλως κει με ακρίβεια τον χρόνο που μπορεί να συμβεί αυτό; Ή, τελικά, είμαστε έρμαια της φύσης του "φύλλου στον άνεμο", που πάει αναλόγως τους καιρούς, τις συνήθειες, τα συμφέροντά του μέχρι να μην αντέχει την ύπαρξή του, μέχρι να πάψει να υπάρχει;
    Χμμ...
    Φιλί σου στέλνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ερωτήματα και οι σκέψεις σου με κάλυψαν. Για άλλη μια φορά. Η ανθρώπινη δύναμη ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα, είτε ψυχολογικής είτε λεκτικής, είτε σωματικής βίας, συνήθως είναι αποτελεσματική, όταν υπάρχει σύμπνοια, κοινός στόχος και μαζικότητα.

      Σπάνια ένας άνθρωπος μπορεί να τα βάλει με το κατεστημένο και να βγει νικητής. Η πρώτη περίπτωση εμπεριέχει μέσα τις παθογένειες αιώνων. Συμφέροντα, εγωισμούς. Η δεύτερη είναι πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί γιατί η μονάδα σπάει πιο εύκολα...

      Φιλιά Λία μου!

      Διαγραφή
  3. Έβαλες στη σωστή τους διάσταση τις λέξεις "καταπίεση" και "επανάσταση". Καθώς και το προσωπικό μας μερτικό και την ευθύνη που κουβαλάμε για να προχωρήσει λίγο η κοινωνία. Προς το καλύτερο ευελπιστώ...
    Τα σέβη μου Μάκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι παρόμοιο απάντησα και πιο πάνω στην Λία, Μαρία μου. Μόνο που εσύ εδώ τονίζεις την σημαντικότητα της προσωπικής ευθύνης, κάτι που όμως είναι πολύ ουσιαστικό αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο, μιας και η μεμονωμένη προσπάθεια ανθρώπων να αλλάξουν μια κατάσταση, οδηγεί σε αδιέξοδο. Βέβαια και εδώ αν αυτό γινότανε όπως πρέπει και ξεκινούσε από τον πυρήνα της οικογένειας, όλα θα ήταν καλύτερα...

      Διαγραφή
  4. Ταράζει τα νερά και η σημερινή σου ανάρτηση Μάκη για να μην χρησιμοποιήσω έναν ακόμα πιο "βαρύ" όρο. Να πω δηλαδή συγκλονίζει.
    Είναι κρυστάλλινη η σκέψη σου και καθάριος ο λογισμός σου φίλε αγαπητέ πάνω στην θεώρηση των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας.
    Το λες με λίγες λέξεις κλειδιά. "Ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων"
    Ακριβώς. Όταν συγκρούονται οι ελέφαντες την πληρώνουν τα μυρμήγκια.
    Όπως οι σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων το 1914 έφερε τη σφαγή του Α' Π.Π. έτσι και τώρα, τα καπιταλιστικά κέντρα "ξύνονται" για τις αγορές, για τις σφαίρες επιρροής. Ποιος θα επικρατήσει. Αυτό ακριβώς έγινε και γίνεται ανάμεσα στον καπιταλισμό.

    "Να σκοτώνονται οι λαοί, για τ' αφέντη το φαΐ" έλεγε ο τεράστιος Βάρναλης.

    Εξακολουθεί όμως την ιστορία να την γράφει η κίνηση των λαών και εκείνη είναι που θα έχει την τελευταία λέξη, έτσι κι αλλιώς φίλε μου.

    Η αναφορά σου στην "Ματωμένη Κυριακή" είναι συγκλονιστική.
    Για μια ακόμα φορά μας κάνεις περήφανους για σένα Μάκη.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη σε ευχαριστώ για τα λόγια σου ακόμη μια φορά φίλε. Και η επισήμανση σου μέσω των στίχων του Βάρναλη, ήταν πραγματικά η ουσία του κειμένου μου. Πέτυχες διάνα!

      Στην πραγματικότητα οι λαοί και οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι αυτές που αλλάζουν το ρουν της ιστορίας. Και βέβαια, αν αυτό το δούμε στη πρωτόλεια μορφή του, πάντα η αλλαγή ξεκινάει από την οικογένεια, από τα ήθη, τον έναν που γίνονται δύο, τρεις και πάει λέγοντας. Με ένα κοινό όραμα.

      Μακάρι να βρεθούμε μπροστά σε τέτοιες αλλαγές, γιατί φτάσαμε σε τέλμα.

      Διαγραφή
    2. Σιγά-σιγά το λιθαράκι Μάκη μου. Μια μορφή άμυνας διεκδικούμε. Δεν είμαστε μαξιμαλιστές. Να πιστέψει ο κόσμος σε αυτή τη μορφή αγώνα πάνω από όλα. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  5. Όσο η ανθρωπότητα δεν αλλάζει νοοτροπία, φοβάμαι πως θα έρθουν και άλλες Ματωμένες Κυριακές.
    Θα σταθώ στον επίλογο σου.
    Επειδή η ζωή είναι ωραία, αλλά είναι και μικρή, ας κάνουμε τις επαναστάσεις μας. Ας διεκδικήσουμε τις συνθήκες που μας αξίζουν.
    Από την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή, μέχρι την κοινωνική μας ζωή, ως πολίτες της χώρας.
    Μπράβο Μάκη και για την έμπνευση σου και για τις σκέψεις σου.
    Και αυτές οι αναρτήσεις, μια μικρή επανάσταση είναι, γιατί αποτελούν τροφή για σκέψη.
    Σε φιλώ. Καλή Κυριακή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγκίνησε πολύ η τελευταία σου παράγραφος Μαρίνα. Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την οπτική που έδωσες σε ότι έγραψα.

      Όντως η ζωή είναι μικρή και γι'αυτό πρέπει να την ζούμε με αξιοπρέπεια και αγάπη. Όταν μας παίρνουν αυτά τα δύο μέρα με την μέρα, τότε είναι σημάδι πως είναι καιρός για αλλαγές.

      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Page translation